پیشرفت 70 درصدی طرح اجرای بافت فرسوده
فرماندار کبودراهنگ در اين دوره آموزشي گفت: تاکنون طرح اجرای بافت فرسوده کبودراهنگ 70 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است البته 18 درصد شهر کبودراهنگ در 94 هکتار بافت قدیمی و فرسوده قرار دارد.
به گفته مسلم غلامی باید با شناسایی دقیق، اصلاح و نوسازی این بافتها جلوی خسارتهای احتمالی در مواقع بحرانی را گرفت.
وي قدیمی و کمدوام بودن منازل، فرسودگی تأسیسات زیربنایی، کمبود خدمات اجتماعی و رفاهی، وجود آلودگیهای زیستمحیطی و ناکارآمدی شبکههای معابر را از عمده مشکلات اين شهر عنوان كرد البته امروزه بافتهاي فرسوده علاوه بر مشكلات بد سيماي منظر شهري مشكلاتي چون آسيبهاي اجتماعي، امنيتي، اقتصادي، كاهش نگاه تجاري و اقتصادي را نيز به دنبال دارند.
غلامي با اشاره به زلزلهخیز بودن کشور و خسارتهای سنگین در مواقع مواجهه با بلایای طبیعی نیز گفت: مسئولان باید ساکنان بافتهای فرسوده را تشویق به نوسازی و مقاومسازی منازل خود کنند تا در مواقع بروز بلایای طبیعی شاهد خسارتهای جانی نباشند.
نظارت را بيشتر كنيد
وي از شهرداری و شورای شهر کبودراهنگ خواست: در ساختوسازها و نماهای ساختمانی نظارت بیشتری داشته باشند.
شهردار كبودراهنگ نيز شهر را موجودي پويا و زنده دانست و گفت: وجود انسان به عنوان موجود متفكر ساكن در آن مجموعه، سيستم شهري را تشكيل ميدهند.
به گفته علياصغر شيري شهرهاي ايران، روستا شهرهايي هستند كه بافتهاي فرسوده بسياري دارند البته با توجه به وجود ابزارها و راهكارهاي پيش رو گرفته و تفكر اسلامي و ديني، احياي بافتهاي فرسوده را با حساسيت خاصي روبهرو كرده است.
احياي الگوي اسلامي در شهرسازي
وي با بيان اينكه الگوهاي شهرسازي مغاير با فرهنگ و تفكر ديني و اسلامي است، ادامه داد: بايد الگوهاي اسلامي احيا شوند تا بافتهايي كه نماد ديني را به دنبال دارند و شناسنامه و هويت افراد و جامعه و فرهنگ ملتهاست از بين نروند و با بهسازي و نوسازي و ساماندهي به كنترل تخريب اين بافتها پرداخت.
97 هكتار شهر فرسوده است
شيري اظهار داشت: شهر كبودراهنگ 520 هكتار مساحت دارد كه 108 هكتار آن مسكوني است و 97 هكتار از اين سطح مسكوني بافت فرسوده هستند كه 18 درصد كل شهرستان را به خود اختصاص داده است.
كارشناس برنامهريزي شهري وگردشگري نيز گفت: بهسازي و نوسازي بافتهاي فرسوده مشخصات خاص خود را دارد همچنين بافتهايي كه به دليل نبود هماهنگي دچار تزلزل و ناكارآمدي شدهاند و دچار پيري، كهولت و فرسودگي ميشوند بافتهاي فرسوده خوانده ميشوند.
تمايل مهاجرت كبودراهنگيها افزايش يافته
محمد رحماني بافتهاي شهري را به 3 گروه فاقد ميراث شهري، بافتهاي حاشيهاي و داراي ميراث شهري تقسيم كرد و افزود: رشد جمعيت از دهه 85 در كبودراهنگ رو به كاهش بوده است و اين نشاندهنده مهاجرت ساكنان از شهر است كه علاوه بر وجود مشكلات اشتغال، اقتصادي و پايين بودن ارزش افزوده، وجود بافت فرسوده اين شهر هم تمايل افراد را براي مهاجرت افزايش ميدهد.
50 درصد ساختمانهاي شهر فرسودهاند
اين استاد دانشگاه گفت: طبق آمار به دست آمده 5/50 درصد ساختمانهاي كبودراهنگ جزو بافتهاي فرسوده شهر هستند و 70 درصد ساختمانهاي شهر هم در محوطه بافتهاي فرسوده شهرياند.
مرگ كبودراهنگ
به گفته رحماني اگر به امر بهسازي و نوسازي توجه نشود بزودي شاهد مرگ كبودراهنگ خواهيم بود.
راهحل كارشناس
وي گفت: نبود همكاري و هماهنگي بين دستگاهها، مديران ناكارآمد، ناپايداري و نفوذناپذيري از جمله مشكلات شهر در ترميم بافتهاي فرسوده است كه براي بالا بردن ارزش افزوده در اين شهرستان؛ همكاري و هماهنگي دستگاههاي ساخت و ترميم، اعتمادسازي مردم براي مشاركت در بهسازي و نوسازي بافتها، مديريت اجرايي تسهيلگر در سطح محلات فرسوده و حضور بخش خصوصي و سرمايهگذاران و معتمدان محلي قسمتي از مشكلات را حل خواهد كرد.
عظيميمجذوب- خبرنگار همدانپيام