تصویب قانون مشاغل خانگی در سال 89 فرصتی را فراهم کرد تا با اجرای این قانون به ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی به منظور دستیابی به اهدافی چون شناسایی و توسعه ظرفیتهای کسبوکار خانگی برای توسعه فرصتهای شغلی، ایجاد توازن بین مسئولیت خانوادگی و اشتغال اعضاي خانوار، کاهش هزینههای تولید و خدمات برای حضور فعال و مستمر در بازار رقابت امیدوار باشیم.
ایجاد اشتغال، افزایش بهرهوری و رشد اقتصادی، توزیع عادلانه ثروت و کارآفرینی را میتوان بخشی از فواید مشاغل خانگی عنوان کرد، بطوریکه 75 درصد از 25 هزار شغلی که در سال جاری در استان ایجاد شده است مشاغل خانگی و خود اشتغالی بوده است که این آمار بیانگر آن است که رویکرد اشتغال استان به سمت اشتغال کمهزینه و پربازده در حال حرکت است.
بنابراین توجه به مشاغل خانگی موجب تحقق قسمتی از سهم اشتغال استان خواهد شد و بر اساس رسالت و مسئولیت، متولیان امر باید امکانات لازم برای تسهیل فرآیند ایجاد خدمات به منظور راهاندازی مشاغل خانگی فراهم کنند؛ چراکه توجه به این امر به نوبه خود در کارآفرینی تأثیر بسزایی خواهد داشت.
در همین راستا تلاش در راستای معرفی محصولاتی که توسط شاغلان بخش خانگی تولید میشود میتواند زمینهای را فراهم کند تا این محصولات با برندسازی و متحدالشکل کردن تا سطح صادرات ارتقا یابند.
از سوی دیگر برگزاری نمایشگاههای چون “نمایشگاه مشاغل خانگی و صنایع دستی” به گفته مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان میتواند گامی در راستای حمایت بیشتر این مشاغل، تقویت و تشویق شاغلین بخش مشاغل خانگی باشد.
به طوری که بیست و هفتمین نمایشگاه همدان با عنوان “نمایشگاه مشاغل خانگی و صنایع دستی” اختصاص یافته است که در آن 135 واحد در فضای هزار و 800 مترمربع با محصولاتی شامل صنایع دستی، سوغات همدان، عرقیات، پوشاک، نخریسی سنتی، مسگری، منبتکاری، کیف و کفش، گلیمبافی، حصیربافی و... حضور دارند.
در مراسم افتتاحیه این نمایشگاه که به همت اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی استان و مؤسسه صندوق مهر امام رضا(ع) استان و سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان در نمایشگاه بینالمللی همدان برگزار شد زمینهای برای تبیین مشاغل کسبوکار خانگی و صنایع دستی، توسعه و ترویج فرهنگ مشاغل خانگی و فروش تولیدات فراهم شده است.
در نمایشگاه مشاغل خانگی و صنایع دستی از سوی اداره تعاون کار و رفاه اجتماعی استان و صندوق مهر امام رضا زمینهای فراهم شده است تا به غرفه داران مشاغل خانگی تسهیلات قرضالحسنه به مبلغ 30 میلیون ریال و به بازدیدکنندگانی که حداقل یک میلیون ریال خرید کنند هر روز به قید قرعه به 450 نفر تسهیلات قرضالحسنه از طریق صندوق مهر امام رضا(ع) پرداخت شود.
نداشتن بازار فروش یکی از مشکلات مشاغل خانگی
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان همدان در مراسم افتتاح این نمایشگاه آگاهی اجتماع از مشاغل خانگی و فواید آن را یک اصل ضروری دانست و افزود: ایجاد اشتغال، افزایش بهرهوری و رشد اقتصادی، توزیع عادلانه ثروت و کارآفرینی را میتوان بخشی از فواید مشاغل خانگی عنوان کرد.
مسعود اقلامی به این نکته هم اشاره کرد که در این نمایشگاه به غرفهداران مشاغل خانگی تسهیلات قرضالحسنه به مبلغ 30 میلیون ریال و به بازدیدکنندگانی که حداقل یک میلیون ریال خرید کنند هر روز به قید قرعه به 450 نفر تسهیلات قرضالحسنه از طریق صندوق مهر امام رضا(ع) پرداخت خواهد شد. اقلامی افزود: در طول 9 روز برگزاری نمایشگاه به 450 نفر به قید قرعه تسهیلات قرضالحسنه 20 میلیون ریالی پرداخت خواهد شد.
یعنی مجموعاً 900 میلیون تومان به خریداران وام پرداخت خواهد شد و یک میلیارد و 300 میلیون تومان خارج از اعتباراتی که محدود به استان است برای این نمایشگاه تسهیلات در نظر گرفته شده است.
وی هدف از برگزاری این نمایشگاه را حمایت از مشاغل خانگی عنوان کرد و گفت: با توجه به اینکه یکی از مشکلات مشاغل خانگی نداشتن بازار است بنابراین تلاش شده است تا نمایشگاه محدود به کسانی باشد که تولیدات خانگی دارند.
صدور 36 هزار مجوز مشاغل خانگی
اقلامی با بیان اینکه تاکنون 36 هزار مجوز مشاغل خانگی در استان صادر شده است گفت: 51 میلیارد تومان تسهیلات توسط بانکها به این مشاغل اختصاص یافته است و تاکنون 13 هزار نفر موفق به دریافت این تسهیلات شدهاند.
مشاغل خانگی 75 درصد از اشتغال استان را شامل میشود
معاون برنامهریزی استاندار همدان نیز در این مراسم با بیان اینکه توجه به مشاغل خانگی یک کار جدید در کشور است گفت: امسال سهمیه استان همدان در بحث اشتغالزایی 32 هزار شغل بود که 25 هزار مورد شغل ایجاد شده است و از این تعداد، 75 درصد جزو مشاغل خانگی بوده است.
خسرو سامری ادامه داد: در استان همدان رویکرد صنایع دستی مطلوب است بنابراین ما میتوانیم سرمایهگذاری بهتری در این زمینه داشته باشیم.
وی با بیان اینکه استان همدان در زمینه میراث فرهنگی و گردشگری حرفهای زیادی برای گفتن دارد اظهار داشت: باید تلاش کرد که این مشاغل نقش خود را در راستای نشان دادن فرهنگ غنی و هنر استان به خوبی ایفا کنند. وی اظهار امیدواری کرد: برگزاری این نمایشگاه بتواند تأثیر مطلوبی در تولید ثروت، ایجاد اشتغال و توسعه متوازن در استان داشته باشد.
محصولات مشاغل خانگی باید وارد عرصه صادرات شود
در ادامه معاون تجهیز و تأمین منابع صندوق مهر امام رضا کشور نیز اظهار داشت: این صندوق افتخار میکند که توانسته گامی در راستای حمایت مالی از هنرمندان و تولیدکنندگان استان همدان بردارد.
علیرضا سعیدی با بیان اینکه این نمایشگاه به عنوان پایلوت کشوری در نظر گرفته شده است، گفت: با برگزاری چنین نمایشگاههای به دنبال آن هستیم تا بازار فروش مناسبی برای مشاغل خانگی ایجاد شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر در دورهای هستیم که تولید بدون کارخانه مزیتهایی را برای تولیدکنندگان و هنرمندان فراهم کرده است چراکه آنان با حداقل هزینه میتوانند وارد بازار رقابتی شوند و محصولات خود را به فروش برسانند.
سعیدی ادامه داد: صندوق مهر امام رضا(ع) در استان همدان تلاش کرده است تا با حمایت از چند زنجیره تولید که در استان پا گرفته است این مشاغل را تا سطح صادرات محصولاتشان به کشورهای دیگر حمایت کند. مدیر عامل نمایشگاه بینالمللی همدان نیز اظهار داشت: این نمایشگاه در تقویم نمایشگاههای سال 92 دیده نشده بود، اما با همت و تعامل اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی و صندوق مهر امام رضا(ع) اقدام به برگزاری این نمایشگاه کردیم.
محمدرضا بیاناتی با بیان اینکه حداقل تعرفهها برای غرفهداران در این نمایشگاه در نظر گرفته شده است ابراز امیدواری کرد تا این نمایشگاه بتواند بهبود فضای کسب و کار در جامعه کمک کند. به گزارش همدانپیام، این نمایشگاه تا 23 بهمنماه از ساعت 15 تا 20 پذیرای بازدیدکنندگان است. همچنین علاقهمندان ميتوانند روز جمعه از ساعت 10 تا 20 از این نمایشگاه بازدید کنند.
منبع: همدان پیام