تازه ترین مطالب

تاریخ : 1. اسفند 1392 - 14:40   |   کد مطلب: 11205
آثار زیبا و سترگ دوره های مختلف تاریخی، همدان را به گنجینه ای گسترده از آثار و بناهای دوره های مختلف تاریخی تبدیل کرده است.

به گزارش کورنگ به نقل از ایرنا بناهای برجای مانده از مادها، هخامنشیان، ساسانیان، صفویه، سلجوقیان، اشکانیان، ساسانیان و قاجاریه به عنوان جلوه هایی از فرهنگ و تمدن ایران زمین ، گردشگری فرهنگ و تاریخی را به مزیت رقابتی همدان مبدل کرده است.

گنبد علویان در مرکز شهر همدان یکی از آثار دوره سلجوقیان و آرامگاه دو نفر از اعضای خاندان علویان است که زیر گنبد سردابی پوشیده شده با کاشی های خشت فیروزه ای رنگ قرار گرفته است.

این بنا از منظر بیرونی مشابه گنبد سرخ مراغه و از داخل نیز دارای گچ بری های زیبا و فراوان است و جبهه بیرونی بنا دارای طاق نماهایی به اشکال منظم که با آجر برجسته کاری شده است و بقایای کتیبه آجری زیبایی به خط کوفی ، مشتمل بر چند آیه از قرآن کریم در بالای دیواره های خارجی و ستون های جانبی جلوخان نیز به چشم می خورد.

تپه هگمتانه دیگر اثر با ارزش تاریخی است که در درون خود علاوه بر آثار خشتی دوران هخامنشیان، لوح زر آریا رامنه، جام زرین منسوب به داریوش (قرن پنجم قبل از میلاد) و جام زرین خشایارشاه (پسر داریوش) و نقش برجسته شیر بالدار در حال جهش دوران هخامنشی را جای داده است.

معاون میراث فرهنگی استان همدان در این خصوص گفت: کاخ هگمتانه در قرن هشتم قبل از میلاد در دوران اقتدار نظامی ، سیاسی مادها پس از تشکیل دولت مرکزی و تسخیر آشور در سال ‎ 614قبل از میلاد احداث شده است.

ˈابراهیم توتونچیˈ افزود: آرامگاه بوعلی سینا نیز در یکی از میادین اصلی شهر همدان در دوره قاجاریه احداث شد که در سال ‪ ۱۳۲۵‬با الگوپذیری از گنبد کاووس با مساحت سه هزار و ‪ ۹۰‬مترمربع بنای جدید آن احداث شده است.

وی ادامه داد: نمای آرامگاه از سنگ خارا و سطح حیاط با سه پله سرتاسری به ایوان ساختمان متصل می شود، دیوارهای سرسرا با سنگ تراورتن و کف آن نیز با سنگ خارای چکشی پوشیده شده است.

وی گفت: از طرف راست و چپ سرسرا سنگ قبرهای قدیمی بوعلی سینا و یار قدیمی وی ابوسعید دخوک قرار دارد.

توتونچی همچنین آرامگاه باباطاهر را از دیگر جاذبه های گردشگری استان همدان برشمرد و گفت: مقبره یکی از عرفای بزرگ و مشهور دوبیتی سرای ایران که گذشت زمان نیز در فراموشی دوبیتی های شورانگیز سروده شده او با لهجه لری ناتوان مانده در آنجا واقع شده و این آرامگاه یکی از میدان های مصفا و زیبای همدان را به خود اختصاص داده است.

وی ادامه داد: باباطاهر در مجموعه کلمات قصار عربی، عقاید عرفانی خود را در علم معرفت ، ذکر، عبادت، وجد و محبت مشتمل بر ‎ 420ذکر عارفانه در ‎ 50باب را بیان کرده است.

وی گفت: در قرن ششم هجری، برج آجری هشت ضلعی بر روی قبر باباطاهر بنا شده بود و در زمان رضاخان بنای جدید آن با تلفیقی از معماری های قرن هفتم و هشتم هجری احداث شد.

وی یادآور شد: در این آرامگاه ‎ 24دوبیتی بر روی ‎ 24قطعه سنگ مرمریت نوشته و نصب شده است.

توتونچی آرامگاه حیقوق نبی را از دیگر جاذبه های تاریخی، فرهنگی و مذهبی استان همدان برشمرد و گفت : حیقوق نبی یکی از پیامبران بنی اسراییل و نگهبان معبد سلیمان در اورشلیم بوده و نام آن در کتاب تورات ذکر شده است.

وی گفت: این بقعه در شهرستان تویسرکان در ‎ 90کیلومتری غرب استان همدان واقع شده و قدمت تاریخی بنا به قرن هفتم نسبت داده شده است.

معاون میراث فرهنگی استان همدان اضافه کرد: حیقوق نبی به هنگام حمله بخت النصر و بابلیان همراه با خیل یهودیان به اسارت در آمده و سالیان متمادی در زندان بابل به سر برده است که پس از فتح بابل توسط کوروش هخامنشی و آزادی یهودیان به ایران آمده و در استان همدان مسکن گزیده و در شهرستان تویسرکان به خاک سپرده شده است.

روستاهای دارای بافت قدیمی در جای جای استان همدان نیز از دیگر جاذبه هایی است که همه ساله گردشگران داخلی و خارجی را به این مناطق می کشاند.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان وجود ‎ 30روستا با بافت ارزشمند و قدیمی را از دیگر ظرفیت های ویژه استان برای جذب گردشگر دانست.

ˈعلیرضا ایزدیˈ با بیان اینکه از این فرصت برای ترغبت و تشویق گردشگران برای سفر به استان باید بهره برداری بهینه کرد از برنامه ریزی برای زیباسازی و ایجاد شرایط مناسب خدمات رسانی در این روستاها برای افزایش رفاه و آسایش گردشگران خبر داد. .

وی اضافه کرد : روستاهای علیصدر کبودرآهنگ ، ورکانه ، سیمین و خاکو در همدان ، حبشی اسدآباد ، مانیزان ملایر و مانیشان تویسرکان به عنوان هدف گردشگری استان معرفی شده اند.

وی گفت: روستای حبشی یکی از این روستاهای با بافت ارزشمند تاریخی و هدف گردشگری استان است که با بافت پلکانی در دامنه کوه ˈزریله ˈ مرتفعترین کوه منطقه اسدآباد قرار دارد.

وی اظهار داشت: معماری روستای حبشی به صورت پلکانی است و بیشترخانه‏ های روستا ایوان دارند بعضی خانه‏ ها هم دو طبقه قرار گرفته اند که طبقه فوقانی مسکونی است و طبقه زیرین به انباری و یا محل نگهداری دام اختصاص دارد .

ایزدی در ادامه گفت: همدان برای گردشگران تاریخی، فرهنگی و طبیعی از جذابیت خاصی برای گردشگران داخلی و خارجی برخوردار است به گونه ای که هرساله بیش از 2.5 میلیون نفر به این استان سفر می کنند.

وی افزود: معرفی بیشتر جاذبه های تاریخی و همچنین افزایش امکانات و خدمات رفاهی به عنوان مولفه های موثر در شمار گردشگران در اولویت برنامه ها قرار دارد.

وی در ادامه از برنامه ریزی برای تعطیلات نوروز خبر داد و گفت: برگزاری بازارچه های نوروزی، فروشگاه های صنایع دستی در جوار امکان تاریخی و اجرای برنامه های متنوع فرهنگی باتوجه به فرارسیدن سالروز شهادت فاطمه زهرا (س) از جمله این برنامه ها است.

مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان همچنین ظرفیت اماکن اقامتی این استان را یک هزار و 500 تخت عنوان کرد و از مدیریت خانه های استیجاری اقامتی خبر داد.

ایزدی با بیان اینکه تاکنون برای 60 باب از اماکن خصوصی و استیجاری همدان مجوز صادر شده اظهار داشت: برخی از صاحبان این اماکن تمایلی برای ساماندهی ندارند که باید راهکار اساسی در این زمینه اندیشیده شود.

استان همدان دارای یک هزار و 830 اثر تاریخی و باستانی است که حدود یک هزار اثر آن در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

جاذبه های تاریخی، فرهنگی و تمدنی استان تاریخ و تمدن ایران زمین هرساله شمار زیادی از گردشگران داخلی و خارجی را پذیرایی می کند.

انتهای پیام /*

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت