تازه ترین مطالب

تاریخ : 22. تير 1393 - 3:21   |   کد مطلب: 14455
سرپرست نیروگاه می‌گوید 70 درصد پروژه پیشرفت داشته است.

قرار است ۳ برج خنک‌کننده خشک در نیروگاه مفتح ایجاد شود که برج اول با ۷۰ درصد پیشرفت فیزيکی روبه‌روست. با راه‌اندازي طرح تغيير سيستم نيروگاه شهيد مفتح مي‌توان كمي به آينده استان و ادامه كار اين نيروگاه اميدوارتر بود.

یکی از پروژه‌های مهم استان در دشت کبودراهنگ، نیروگاه شهید مفتح است که با نگرش به پیشینه این نیروگاه عظیم می‌توان دریافت که همواره چالش‌های پیش آمده از مکان‌یابی ناصحیح این طرح عظیم ساکنان نقاط همجوار به‌ویژه کشاورزان را رنجور کرده است.

نيروگاه شهيد مفتح همدان در سال ۷۵ و در پايان عمر دولت سازندگي برای تأمین برق استان همدان ساخته شد. اما اکنون با مکیدن آب‌های زیرزمینی دیگر رمقی برای این منابع باقی نگذاشته است و برای ادامه کار نیازمند اعتبار برای تکمیل فازهای مختلف خود است.

گزارش‌ها حاکی از آن است که فعالیت این نیروگاه عظیم موجب افت آب‌های زیرزمینی و به وجود آمدن فروچاله‌های عظیم شده است؛ به‌گونه‌ای که در مقطعی مسئولان ادامه فعالیت با سیستم‌های قبلی را زنگ خطری برای استان دانسته و به فکر راهکاری مناسب برای جلوگیری از آسیب بیشتر به منطقه شدند. در همین راستا طرح تبدیل سیستم تر به خشک کلید خورد، طرحی که به زعم کارشناسان پیشرفت چندانی پس از گذشت چند سال از اجرای آن نداشته است.

سيستم خنك‌كننده برج نيروگاه شهيد مفتح از تر به خشك در سال 1385 مصوبه‌اي بود كه در سفر نخست رئيس‌جمهور به استان همدان مورد توجه قرار گرفت كه با تأخير زماني قابل توجه سرانجام، به عنوان يك پروژه ملي توسط وزارت نيرو از بهمن‌ماه 88 عمليات اجرايي ساخت اين تغيير سيستم آغاز شد. براساس برنامه ‌زمان‌بندي تدوين شده بايد نيمه دوم سال90 به بهره‌برداري می‌رسید كه با توجه به روند كُند تخصيص اعتبارات مصوبات استاني همانند ساير طرح‌هاي مهر ماندگار نيمه تمام، ماندگار شد.

این طرح برای صرفه‌جويي در مصرف آب صورت مي‌گيرد؛ به طوري كه با به اجرا درآمدن اين طرح وابستگي واحدهاي نيروگاه به آب مورد نياز به حداقل ممكن رسيده است و مصرف آب به ميزان 80 درصد كاهش خواهد يافت؛ هرچند وزارت نیروی دولت قبل (دهم) برای راه‌اندازی سيستم خنك‌كننده برج نيروگاه قول‌هایی داده بود، اما این هم به پرونده وعده‌های دولت قبل رفت تا در دولت یازدهم پرونده باز شود و فکری برای مشکل کم‌آبی و اعتبار آن شود.

حال به گفته سرپرست نیروگاه مفتح همدان، قرار است ۳ برج خنک‌کننده خشک در نیروگاه مفتح ایجاد شود که برج اول با ۷۰ درصد پیشرفت فیزيکی روبه‌روست.

امین جیریایی با اشاره به اینکه سیستم خشک به میزان یک‌پنجم آب مورد نیاز سیستم تر را مصرف می‌کند، مي‌گويد: نیروگاه مفتح همدان ظرفیت تولید هزار مگاوات برق در ساعت را دارد که در شبانه‌روز به 24 هزار مگاوات می‌رسد، ولی این رقم در حال حاضر در شبانه روز به هشت هزار مگاوات رسیده است.

وي در گفت‌و‌گو با تسنیم، با بیان اینکه در حال حاضر 18 چاه برای تأمین آب موردنیاز نیروگاه در مدار قرار دارد، اظهار می‌کند: برای تولید هر هزار مگاوات برق به دو هزار مترمکعب آب نیاز است که به دليل خشکسالی، کمبود بارش و کاهش سطح سفره‌های آب زیرزمینی برداشت از چاه‌ها به 500 مترمکعب رسیده است.

سرپرست اين نيروگاه، کمبود منابع آبی را مهمترین مشکل و معضل در زمینه کاهش تولید برق مي‌داند و ادامه مي‌دهد: نیروگاه مفتح نزدیک به 20 سال در حال فعالیت است و از 15 سال گذشته با مشکل کمبود آب رو‌به‌رو بوده است که این امر به طور مستقیم بر تولید برق نیز تأثیر دارد.

جیریایی با اشاره به اینکه استان همدان تنها نیروگاه مفتح را برای تولید برق دارد، تأکید می‌کند: در صورتی که این نیروگاه از دور خارج شود و فعالیت نکند استان در تأمین برق با مشکل جدی مواجه می‌شود.

به گفته وي، در حال حاضر مصرف پیک شبکه، 35 هزار مگاوات است که این رقم در مدت مشابه سال قبل 30 هزار مگاوات بوده و با افزایش 5 هزار مگاواتی رو‌به‌روست و در صورت ادامه این روند در تابستان به 50 هزار مگاوات برق در زمان پیک شبکه نیاز است.

پروژه کوتاه مدت برای مدیریت آب پاسخ نداد

سرپرست نیروگاه مفتح همدان با توجه به اينكه از سال‌های گذشته پروژه‌های کوتاه و میان‌مدت برای مدیریت مصرف آب در این نیروگاه اجرا شده است، اظهار مي‌کند: برخی پروژه‌ها همچون تزریق مصنوعی به عنوان برنامه‌های کوتاه مدت در دست اجرا بود که متأسفانه این برنامه‌ها پاسخ نداد.

به گفته وي، در حال حاضر دو پروژه اصلی تبدیل برج خنک کننده تر نیروگاه به خشک و خط انتقال پساب فاضلاب همدان به نیروگاه در دست اجراست که می‌تواند مشکل آب این نیروگاه را برطرف کند.

جيریایی عنوان مي‌كند: در ابتدا برای ایجاد یک برج 30 میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده بود، ولی در حال حاضر با توجه به نوسانات قیمت ارز و افزایش قیمت‌ها برای ایجاد یک برج به 60 میلیارد تومان نیاز است که با هزینه‌های انجام شده برای اتمام برج اول 16 میلیارد تومان نیاز است.

وی با اشاره به اینکه نقدینگی لازم برای اجرای پروژه تبدیل سیستم تر به خشک تأمین شده است، می‌افزاید: هم‌اکنون پیمانکار از تیم‌های متعدد اجرایی برای اجرایی کردن کار استفاده می‌كند.

سرپرست نیروگاه مفتح همدان همچنين مي‌گويد: پروژه انتقال پساب فاضلاب همدان به نیروگاه دیگر اقدام جدی برای تأمین آب نیروگاه است تا بتوان از این طریق کمبود آب برای تولید برق را جبران کرد؛ البته این پروژه توسط شرکت آب منطقه‌ای استان همدان آغاز شده است و با همکاری برق باختر و استانداری همدان در صورت اجرا 750 لیتر در ثانیه از پساب فاضلاب همدان به نیروگاه منتقل می‌شود.

همدان پیام

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت