تازه ترین مطالب

تاریخ : 31. ارديبهشت 1394 - 9:14   |   کد مطلب: 18703
بیکاری جوانان معضلی است که به تنهایی می تواند زیرساخت بسیاری از بزه های اجتماعی رابه وجود آوردو بامکانیزه شدن بخش های کشاورزی وهمچنین خشکسالی های اخیر این روند درروستاها سرعت بیشتری گرفته وباربیکاری خود رابرگردن شهر های مجاور خود انداخته است
روستاهای مولدامروز ؛ تبدیل به مصرف کننده های بزرگ فردا می شوند

کورنگ: یكی از راه‌ هایی كه می‌توان به وسیله آن توان اقتصادی روستاها را بالا برد استفاده از امكانات خود روستاها و شناسایی استعدادهای موجود در این مناطق است. امروزه مبحث اشتغال صرفاً يك بحث اقتصادي يا مربوط به يك كشور خاص نيست.

به گزارش تابناک همدان تقريباً تمامي جوامع با معضل بيكاري به نوعي دست به گريبان هستند و ابعاد اين معضل، بخش‌هاي اقتصادي، اجتماعي و حتي سياسي را نيز متاثر ساخته است.

در حال حاضر، ايجاد فرصت هاي شغلي جديد در مناطق روستايي از اهميت دو چنداني برخوردار است. زيرا علاوه بر آمار بالاي بيكاري در روستاها، كشور با معضل مهاجرت روستائيان به شهرها، بخصوص به شهرهاي بزرگ مواجه است كه اين امر خود پيامدهاي منفي زيادي در زمينه هاي مختلف اقتصادي، اجتماعي، زيست محيطي و امنيتي دارد. همچنين جوان‌ گزين و نخبه گزين بودن مهاجرت ‌هاي روستايي از جمله عواملي است كه فرآيند توسعة درون‌زا و روند بهبود شرايط زندگي در روستاها را مختل مي سازد.

*مورد توجه قرار گرفتن دوباره اشتغال روستایی

اشتغال روستایی که سالهای سال به عنوان فرصتی در راستای تقویت اقتصاد بلوکه شده بود این روزها مورد توجه قرار گرفته و هم اکنون به عنوان فرصتی برای زنده کردن روستاهای همدان مد نظر است.

بر همگان مسلم است که در روستا به عنوان بخش بزرگی از نظام اجتماعی و جمعیتی کشور عوامل و منابع ارزشمندی از جمله عوامل انسانی و منابع طبیعی و اقتصادی وجود دارند که در پیشرفت جامعه نقش مهمی ایفا می کنند و بسیاری از دستاوردهای روستاییان اهرم قابل اتکایی در پشتیبانی از نظام اقتصادی کشور تلقی می شود.

بررسی ها نشان داده است که فعال سازی ساکنان روستاها می تواند کمک شایانی به تامین امنیت اجتماعی نموده و کاهش پدیده مهاجرت روستا - شهری را محقق کند.

*41 درصد جمعیت استان روستایی است

معاون برنامه ریزی استاندار همدان با بیان اینكه 41 درصد جمعیت استان را جمعیت روستایی تشكیل می‌دهد، افزود: از یك میلیون و 750 هزار نفر جمعیت استان، 700 هزار نفر در روستاها ساكن هستند كه این آمار، ضرورت توجه ویژه به بحث اشتغال روستاها را می ‌طلبد.

خسرو سامری با ذكر این نكته كه اگر به اقتصاد روستاها توجه نشود برای روستاییان چاره‌ای جز مهاجرت به شهرها نمی‌ماند، افزود: تنها با ایجاد اشتغال مولد در روستاها می‌توان مشكل حاشیه ‌نشینی و مهاجرت به شهرها را حل كرد.

وی همچنین خواستار سرعت بیشتر در پرداخت تسهیلات بانكی به متقاضیان شد و گفت: این آموزش‌ها به مددجویان و متقاضیان دریافت وام می‌تواند موجب استفاده مناسب از منابع شود.

*تقویت اشتغال روستایی

سامری افزود: تشكیل صندوق خرد روستایی و اعطای وام‌های قرض ‌الحسنه هم از جمله اقداماتی است كه برای تقویت اشتغال روستایی مدنظر داریم.

*استفاده از امکانات روستاها

مدیركل كار و امور اجتماعی استان همدان هم گفت: یكی از راه‌هایی كه می‌توان به وسیله آن توان اقتصادی روستاها را بالا برد استفاده از امكانات خود روستاها و شناسایی استعدادهای موجود در این مناطق است.

اقلامی افزود: از طریق ایجاد زنجیره تولید و تشكیل واحدهای كوچك می‌توان به بحث خوداشتغالی و مشاغل خانگی كمك كرد.

مدیرکل کار و امور اجتماعی همدان افزود: اگر روستائیان در روستا شغل داشته باشند به شهر مهاجرت نمی کنند و در نتیجه یک سری از مشکلات شهری با این سیاست حل خواهد شد و حتی شهری های بیکار نیز می توانند برای اشتغال به روستا مراجعه کنند.

*انتخاب طرح هایی برای بازار فروش

مسعود اقلامی افزود: برای رونق گرفتن اشتغال روستایی و خانگی باید طرحی برای بازار فروش محصولات آنها عملی شود.

مدیر کل دفتر امور روستایی استانداری همدان با اشاره به اینکه همدان دارای ۲۰ روستای هدف گردشگری است، گفت: برنامه ‌ریزی لازم برای استفاده از ظرفیت روستاهای هدف گردشگری صورت نگرفته است.

سید فریدون عربی با تاکید بر اینکه توسعه پایدار روستایی نیازی برای امروز و تدبیری برای آینده است، گفت: در هر نوع سیاست‌ گذاری استراتژیک و کوتاه‌ مدت باید به روستا به عنوان تابعی از این سیاست ‌گذاری‌ها توجه شود.

وی با اشاره به اینکه روستاها از دیرباز محلی برای توسعه کشور بوده‌اند، عنوان کرد: امروز باید راهکارهایی برای توسعه روستاها و بهبود معیشت آنها با توجه به ظرفیت‌های خود روستایی تدوین و تهیه شود.

*افول کشاورزی و کاهش درآمد بخش های کشاورزی

وی مهاجرت روستاییان، افول کشاورزی و کاهش درآمدهای بخش کشاورزی را از جمله چالش‌ها و مشکلات موجود در مسیر توسعه روستاهای استان همدان دانست.

*گردشگری عاملی برای پیشرفت روستاها

عربی با تصریح بر اینکه مدیران و برنامه ‌ریزان باید در رشد کمی و کیفی روستایی همراهی لازم را داشته باشند، گفت:گردشگری روستایی یکی از مواردی است که می‎تواند در پیشرفت و توسعه روستاها نیز موثر باشد.

وی بر تشکیل صندوق‌ های توسعه محلی با مشارکت روستاییان و نیروهای متخصص غیردولتی تاکید کرد و گفت: این صندوق ‎ها در صورت تشکیل می ‌تواند نقش مهمی در توسعه روستایی داشته باشد.

مدیر روابط عمومی میراث فرهنگی و گردشگری استان هم با بیان اینکه اشتغال روستایی در استان همدان با بهره گیری از ظرفیتهای موجود در عرصه هنرهای سنتی و صنایع دستی محقق می شود، گفت باید مراکز اشتغال در روستاها تشکیل شود.

*تویسرکان قطب منبت کشور

بهجت عباسی در ادامه به وضعیت برخی روستاها در استان همدان پرداخت و با تأکید بر اینکه بیشترین منبت کاران در تویسرکان فعال هستند، افزود: در این شهر اشتغال روستایی با بهره گیری از صنایع دستی مورد توجه قرار میگیرد.

وی با بیان اینکه بیش از ششصد کارگاه مبل و منبت در روستاهای اشترمل و جیجان کوه فعالیت دارند، خاطر نشان کرد: این در حالی است که 25 درصد از جمعیت روستای سید شهاب به عنوان پایلوت(آزمونه) تولیدات مبل و منبت در این حوزه فعالیت می کنند.

*خوشه مبل و منبت تویسرکان نیازمند توجه است

عباسی توجه ویژه مسئولان امر به خوشه های صنعتی مبل و منبت را زمینه ساز ایجاد ظرفیت های شغلی متنوع و پایدار دانست و خاطرنشان کرد: طرح ساخت بازارچه صنایع دستی در تویسرکان در حال پیگیری است.

* گلیم نهاوند از خوشه های تولید گلیم در استان همدان است

وی گلیم نهاوند را یکی از خوشه های تولید گلیم در استان همدان دانست و خاطرنشان کرد: اشتغال روستایی در شهرستانهای تویسرکان، ملایر و نهاوند به ترتیب 90، 80 و 70 درصد بوده است.

*ایجاد کارآفرینی در روستاها

نماینده مردم همدان و فامنین در خانه ملت هم با بیان اینکه باید با کار آفرینی در روستا ها اشتغال ایجاد کرد، افزود: هر کس با دلسوزی وارد کار شود خدا به او کمک می کند و هر کس همت کند نتیجه می گیرد و همچنین توسعه روستاها و مشکلات روستاها باید مرتفع شود.

خجسته بیان داشت: اشتغال روستاها و کار آفرینان باید مورد توجه قرار گیرد و هر آنچه که لازم است در مورد دهیاری های شهر و روستا انجام می دهیم.

*ایجاد صنایع تبدیلی در استان

استاندار همدان هم با بیان اینکه صنایع‌ تبدیلی مشکل اشتغال روستاییان را حل می ‌کند، افزود: با توجه به تولید سالانه 3 میلیون تن محصولات کشاورزی در استان، ایجاد صنایع‎ تبدیلی در اولویت قرار گیرد.

محمد ناصر نیکبخت با تأکید بر تقویت تولید در روستا اظهار کرد: استان همدان شرایط توسعه روستایی به ویژه در بخش کشاورزی دارد هرچند که به لحاظ کمبود منابع آبی سطح زیر کشت کاهش یافته است.

وی بر ضرورت توجه به صنایع تبدیلی در همدان گفت: استان همدان با تولید سالانه 3 میلیون تن محصولات کشاورزی توانایی ایجاد صنایع‌ تبدیلی را دارد و این امر علاوه بر جلوگیری از خام ‌فروشی محصولات، بر ایجاد اشتغال نیز اثرگذار است.

*نبود برنامه مشخص در روستاها

استاندار همدان مشکل توسعه روستایی را نبود برنامه مشخص دانست و گفت: بخش دولتی، صنعتی و تعاونی باید در نقاط محروم و روستاها فعال شود.

استاندار مهاجرت از روستا به شهر را موجب حاشیه ‎نشینی در شهر دانست و گفت: حاشیه ‌نشینی علاوه بر ورود زیان به خود روستایی موجب زیان به شهر می ‌شود زیرا اشتغال کاذب و فرهنگ ‌های متفاوت را ناشی می‌شود.

نیکبخت استان همدان را دارای بهترین شرایط گردشگری چه در شهر و چه روستاها دانست و افزود: بسیاری از روستاهای استان علاوه بر برخورداری از ظرفیت کشاورزی در زمینه گردشگری نیز فعال هستند که باید مورد توجه قرار گیرد.

*اشتغال در روستاها متناسب با شرايط اقليمي ايجاد شود

فرماندار همدان گفت: اشتغال در روستاها بايد متناسب با شرايط اقليمي و در مناطق عشايري با توجه به وضعيت زندگي عشاير ايجاد شود.

علي تعالي با بيان اينکه اکنون در روستاها همه خدمات زيربنايي که از شاخص هاي توسعه يافتگي است وجود دارد افزود: با توجه به وجود اين زير ساخت ها بايد ايجاد اشتغال در روستاها در اولويت کار مسوولان قرار گيرد.

وي اضافه کرد: به دليل مهاجرت هاي بي رويه به روستاها اکنون جمعيت روستايي به 30 درصد رسيده است و همين مهاجرت هاي تعدد فرهنگ ها تنش هاي اجتماعي در جامعه ايجاد خواهد کرد.

فرماندار همدان بر تشکيل کميته تخصصي با حضور دستگاه هاي مجري براي ايجاد اشتغال متناسب با نياز سنجي در روستاها تاکيد کرد.

*آموزش روستاییان از جمله الویت هاست

معاون عمراني و برنامه ريزي فرمانداري همدان نيز گفت: نياز سنجي آموزشي روستايي و عشايري يکي از برنامه هاي دولت است که بر اساس ماده هشت قانون برنامه پنجم توسعه فني و حرفه اي بايد در اين زمينه نياز سنجي کند و نسبت به تقويم آموزش متقاضيان شغل و ارتقاي شغل آنان با اولويت ارايه خدمات نوين از محل اعتبارات خود در مناطق روستايي و عشايري اقدام کند.

محمد علي محمدي با بيان اينکه پايه اشتغال پايدار، آموزش است اظهار کرد: براي تحقق اين امر کميته اجرايي تخصصي نياز سنجي در شهرستان تشکيل شده است.

وي اضافه کرد: براي برگزاري دوره هاي آموزشي و اشتغال محور در روستاها بايد از ظرفيت همه دستگاه ها استفاده شود و در اجراي اين طرح جامعه هدف روستاييان هستند .

بر این اساس ایجاد فرصت های شغلی جدید در مناطق روستایی کشور از اهمیت دو چندانی برخوردار است. زیرا علاوه بر آمار بالای بیکاری در روستاها، کشور با معضل مهاجرت روستاییان به شهرها، بخصوص به شهرهای بزرگ مواجه است که این امر خود پیامدهای منفی زیادی در زمینه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و امنیتی دارد.

منبع: تابناک

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت