به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ به نقل از نافع، این روزها بحث الحاق شهرستان بهار به همدان یک موضوع مهم است که باعث ایجاد ابهاماتی بین فعالان اجتماعی و مردم شهر بهار شده است. کلانشهر به شهرهای بزرگ و پرجمعیت اطلاق میشود و معمولاً از یک شهر مرکزی و تعدادی شهر اقماری تشکیل شده است.
کلانشهرها معمولاً از اهمیت اقتصادی، سیاسی، بازرگانی و فرهنگی زیادی برخوردارند و جزء مراکز مهم اقتصادی و تجاری کشور محسوب میشوند.
در کشور ایران، عنوان کلانشهر یا مادرشهر به شهرهایی اطلاق میشود که حداقل دارای یک میلیون نفر جمعیت بوده و دارای مرکزیت اقتصادی - سیاسی در منطقه باشند. در سال 1387 این تعریف اصلاح شد و طبق آن شهرهای با جمعیت بیش از 500 هزار نفر نیز به عنوان کلانشهر محسوب شدند، اما از نظر حقوقی فقط شهرهای بالای یک میلیون نفر به طور رسمی کلانشهر محسوب شده و از مزایای حقوقی آن همچون قانون مالیات بر ارزش افزوده میتوانند بهرهمند شوند.
به همین جهت همدان به لحاظ جمعیت، به عنوان چهاردهمین شهر پرجمعیت کشور و دارای بیش از 500 هزار نفر جمعیت در سال 1388 به طور غیررسمی به عنوان یکی از کلانشهرهای ایران معرفی شد؛ اما برای استفاده از مزایای کلانشهری باید جمعیتش به یک میلیون نفر برسد که بتوان به طور رسمی نامش را بین کلانشهرهای ایران قرار داد.
علی عطایی رئیس کمیسیون عمرانی شهرستان بهار در این خصوص به خبرنگار نافع گفت: در سال 87 برای اولین بار بحث کلانشهری همدان مطرح شد و طرح آن توسط نماینده وقت همدان یعنی حمیدرضا حاجی بابایی مطرح و مقرر شد طرح مطالعاتی آن در 6 سطح آغاز شود و راهکارهایی برای آن ارائه شود تا بتوان ظرفیت جمعیتی همدان را به حد نصاب کلانشهر رساند.
جمعیت یک میلیونی، شاخصه مهم کلانشهری/ همدان تا چند سال آینده نیز به این شاخص نمیرسد
وی با تأکید بر اینکه در این طرح حتی نام کلانشهر نیز به کار برده نشده و در آن از لفظ «مجموعه شهری همدان» استفاده شده، اظهار کرد: یکی از شاخصههای مهم کلانشهری تراکم جمعیتی و جمعیت بالای یک میلیون نفر است که حتی اگر بهار و روستاهای اطراف نیز در آن گنجانده شود بازهم به این میزان نمیرسد؛ حتی در مورد چشمانداز سالهای آتی نیز نمیتوان این طرح را عملی دانست؛ چرا که همدان جزء شهرهای مهاجرپذیر نیست و رشد جمعیتی همدان منفی است حتی شهر بهار نیز این چنین است و در پنج سال گذشته تاکنون تنها 200 نفر به جمعیت بهار اضافه شده است.
عطایی ادامه داد: در این طرح شهر جدیدی به نام حورا نیز در نظر گرفته شده که سرریز جمعیت همدان و شهرهای اقماری در این شهر جای داده خواهند شد و پیشبینی شده که از سال 1400 تا 1415 تعداد 120 هزار نفر در این شهر ساکن خواهند شد که با وضعیت موجود استان از لحاظ مهاجرفرستی نمیتوان این پیشبینی را نزدیک به واقعیت متصور کرد.
عضو شورای شهر بهار ادامه داد: با توجه به حساسیتی که در مورد این طرح داشتیم شخصاً اطلاعات کاملی از آن کسب کردهام و نظر مشاوران این طرح را پرسیدم و نکته قابل توجه در طرح این است که شهرهای اقماری به هیچ وجه استقلال خود را از دست نمیدهند و نمونه آن را شهر تهران میتوان نام برد به طوری که شهر ری، لواسانات و شمیرانات جزء شهرهای اقماری کلانشهر تهران هستند، ولی با وجود اینکه هیچ فاصلهای بین این شهرها و تهران نیست، اما استقلال خود را حفظ کرده و فرماندار، نماینده، شهردار و شورای شهر مستقل دارند.
عطایی با تأکید بر اینکه بحث مجموعه شهری در تقسیمات سیاسی تاثیری ندارد، گفت: این طرح چند شهر نزدیک به هم را شامل میشود که دارای مشکلات منطقهای یکسان هستند و اگر از لحاظ تخصیص بودجه بتوان از آن بهره برد نماینده و فرماندار شهرستان میتوانند از آن سهمخواهی کنند و شهر نیز از آن بهرهمند شود.
وی ادامه داد: آنچه که این روزها صحبتش در محافل پیچیده تنها در حد طرح مطالعاتی است و مشکلات و امکانات آن را بررسی میکند که مدتی راکد بود و حالا یک بار دیگر مطالعات آن از سر گرفته شده است و خدشهای به استقلال هیچ شهری نمیزند؛ اما آن طور که به نظر میرسد این طرح به نتیجه نخواهد رسید و اگر هم به نتیجه برسد، هیچ جای نگرانی برای مردم ما نیست.
نام شهرستان بهار به هیچ وجه در طرح کلانشهری همدان نیامده است
فرماندار شهرستان بهار نیز درباره این موضوع گفت: با توجه به حساسیتهایی که مردم بهار در این باره داشتند هفته گذشته در کمیته برنامهریزی استان که در استانداری با حضور نمایندگان همدان، آقایان حاجی بابایی و خجسته برگزار شد، این موضوع را طرح کردم و خواستار روشنگری شدم و ایشان نیز در پاسخ اظهار داشتند که نه تنها بهار که برخی از روستاهای همدان که نزدیک بهار هستند نیز در این طرح نیامدهاند.
احسان قنبری با تأکید بر اینکه نام شهرستان بهار به هیچ وجه در طرح کلانشهری همدان نیامده، ادامه داد: اگر کسی نامی از بهار در این طرح آورده غیرکارشناسانه بوده و فرد غیرمسئولی است که باعث ایجاد این شایعه شده، هدفش ایجاد تفرقه بین مردم است.
قنبری در پاسخ به این نکته که بارها در اخبار منتشره از مسئولان، نام بهار در این طرح آمده، این نظرات را غیر کارشناسانه عنوان کرد و گفت: من در جایی ندیدم که اسمی از شهرستان بهار در این طرح آورده شود و اگر کسی طرح را مطالعه کرده، یک نسخه هم در اختیار من قرار دهد و با سند و مدرک این را اثبات کند.
انتهای پیام/رستمی
دیدگاه شما