تاریخ : 16. مهر 1392 - 18:41   |   کد مطلب: 8551
مدیر پروژه های تعادل بخشی شرکت آب منطقه‌ای همدان از نصب ۸۰۰ کنتور هوشمند در سطح چاه‌های برقی این استان خبر داد و گفت: کشاورزان از مزیت کنترهای هوشمند آگاهی ندارند.

به گزارش کورنگ حمید ندافیان در گفت‌و‌گو با خبرنگار تسنیم در همدان، با بیان اینکه قرن 21 قرن جنگ آب نامگذاری شده‌است، اظهار‌کرد: از برنامه‌های میان مدتی که برای کنترل منابع آب داریم نصب کنتورهای هوشمند آب و‌برق برای چاه‌ها است، این کنتورها قابلیت مدیریتی خوبی دارند تا بتوانیم براساس مجوز بهره‌برداری میزان برداشت‌ها از چاه را مشخص و مدیریت کنیم.

وی گفت: مزیت طرح، این است که کشاورزان به سمتی حرکت کنند تا در ابتدا، نوع کشت را متناسب با منابع آب انتخاب و در مرحله دوم از طرح‌های نوین برای آبیاری اراضی خود استفاده کنند.

ندافیان با بیان اینکه کنتور هوشمند محدود کننده نبوده بلکه هدایت کننده است، تصریح کرد: با استفاده از این کنتور کشاورزان، اراضی سطح کشت خود را بر‌اساس منابع آب مدیریت می‌کنند و ما با استفاده از کنتورهای هوشمند ایده‌هایی را در زمینه استفاده درست از منابع و کشت‌های مناسب به کشاورز ارائه می‌دهیم.

وی عنوان کرد: متاسفانه در همدان با وجود کم آبی، محصولاتی همچون یونجه کشت می‌شود که به آب زیادی احتیاج دارند.

وی گفت: هم اکنون 6 هزار حلقه چاه برقی در این استان وجود دارد که 800 چاه معادل 15 درصد به کنتور هوشمند مجهز شده‌اند و به‌دنبال این هستیم تا پایان سال 95 این رقم را به 70 درصد برسانیم.

مدیر پروژه‌های تعادل بخشی شرکت آب منطقه‌ای استان همدان هزینه نصب این کنتورها را 3.5 تا 4 میلیون تومان اعلام کرد‌ و‌ افزود: به دنبال این هستیم تا بخشی از هزینه‌های نصب کنتور به صورت وام در اختیار کشاورزان قرار گیرد، به دلیل اینکه کشاورزان اطلاعات زیادی از مزیت کنتور هوشمند ندارند، استقبال چشمگیری از این طرح نشده است.

وی اضافه کرد: البته هر کشاورزی که برای تمدید پروانه بهره‌برداری از چاه اقدام می‌کند وی را به استفاده از این کنتورها موظف می‌کنیم.

ندافیان تاکید کرد: چاه‌های کل استان برای نصب کنتور هوشمند در اولویت است اما اگر این اتفاق در کبودرآهنگ و قهاوند سریع‌تر به سرانجام برسد، بهتر است.

وی با بیان حفاظت از منابع آب در قالب گروه‌های گشت و بازرسی عنوان کرد: 17 گروه بازرسی فعال در استان داریم که به صورت شبانه‌روزی وظیفه حفاظت از منابع آب را دارند، این گروه‌ها از اوایل روز وارد دشت‌ها شده و چاه‌های بهره‌برداری آب را سرکشی می‌کنند و میزان بهره‌برداری از این چاه‌ها را بررسی کرده و در صورت اضافه برداشت، پرونده تخلف تشکیل و با متخلف برخورد می‌کنند.

ندافیان با اشاره به اینکه متاسفانه گاهی افراد بدون کسب مجوز از وزارت نیرو خود‌سرانه به حفر چاه اقدام می‌کنند، بیان کرد: تعداد چاه‌های غیر‌مجاز دستی، کم عمق و خانگی در استان 3500 حلقه چاه است که به صورت سالانه درحال انسداد این گونه چاه‌ها هستیم، از سال 84 تاکنون حدود 1300 حلقه چاه غیر‌مجاز، پر‌ و‌ مسدود شده که از این محل 80 میلیون مترمکعب در بهره‌برداری از منابع آب صرفه جویی شده‌ است.

وی خاطرنشان کرد: از جمله اقداماتی که به صورت قانونی پیگیر آن هستیم این است که خسارت وارده به آبخوان را از کشاورز دریافت کنیم، به این صورت کسانی که چاه غیر‌مجاز حفر‌ و بهره‌برداری می‌کنند براساس ارزش هر مترمکعب آب، خسارت وارده را دریافت می‌کنیم.

مدیر پروژه‌های تعادل بخشی شرکت آب منطقه‌ای استان همدان متذکر شد: از ابتدای سال تاکنون 69 چاه غیر‌مجاز مسدود و از حفر 124 حلقه چاه غیر‌مجاز جلوگیری شده که از این محل 20 میلیون مترمکعب صرفه جویی آب داشته‌ایم، همچنین سال گذشته 400 مورد جلوگیری از حفر چاه داشته‌ایم.

وی اضافه کرد: در سال گذشته، 148 دستگاه حفاری غیر‌مجاز توقیف شده که این رقم امسال به علت افزایش نظارت‌ها در جلوگیری از حفر چاه غیر‌مجاز به 77 مورد رسیده است.

ندافیان با اشاره به اینکه قبل از اجرای پروژه تعادل بخشی حفاری غیر‌مجاز و اضافه برداشت از چاه‌ها بیشتر بود، افزود: به علت افزایش نظارت‌ها در طول یک سال، کمتر از 30 حلقه چاه به صورت غیر‌مجاز حفر می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: حفاظت از منابع آب، اقدام فرا‌ دستگاهی بوده و چندین دستگاه از جمله مراجع قضایی، نیروی انتظامی، شرکت آب منطقه‌ای و استانداری از لحاظ تامین اعتبار در این کار دخیل هستند که متاسفانه همکاری لازم در این زمینه وجود ندارد و اکثر فشار این قضیه بر روی شرکت آب منطقه‌ای است و از دستگاه قضا می‌خواهیم که به صورت ویژه با متخلفان در حوزه آب برخورد کند.

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت