منوچهر محمدی، کارشناس ارشد سیاست خارجی در گفتگوی مشروح با شبکه اطلاع رسانی دانا در خصوص تحولات عراق و ورود گروه تروریستی داعش به این کشور اظهار داشت: با توجه به انتخابات در چهار کشور سوریه، عراق، افغانستان و مصر به این نتیجه میرسیم که توفیق با جمهوری اسلامی همراه بوده است و غرب و به ویژه آمریکا در این کشورها شکست خوردند.
وی افزود: حدود سه سال قبل تلاش شد که سوریه از جبهه مقاومت جدا شود و استکبار جهانی تمام امکانات جهانی و منطقه ای خود را برای رسیدن به این هدف بسیج کردند؛ اما در نهایت این انتخابات و حضور و مشارکت فوق العاده گسترده مردم سوریه باعث به وجود آمدن تحول عظیمی هم در سوریه، هم در منطقه و هم در جهان شد که نباید به سادگی از کنار این موضوع عبور کرد.
این کارشناس منطقه خاورمیانه اظهار داشت: با شکست گروهک تروریستی داعش در سوریه و افتضاحاتی که این گروه در کشور سوریه به بار آورد، این گروهک تروریستی برای جبران شکست خود دست به یک انتحار سیاسی زد و در ابتدا در سامرا وارد شد که با مقاومت ارتش و مردم، شکست خوردند.
محمدی بیان داشت: دومین اقدام داعش در عراق ورود به نینوا و موصول بود تا بتواند اقدامات تروریستی خود را در عراق پیش ببرد.
استراتژی داعش در عراق مانند سوریه است
شرایط داعش در عراق بدتر از سوریه است
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا گروهک تروریستی داعش در عراق می خواهد مناطق نفت خیز عراق را تصرف و اعلام استقلال کند گفت: این اتفاق دقیقا در سوریه نیز بوجود آمد به طوری که شهر حلب نیز یکی از بزرگ ترین و حیاتی ترین شهر های سوریه بود که بسیاری از فعالیت های اقتصادی در آن وجود داشت، به دست تروریست ها افتاد.
این کارشناس ارشد سیاست خارجی ضمن بیان این موضوع که کار داعش در موصل کار جدیدی نیست یادآور شد: پایگاه های تکفیری ها در سوریه قوی تر از پایگاه های آنها در عراق بود؛ اما آنها در سوریه شکست خوردند.
محمدی یادآور شد: در سوریه کل جمعیت شیعه به یک میلیون نفر هم نمی رسد؛ اما شیعیان در عراق نزدیک به 70 درصد مردم را تشکیل میدهند و بقیه جمعیت عراق از اکراد و یا اهل تسنن هستند که فاصله زیادی با این وهابیون و حنبلی های افراطی دارند.
نقش مراجع در عراق بسیار کلیدی است
وی با اشاره به این که شرایط داعش در عراق خیلی نامساعدتر از شرایط در سوریه است خاطر نشان کرد: در عراق کسانی مانند آقای سیستانی و فقهای دیگری هستند که می توانند حکم جهاد داده و همه عراقی ها را علیه آنها بسیج کنند؛ که در حال حاضر هم این اتفاق افتاده است.
این کارشناس ارشد سیاست خارجی تأکید کرد: نکته خطرناک در تروریست ها اعتقادات آنهاست که معتقدند اگر کشته شوند و یا بکشند وارد بهشت می شوند و اگر هم زنده بمانند و پیروز شوند می توانند دولت داعش تشکیل دهند؛ در واقع آنها از گفته های حق، مراد باطل داشته اند.
این کارشناس منطقه خاورمیانه در خصوص نقش عربستان در رهبری این گروه تروریستی اظهار داشت: عربستان در این مسأله نقش اصلی و اساسی را بازی می کند و آنها به عنوان یک قدرت منطقه ای در جریان اتفاقات سوریه و عراق شکست سختی خوردند.
محمدی افزود: ملک عبدالله به هلال شیعی اعتقاد دارد اما ما معتقدیم که این یک هلال مقاومت است که در منطقه شکل گرفته است و شامل کشورهای لبنان، سوریه، عراق، ایران و افغانستان است که در این کشورها همه مردم شیعه، سنی و مسیحیان حضور دارند.
عامل شکل گیری داعش در عراق، عربستان و در سوریه، ترکیه است
وی تصریح کرد: می توان نتیجه گرفت که بدون تردید عامل شکل گیری داعش در عراق، عربستان است و در بحران سوریه نیز بیشترین نقش را ترکیه بازی می کند؛ به طوری که در سوریه نیز عربستان کمک های مالی بسیار زیادی کرد.
این کارشناس ارشد سیاست خارجی در تشریح مبنای فکری سلفی و تکفیری ها گفت: کاملا روشن است که تفکر تکفیری ها سلفی گری و وهابیت بوده و ریشه وهابیت نیز در اعتقادات محمد بن عبدالوهاب است که او نیز تربیت شده انگلیسی هاست.
محمدی گفت: در ایران خیلی کم از این گونه افراد وجود دارند زیرا در ایران فضا برای رشد این گروه مهیا نبوده و فقط در سیستان تعداد کمی از این گونه افراد نظیر ریگی و عوامل مرتبط با او حضور دارند.
وی با اشاره به وحدت شیعه و سنی در ایران گفت: مولوی عبدالعزیز (پدرزن مولوی عبدالحمید) در زمان اوایل انقلاب بسیار با جمهوری اسلامی همراه بود و در جهت ایجاد وحدت میان شیعه و سنی بسیار تلاش کرد.
انتهای پیام/
دیدگاه شما