هر کسی که به جغرافیا و بافت اجتماعی و فرهنگی این استان اندکی آشنایی دارد این مساله را تایید می کند که گسترش زیر ساخت ها و بهره وری حداکثری از توانمندی های حوزه گردشگری یکی از مهمترین و محوری ترین راهبردهای موثر در توسعه و بالندگی اقتصاد استان و به دنبال آن رونق اقتصادی، بهبود فضای کسب و کار، افزایش شاخص درآمد عمومی، ایجاد فرصت های متنوع شغلی و به حداقل رساندن معضلات مرتبط با بیکاری فراگیر در همدان است.
در سال های اخیر، توسعه و گسترش زیر ساخت های گردشگری و خدمات رفاهی و جنبی مرتبط با آن همواره در کانون توجه قرار گرفته و برنامه های خرد و کلان بسیاری برای بهره وری حداکثری از این ظرفیت کم نظیر در استان تدوین و اعلام شده است.
اما سوالی که امروز پس از سال ها و با وجود تلاش های مسئولان گذشته و وقت در اذهان عمومی مطرح می شود این است که در حال حاضر صنعت گردشگری چه میزان در توسعه و رونق اقتصادی استان نقش آفرینی می کند و آیا بهره وری حداکثری از ظرفیت های این بخش برای بالندگی اقتصادی استان محقق شده است؟
ساده انگارانه و به دور از انصاف است اگر بگوییم هیچ تلاش هدفمند و موثری در این حوزه و از سوی مسئولان گذشته و حال صورت نگرفته و کاستی ها و نارسایی های این بخش را منحصر به ضعف مدیریتی برخی مسئولان دانست.
اما آنچه که باید فراتر از انداختن تقصیر بر گردن مسئولان مورد توجه ویژه و مستمر قرار گیرد این است که آیا استان همدان با تمام شعارهای زیبا و عامه پسند درباره توسعه زیر ساخت های گردشگری خود، از یک برنامه و سند هدفمند و چشم انداز و افق مشخص و تعریف شده برخوردار است و یا اینکه پراکنده کاری، موازی کاری و برخی فعالیت های غیر هدفمند و بدون اولویت بندی این بخش را دچار معضلات و مشکلات و گاهی کندی در روند بهره وری حداکثری کرده است؟
در چند روز اخیر شاهد اظهارات برخی از مسئولان ارشد استان مبنی بر عدم تحقق بهره وری حداکثری از ظرفیت های گردشگری استان با هدف بهبود فضا و شاخص های اقتصادی بودیم که نشان می دهد هنوز صنعت گردشگری همدان به صورت منسجم و هدفمند مسیر بالندگی و رشد فزاینده خود را آنگونه که بایسته است پیدا نکرده و نتوانسته انتظاراتی که از این بخش در زمینه ایجاد فرصت های متنوغ شغلی می رفت، برآورده کند.
در شرایطی که یکی از مهمترین محورهای توسعه فزاینده و پایدار استان همدان از سوی مدیریت ارشد استان، شناسایی و جذب حداکثری سرمایه گذاران و ایجاد فضای مناسب برای حضور بخش خصوصی در طرح های مختلف اجرایی، تولیدی و اقتصادی عنوان شده، می طلبد که سهم سرمایه گذاری بخش خصوصی در حوزه صنعت گردشگری استان با همتی مضاعف بررسی شود و در این راه استفاده حداکثری از خلاقیت ها و نوآوری های مدیریتی مورد توجه ویژه قرار گیرد.
بارها عنوان شده که استان همدان قابلیت تبدیل شدن به قطب گردشگری غرب کشور را دارد و آثار و ابنیه پر شمار و متنوع تاریخی و فرهنگی و جاذبه های کم نظیر و بی بدیل گردشگری گواهی بر صدق این مدعاست اما باید این نکته را پذیرفت که برای تحقق اهداف مطلوب در این بخش به دغدغه مندی و عزم همگانی نیاز است و نمی توان و نباید همه بار مسئولیت را به گردن میراث فرهنگی به عنوان دستگاه اجرایی متولی این بخش انداخت.
اگر به راستی مسئولان، نخبگان و اندیشمندان استان، توسعه صنعت گردشگری و استقاده حداکثری از مزایای آن را یکی از مهمترین راه های برون رفت از رکود اقتصادی و آمار بالای نرخ بیکاری در استان می دانند باید یک عزم همگانی به دور از بخشی نگری در سطوح مختلف مدیریتی و اجرایی و حتی در میان اقشار مختلف مردم شکل بگیرد تا شاهد پیشرفت محسوس در پیشبرد اهداف این بخش باشیم.
منبع / ایرنا
دیدگاه شما