به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ ،سایت بی بی سی فارسی در یادداشتی به عنوان "ايران، سوريه و معمای 'عمق استراتژيك" به تحلیل و بررسی اهمیت و تاثیر سیاسی، نظامی و استراتژیک مشارکت ایران در جنگ سوریه پرداخته است.
به گزارش بی بی سی: اهمیت و تاثیر سیاسی، نظامی و استراتژیک مشارکت ایران در جنگ سوریه بر همگان پیداست. حتی اگر با محافظه کارانه ترین نگرش ها نیز به این رخداد منطقه ای و جهانی بنگریم و وضعیت آن را اکنون که تقریبا ٦ سال از آغازش گذشته ارزیابی کنیم، نمی توان به راحتی انکار کرد که حمایت ایران از رژیم سوریه از عوامل مهم، اگر نه مهمترین عامل، بقا و استمرار آن بوده است. به بیان دیگر حکومت بشار اسد بقای خود را اساسا مدیون جمهوری اسلامی ست.
سایت وابسته به دولت انگلیس در ادامه می نویسد: یکی از سخنان رایج و اصلی مقامات بلندپایه ایران از آغاز جنگ داخلی سوریه استدلالی بدین مضمون بوده است که "اگر در سوریه نجنگیم، مجبور خواهیم شد در داخل خاک ایران بجنگیم".
آیت الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، طی دیداری در اواسط دی ماه ١٣٩٥ با خانواده های برخی از تکاوران ارتش که درسوریه کشته شده بودند، بر استدلال مذکور صحه گذاشت. به گفته او، "اگر جلوی بدخواهان و فتنهگران که دستمایه دشمنی آمریکا و صهیونیسم هستند در آنجا گرفته نمیشد باید در تهران، فارس، خراسان و اصفهان جلوی آنها را میگرفتیم. اینها دشمن را زمینگیر کردند." دیگر مقامات ایران از جمله قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس، و علی شمعخانی، وزیر سابق دفاع و دبیر کنونی شورای عالی امنیت ملی، نیز به انحا مختلف این مضمون را تکرار کرده اند. اما معنای چنین سخنی چیست؟ بالاخره اینکه اگر در سوریه نجنگیم، باید در ایران بجنگیم یعنی چه؟
چنانکه می شود تقریبا با اطمینان حدس زد، منظور رهبر و دیگران از بدخواهان و فتنه گران و دشمنان در این گزاره ها عمدتا گروه های اسلام گرای افراطی و به بیان دیگر تروریست های تکفیری مانند داعش است - چه از سوی آمریکا و اسرائیل حمایت بشوند یا نشوند - که تهدیدی برای امنیت ملی ایران و کشورهای منطقه و حتی امنیت جهانی به شمار می روند. از این لحاظ، استدلال مذکور چندان هم پربیراه نیست. طبیعتا، هر اندازه که مقابله با تهدید خارجی از طریق اقدامات امنیتی و نظامی به دور از مرزهای یک کشور صورت گیرد، به همان اندازه تامین امنیت ملی و داخلی کارآمدتر، کم آسیب تر و راحت تر خواهد بود.
به این مساله در علوم سیاسی و مطالعات نظامی، "عمق استراتژیک" (strategic depth) اطلاق می شود، یعنی فاصله میان میدان جنگ و قلمرو ارضی یک کشور. به دیگر سخن، کشوری داری عمق استراتژیک است که بتواند صحنه نبرد و مقابله با تهدید را از مرزهای میهنی به دور کشانده و به عبارتی جنگ را به زمین حریف ببرد تا به واسطه فاصله جغرافیایی از میدان جنگ از آسیب ها و تبعات آن تا حد ممکن در امان بماند. در ادبیات سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی، به این مزیت "عقبه استراتژیک" نیز گفته می شود.
بی بی سی افزود: جمهوری اسلامی به منزله بزرگترین قدرت شیعی در جهان اسلام کوشیده است تا از منافع و اصول شیعیان در منطقه خاورمیانه و فراتر از آن پاسداری کند.
انتهای پیام/
دیدگاه شما