به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ ،کَبودْراهَنگ که به شکل کبود راهنگ هم نوشته و تلفظ میشود، شهرستانی در استان همدان است. کبود راهنگ مرکز بخش مرکزی، شهرستان کبود راهنگ است و غارِ علیصدر در آن قرار دارد. تاریخ بنای شهرِ کبود راهنگ طبق قرائن و شواهدِ موجود به سده های پیش از ظهور اسلام بر میگردد.
نام: کبودراهنگ
نام قدیمی: کورنگ و کبوتراهنگ
استان: همدان
وجه تسمیه: نام کبود راهنگ مرکب از دو واژه فارسی کبود(رنگ آبی) و راهَنگ(رودخانه) است. این شهر در گذشته رضاشاهی، به غلط کبوترآهنگ نامیده میشد این نام به وجود کاریزهای و چشمهها و همچنین وجود کبوترهای وحشی که در اطراف این چشمهها زندگی میکردند، منتسب شده بود. کلمات کبود راهنگ یا گوی راهنگ یا گوی رنگ و نهایتاً کورنگ در یک راستای زبانی هستند؛ بنابراین وجه تسمیه شهرستان وجود راهنگهائی پرآب است که آبها به تیرگی یا کبودی میگرائیده است. در سال ۱۳۸۷ وجود فاصله بین کلمات کبود و راهنگ توسط وزارت کشور و با مصوبه هیئت دولت رسمی شد. عدهای به غلط نام(کبودر آهنگ) را در املا و انشا استفاده میکنند. كبودراهنگ از چشمه كبود، چشمه اي كه به لحاظ پرآبي به رنگ كبود تمايل دارد گرفته شده و علت آن وجود چشمه و راهنگ هاي پرآب در اطراف شهر بوده است.
تقسیمات کشوری: شهرستان کبودراهنگ براساس تقسيمات کشوري داراي سه شهر کبودراهنگ، شيرين سو و گل تپه و داراي 10 دهستان و 128 آبادي داراي سکنه مي باشد. به عبارت ديگر حدود 9/13 درصد دهستانهاي استان و 6/11 درصد از روستاهاي داراي سکنه استان در اين شهرستان قرار دارند.
موقعیت جغرافیایی: شهرستان کبودراهنگ در شمال غربی استان همدان قرار داشته و از شمال با شهرستان خدابنده و از غرب با شهرستان بیجار و از جنوب با شهرستانهای بهار و همدان و از شرق با شهرستانهای رزن و فامنین محدود است. شهرستان کبودراهنگ در محدوده مختصات جغرافيايي 35 درجه و 2 دقيقه تا 35 درجه و 40 دقيقه عرض شمالي و 48 درجه و 44 دقيقه تا 48 درجه و 43 دقيقه طول شرقي قرار گرفته است.اين شهرستان از شمال به استان زنجان و از جنوب به شهرستان همدان، از شرق به شهرستان رزن و از غرب به استان کردستان محدود مي گردد.
مساحت: ۳۸۱۵ کیلومتر مربع
ارتفاع از سطح دریا: ۱۶۶۶ متر
جمعیت: ۱۵۵٬۶۷۵ نفر
اقتصاد: مجتمع فولاد ويان به عنوان بزرگترين توليد كننده فولاد در غرب كشور داراي 24 واحد معدني فعال درزمينه سنگ لاشه ساختماني ، سيليس ، تراورتن ، مرمريت و 4 واحد انحصاري پاميس مي باشد كه سالانه بيش از 125 هزار تن توليد دارد. همچنین نیروگاه شهید مفتح در سال ۱۳۷۵ در این شهر ساخته شد که پیامد آن؛ تخلیهٔ آبهای زیرزمینی و نابودی کشاورزی و به وجود آمدنِ تعدادی فروچاله شده است.
زبان محلی: زبان اهالی شهرستان کبودراهنگ اکثرا آذری و برخی نیز به فارسی و کردی سخن میگویند.
جاذبه های گردشگری: مهمترین جاذبههای گردشگری شهرستان غار علیصدراست که زمین شناسان قدمت سنگهای این غار را به دوره ژوراسیک از دوران دوم زمینشناسی (۱۹۰–۱۳۶ میلیون سال قبل) نسبت میدهند، پُل تاریخی کوریجان، قلعه باش قورتاران در بخش شیرین سو، امامزاده جعفر کوریجان، قئزلار قلعه سی و ...
محصولات: عمده محصولات توليدي شهرستان شامل گندم ، جو ، يونجه ، سيب زميني ، كلزا ، ذرت علوفه اي و حبوبات مي باشد.
حمل و نقل: قرار گرفتن در مسير ترانزيتي و مواصلاتي استانهاي غربي با تهران(محور همدان - ساوه و همدان - قزوين) و مركزي و استانهاي جنوب غربي با شمال غربي (همدان -بيجار و كبودراهنگ - زنجان).
بهترین زمان بازدید: بهار و تابستان
انتهای پیام/وحید رستمی
دیدگاه شما