تازه ترین مطالب

تاریخ : 2. دى 1391 - 7:24   |   کد مطلب: 2885
350 هزار‌تن سیب‌زمینی در استان دپو شده است
سیب‌زمینی پائیزه روی دست کشاورزان
با آنکه برداشت محصول سیب زمینی پاییزه به اتمام رسیده، اما هنوز بحران بازاریابی این محصول گریبانگیر تولیدکنندگان است، هم‌اکنون قیمت محصول سیب‌زمینی پاییزه که قابلیت نگهداری بالایی نیز دارد در حدود 250 تومان گزارش می‌شود که به هیچ‌وجه جبران‌کننده هزینه‌های تولید و نگهداری آن نیست.

به گزارش کورنگ، صادرات محصول سیب‌زمینی به صورت محدود انجام می‌شود، اما این صادرات پاسخگوی حجم گسترده سیب‌زمینی ذخیره شده در انبارها نبوده و اکنون با افت تقاضا در بازار و کمبود صادرات، تولیدکنندگان سیب‌زمینی پاییزه با چالش مواجه شده‌اند.

مشکل سیب‌زمینی پاییزه تنها گریبانگیر همدانی‌ها نشده بلکه سایر استان‌ها نیز مانند اردبیل، کردستان، زنجان و چند استان دیگر نیز دغدغه بازاریابی محصول سیب‌زمینی تولیدی خود را دارند. تاکنون مقامات ارشد استان همدان واکنشی به این مشکل بخش کشاورزی نشان نداده‌اند، اما مسئولان سازمان جهاد ‌کشاورزی می‌گویند برنامه‌ریزی برای رفع این بحران در دستور کار قرار دارد.

استان همدان قطب تولید سیب‌زمینی است؛ محصولی که ممکن است برخی کشاورزان تا دوبار در سال اقدام به کشت آن کنند. سیب‌زمینی تابستانه مشکلات مخصوص به خود را دارد. محصول سیب‌زمینی تابستانه به دلیل فساد‌پذیری باید سریع بازاریابی شده و با مدیریت برداشت به تدریج به بازار مصرف فرستاده شود.

سیب‌زمینی پاییزه با مشکلات کمتری نسبت به سیب‌زمینی پاییزه از نظر ماندگاری مواجه است، بطوریکه در انبارهای سرد ممکن است سیب‌زمینی چند سال نگهداری شود بدون آنکه کیفیت اولیه آن تغییری کند، اما امسال با تولید قابل توجه سیب‌زمینی پاییزه و نبود بازار مصرف بار دیگر اين محصول به مشکل برخورد کرده است.

مدیر زراعت سازمان جهاد ‌کشاورزی می‌گوید: از سیب‌زمینی تولید شده در سال زراعی جاری 471 هزار و 500 تن مربوط به تولید تابستانه و 588 هزار و 500 تن کشت پاییزه بود.

شهرام پرورش می‌گوید: امسال از 26 هزار هکتار اراضی زیرکشت سیب‌زمینی یک میلیون و 60 هزار تن سیب‌زمینی برداشت شد. وی ادامه می‌دهد: بیش از 500 هزار تن سیب زمینی در انبارها ذخیره شده است که با توجه به نیاز مصرف‌کنندگان در بازار عرضه می‌شود.

یک مقام آگاه دیگر در سازمان جهاد کشاورزی استان در این ارتباط به خبرنگار ما می‌گوید: هم‌اکنون نزدیک به 350 هزارتن محصول سیب‌زمینی در انبار‌های سرد، فنی، چند‌منظوره و انبارهای غیرفنی ذخیره شده است که نیازمند برنامه‌ریزی مسئولان برای بازار رسانی است.

وی ادامه می‌دهد: در جلسه تنظیم بازار که روز دوشنبه برگزار شد نتوانستیم راجع به این موضوع با آقای استاندار جلسه تشکیل دهیم، اما بزودی جلسه هماهنگی با استاندار همدان تشکیل خواهد شد.

این مقام آگاه می‌گوید: تولید محصولات کشاورزی به سازمان جهاد کشاورزی باز می‌گردد، اما برای بازاریابی و یا صادرات آن باید سازمان صنایع، معادن و تجارت پاسخگو باشد. وظیفه بازاررسانی محصولات کشاورزی نیز به عهده این سازمان است.

با این حال معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی سازمان جهاد کشاورزی استان همدان از اختصاص سرمایه در گردش جهت صادرات این محصول خبر می دهد. به گفته شجاعی به منظور تسهیل صادرات محصول سیب زمینی پاییزه استان مبلغ 50 میلیارد ریال بصورت سرمایه در گردش از محل منابع داخلی بانک کشاورزی به صادرکنندگان سیب‌زمینی همدان اختصاص یافته است.

وی گفته است: بر اساس توزیع استانی تسهیلات سرمایه در گردش صادرکنندگان سیب‌زمینی به 11 استان کشور از جمله استان‌های آذربایجان‌شرقی، اردبیل، کردستان، خراسان رضوی، زنجان، اصفهان، فارس، مرکزی، چهارمحال و بختیاری و جنوب کرمان اعتبار تخصیص یافته است.

به گفته این مقام مسئول هم‌اکنون فصل برداشت سیب‌زمینی پاییزه به اتمام رسیده، اما حجم قابل توجهی از اين محصول در استان‌های تولیدکننده از جمله همدان در انبارها ذخیره شده است. وی صادرات را ابزاری مناسب برای تنظیم قیمت سیب‌زمینی پاییزه عنوان کرد و می‌گوید: هم‌اکنون قیمت محصول سیب‌زمینی پاییزه چندان مورد توجه نیست و از طرف دیگر صادرات با سرعت کندی صورت می‌گیرد كه این امر نیازمند حمایت جدی است.

با این حال کارشناسان می‌گویند؛ اختصاص تسهیلات بانکی و سرمایه در گردش صادرات محصول سیب‌زمینی با نرخ تسهیلات بانکی 20 درصد از سوی بانک کشاورزی صورت گرفته که برای صادرکننده توجیه اقتصادی ندارد.

به گفته کارشناسان با توجه به تحریم‌ها، صادرات در مرزها بصورت کالا به کالا شده که این امر، صادرات را برای صادرکنندگان و بازرگانان سخت کرده است. همچنین عدم تضمین بازگشت پول یکی از مشکلات این صادرکنندگان است. با این حال صادرات محصول سیب‌زمینی از مرزهای ایران در حال انجام است. عراق و امارات‌متحده‌عربي از کشورهای اصلی واردکننده سیب‌زمینی محسوب می‌شوند.

حال باید دید در جلسه ویژه، مسئولان استانی چگونه این بحران را مدیریت می‌کنند. به نظر می‌رسد اتخاذ تصمیمات آنی و لحظه‌ای تنها برای کوتاه مدت می‌تواند بحران محصول سیب‌زمینی همدان را حل کند و اینکه استان همدان به عنوان قطب تولید محصول سیب‌زمینی باید استراتژی دقیقی برای مراحل تولید تا مصرف این محصول اتخاذ کند. راهکاری که ارزش افزوده بیشتری را عاید استان سازد.

منبع: همدان‌پیام

 

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت