به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ به نقل از خبرنگار مهر، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی به مناسبت «روز مجلس» در نشست خبری با رسانههای داخلی و خارجی با اشاره به اینکه این ایام مصادف با سالروز شهادت آیتالله مدرس است، اظهارداشت: آیتالله مدرس انسان نادری در تاریخ ایران بود و فردی اسلام شناس و دردمند نسبت به منافع ملی کشور و آینده نگر برای توسعه کشور بود؛ در شرایط سختی که بسیاری از دولت ها در جنگ جهانی ایران را اشغال کرده بودند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نقش آیتالله مدرس در آن برهه بی بدیل بود و به همین دلیل در تاریخ ایران ماندگار شد و جا داشت که این روز به عنوان روز مجلس انتخاب شود.
وی در ادامه با اشاره به اقدامات مجلس دهم تصریح کرد: در همان ابتدای کار مجلس اخیر، واضح بود که ایران با چالش های مزمنی مواجه است و به همین دلیل نمایندگان مجلس نظرشان این بود که وقتمان را بیشتر صرف حل این مشکلات کنیم و کمتر قانونگذاری شود.
دولت «پهن پیکر» یکی از مشکلات بزرگ است
لاریجانی با اشاره به عمدهترین چالش هایی که کشور در این برهه داشته است، تصریح کرد: وجود دولت پهن پیکر یکی از مشکلات بزرگ است که هزینه زیادی برای کشور دارد و این حجم گسترده دولت، منابع کشور را در خود هضم میکند. بر این اساس یک گام بزرگ در برنامه ششم برداشته شد به این شکل که ۱۵ درصد دولت کوچک شود که این رویه دنبال می شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: از سوی دیگر نظام بودجه ریزی ما بسیار قدیمی است و حتماً باید بر اساس عملکرد باشد که یک کار مستمری دیوان محاسبات و مرکز پژوهش ها در این زمینه طرحی را تنظیم کردند که در کمیسیون بودجه در حال بررسی است.
وی با اشاره به اینکه از معضلات دیگر کشور، وضعیت نقدینگی بود، گفت: مرکز پژوهش های مجلس در این زمینه ورود کرد و مجلس هم این اختیار را به دولت داد که برای مدیریت این نقدینگی، طرح های عمرانی نیمه تمام را واگذار کند که متاسفانه با گذشت سه سال هنوز حرکت مطلوبی در این زمینه صورت نگرفته است و اخیراً هم در شورای هماهنگی سه قوه بر ضرورت اجرای این مسئله تاکید شد.
لاریجانی با بیان اینکه از چالش های دیگر کشور وضعیت بانک ها و موسسات مالی و اعتباری بود، متذکر شد: از سال ۹۴ مرکز پژوهش های مجلس هشدارهایی را در این زمینه داد اما جنس حل مشکلات بانکی صرفاً از راه تقنین قابل حل نیست و لازم است که دولت هم منابعی را در این زمینه هزینه کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: همچنین نرخ سود بانکی به حدی بالا است که وضعیت تولید کشور را با مشکلاتی مواجه کرده که البته بانک مرکزی به دنبال حل این مشکل است.
وی با اشاره به حل مشکلات ایجاد شده از سوی موسسات مالی و اعتباری ورشکسته چون کاسپین، گفت: در این زمینه دیدید که چه مشکلاتی به وجود آمد و چند میلیون نفر را درگیر کرد. ساختار خاصی در هر سه قوه برای حل این موضوع ایجاد و تا حدودی این مشکلات برطرف شد.
لاریجانی بیان کرد: از دیگر اقداماتی که در این مدت انجام گرفت، آن بود که به دولت اختیار دادیم از یک سری منابع مشخص شده بدهیهای صندوق های بازنشستگی را پرداخت کند اما متاسفانه در این زمینه هم هنوز اقدامات خوبی انجام نشده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بر این اساس مجلس شورای اسلامی وقت زیادی را صرف ابرچالش های کشور کرد و از سوی دیگر گاهی هم لازم به قانونگذاری و ساماندهی امور از سوی سه قوه داشتیم که اقداماتی را هم در این باره انجام دادیم.
وی با بیان اینکه در این مجلس در حدود ۱۲۸ قانون تصویب کردیم، گفت: همچنین برخی از قوانین هم اصلاح شده است و از جمله قوانین مهمی که در این دوره به تصویب رسید قانون اشتغال پایدار برای روستائیان بود که بر اساس آن تسهیلاتی با سود پائین برای کسانی که در روستاها سرمایه گذاری می کنند، تخصیص داده می شود تا جوانان در روستاها مجبور به مهاجرت نشوند.
لاریجانی با اشاره به دیگر قوانین مهمی که در مجلس دهم به تصویب رسید، اظهارداشت: قانون مدیریت مصرف سوخت، قانون احکام دائمی برنامه توسعه کشور، قانون استاندارد، قانون صدور چک، قانون حقوق کودکان و نوجوانان، قوانین بودجه سالانه، قانونثبت اختراعات صنعتی، لایحه هوای پاک و لایحه خاک و همچنین قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان، که سروصدای زیادی کرد، از دیگر قوانین مهمی است که به تصویب مجلس رسید.
رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: همچنین قانون صندوق مکانیزه فروش، قانون ارزش افزوده و چند قانون مهم دیگر در کمیسیونها مورد بررسی قرار گرفته و به اتمام رسیدهاند و به زودی در دستور کار مجلس قرار می گیرند.
وی تصریح کرد: همچنین بررسی قانون تجارت در کمیسیون تخصصی خود به اتمام رسیده است اما ۱۲۰۰ ماده دارد و بررسی آن در مجلس ساده نیست و اگر شورای نگهبان قبول می کرد که این قانون اصل ۸۵ شود و در کمیسیون بررسی گردد، بهتر بود.
لاریجانی با اشاره به اینکه مجلس حدود ۲۸ جلسه برای حل چالش های بزرگ کشور برگزار کرد، گفت: برخی از مسائل کشور نیاز به قانونگذاری ندارد بلکه نیاز به فهم مشترک دارد و بر این اساس ما جلساتی را برای حل بحران آب، بررسی مشکلات فضای مجازی، وضعیت سرمایه گذاری و مشکلات آن، آسیب های اجتماعی، وضعیت بازار، موضوع ریزگردها، صندوق های بازنشستگی، وضعیت ارز و همچنین شرایط مناطق زلزله زده برگزار کردیم و ساعتها برای آن وقت گذاشتیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه همچنین در مورد میزان تحقق هدفمندی یارانه ها گزارش هایی به مجلس ارائه شد، گفت: دیوان محاسبات هم در این دوره ۲۷۰۰ پرونده تشکیل داد که محکمه به ۱۱۰۰ پرونده رای داده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در خصوص عملکرد مجلس گفت: مجلس نمیتواند برای حل مشکلات کشور طرح هایی ارائه دهد که بار مالی داشته باشد، چون شورای نگهبان ایراد اصل ۷۵ میگیرد، لذا باید وفاقی بین دولت و مجلس ایجاد شود. حل مشکل ریزگردها و آب نیازمند سرمایه گذاری است.
وی با تأکید بر اینکه ثقل کار مجلس حل مشکلات مردم است، گفت: چالشهای مزمنی وجود دارد و فشارهای بین المللی مشکلات زیادی ایجاد کرده است، حل این مشکلات وقت زیادی میگیرد.
رئیس مجلس اظهار داشت: شورای هماهنگی اقتصادی قوا تصمیماتی در ۱۲ بند برای ایجاد ثبات نسبی در بازار گرفت. خودروسازان و قطعه سازان نیز مشکلات عدیدهای داشتند و این احتمال وجود داشت که دهها هزار نفر بیکار شوند؛ مجلس وقت زیادی برای حل این مشکلات گذاشت.
لاریجانی در پاسخ به سوالی درخصوص عملکرد هیات نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: مجمع تشخیص مصلحت نظام موظف است موارد اختلافی مجلس و شورای نگهبان را بررسی کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در زمان مرحوم هاشمی رفسنجانی، رهبر معظم انقلاب نظارت بر سیاست های کلی را نیز به مجمع تشخیص واگذار کردند. بر این اساس، در زمان بررسی قانون برنامه ششم، مجمع تشخیص نسبت به نکاتی ایراد گرفت.
وی ادامه داد: در این دوره، هیات نظارت در مجمع تشخیص تشکیل شد تا بر اجرای سیاست های کلی نظام نظارت کند اما در روش اجرایی این موضوع ایهام وجود دارد، مثل قانونگذاری است، برخی می گویند مثل مجلس سناست، این هیات نقش قانونگذاری ندارد.
لاریجانی تأکید کرد: در روش هم هیات نظارت اگر نظراتی دارد باید به کمیسیون ها بدهد. کمیسیونها اگر مصلحت دیدند اجرا میکنند، در نهایت مجلس تصمیم میگیرد و نظرات خود را به شورای نگهبان میدهد، شورای نگهبان باید این موضوع را با مجمع تشخیص حل کند.
رئیس مجلس تأکید کرد: مجلس هم میتواند بگوید من مصلحت نمیدانم یا مصلحت میدانم، در هر صورت اختلاف نظر مجلس و شورای نگهبان به مجمع میرود اما این نوع نظارت جنبه قانونگذاری ندارد.
وی در پاسخ به سؤالی در خصوص لزوم بازنگری در قانون اساسی و تشکیل مجلس دوم گفت: در شرایط فعلی بررسی چنین موضوعی مناسب نیست، چالش عمده کشور ما تحریمها و مسائل اقتصادی است.
لاریجانی با تاکید بر اینکه بن بستی در قانون اساسی وجود ندارد، گفت: می توان با تدبیر رهبری مسائل را حل کرد، مثل تشکیل شورای عالی هماهنگی اقتصادی قوا؛ ما باید از این مرحله عبور کنیم.
رئیس مجلس گفت: بررسی چنین پیشنهادی سه قوه را درگیر می کند و وقت مناسبی برای این کار نیست.
لاریجانی در خصوص کاهش ارزش پول ملی و لزوم افزایش قدرت خرید مردم، گفت: افزایش حقوقی که در نظر گرفته شده کافی نیست اما وضع کشور اینگونه است، باید به صورت پلکانی افزایش حقوق انجام شود.
رئیس مجلس ادامه داد: مرکز پژوهشها نظراتی در مورد مسائل مربوط به نرخ سوخت دارد که هنوز با دولت به تفاهم نرسیده است.
وی تأکید کرد: نظر ما این است که بستههای حمایتی برای مردم در نظر گرفته شود و توافق شده است که در شرایط فعلی کمکهایی به مردم شود.
لاریجانی اظهارداشت: این بستههای حمایتی در قالب کارتهای بانکی به مردم ارائه میشود تا مردم کالاهای اساسی را خریداری کنند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا ایران ضربالاجلی را برای اتحادیه اروپا تعیین کرده است تا هر چه سریعتر راهکارهای خود پس از خروج آمریکا از برجام را ارائه دهند؟ اظهار داشت: با شما موافق هستم که اروپاییها پس از خروج آمریکا از برجام، بحثهایی را مطرح کردند و اصرار داشتند که ایران از برجام خارج نشود اما هنوز اقدام عملی خاصی در این راستا انجام ندادهاند.
لاریجانی با اشاره به اینکه البته اتحادیه اروپا تاکنون راهکارهایی را ارائه کردهاند که ما رصد میکنیم، افزود: در شورای هستهای در این زمینه بحثهای زیادی صورت گرفته است و از سوی دیگر، توافق هستهای یک توافق بینالمللی است و اتحادیه اروپا مُصِرانه بیان کردند که ما صد درصد میخواهیم که برجام بماند و پای این توافق هستیم اما متأسفانه از لحاظ اجرایی، مشکلاتی وجود دارد.
وی بیان کرد: هنوز در حال مذاکره با اتحادیه اروپا هستیم و اگر مذاکره نهایی به نتیجه نرسد، نسبت به آن عمل میشود اما در غیر این صورت تصمیم دیگری میگیریم.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا استیضاح وزیر امور خارجه در شرایط فعلی به مصلحت کشور است؟ گفت: استیضاح جزو حقوق نمایندگان است و آنان میتوانند از این ابزار قانونی استفاده کنند و استیضاح امری خارج از روال نیست و مجلس درباره مصلحت آن تشخیص میدهد؛ چرا که برخی از نمایندگان معتقدند که در شرایط فعلی، زمان مناسبی برای این استیضاح نیست اما برخی هم نظر دیگری دارند.
لاریجانی درباره اظهارات ظریف درباره پولشویی افزود: نکتهای که وزیر امور خارجه درباره پولشویی مطرح کرد، مقدمه و مؤخرهای داشت و گفته بود «کسانی که درباره لایحه CFT نظر دادند، بسیاری از آنان بر اساس عقیده خود نظر دادند اما برخی از آنان هم ممکن است تحت تأثیر باشند» که بنده معتقدم که اگر وزیر امور خارجه، دومی را نمیگفت، خیلی بهتر بود.
وی در واکنش به سؤالی مبنی بر اینکه چه راهکارهایی برای جلوگیری از چالش های نوسانات قیمت ارز و نفت پیشبینی شده است؟ اظهار داشت: قطعاً مسائلی که درباره تنگناهای ایجاد شده در صادرات و واردات نفت ما مطرح میشود، تأثیراتی را در قیمت آن میگذارد اما ما به دنبال آن هستیم که اقداماتی انجام دهیم تا مردم دچار مشکل نشوند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه یکی از این اقدامات آن است که تلاش میشود که نیازهای اساسی مردم با ارز دولتی در اختیار آنان قرار گیرد، تصریح کرد: برخی معتقدند که میزان یارانه نقدی افزایش پیدا کند که به گفته برخی از کارشناسان، این مسئله تورمزا است. همچنین پیشنهاد میشود برای آنکه در این شرایط وضعیت آبادانی کشور لطمه نخورد، طرحهای عمرانی نیمهتمام واگذار شود که متأسفانه هنوز اقدامات اساسی در این باره صورت نگرفته است.
لاریجانی با تأکید بر اینکه برای طبقات پایین کشور، سازوکاری در نظر گرفته شده که خیلی در مشقّت قرار نگیرند، گفت: تسهیل فضای کسب و کار و سرمایهگذاری از جمله برنامههای اساسی دیگری است که باید دنبال شود و دولت باید اقدامات اساسی در این باره انجام دهد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا مجلس مصر است که قیمت ۴۲۰۰ تومان برای تأمین کالاهای اساسی برای سال آینده هم ادامه یابد؟ اظهار داشت: هنوز در این باره صحبت نکردهایم که آیا دو نرخی بودن ارز ادامه یابد یا آنکه شکل جدید دیگری را در نظر بگیریم.
دستور لاریجانی به دیوان محاسبات برای بررسی افزایش درآمدهای دولت
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه در برخی از قوانین چون قانون منع بهکارگیری بازنشستگان، استنکاف از قانون دیده میشود و مجلس چه اقدامی را برای نظارت بر قانونگذاری انجام میدهد؟ تصریح کرد: قانون بازنشستگی کاملاً قابلیت اجرا دارد و اگر کسی از آن استنکاف کند، باید یقه او را گرفت و ممکن است استنکاف در برخی جاها انجام شود اما موارد نادری است.
لاریجانی تأکید کرد: دیوان محاسبات، سازمان بازرسی و دیگر بخشهای نظارتی کشور در این زمینه فعال هستند، ابهامی در این قانون وجود ندارد و با متخلفان برخورد میکنند.
وی با اشاره به حل چالشهای اقتصادی کشور گفت: امروز بیش از هر زمانی لازم است در حوزه مسکن سرمایهگذاری شود که این مسئله حرکت عظیمی را میخواهد.
در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر لزوم اعلام میزان دقیق افزایش درآمد دولت از محل افزایش نرخ ارز، افزایش قیمت و میزان فروش نفت و همچنین لزوم ارائه لایحه از سوی دولت به مجلس برای تعیین محل هزینه کرد این درآمد گفت: در بودجه قیمت ارز ۴۲۰۰ تومان در نظر گرفته شده بود که با همین قیمت کالاهای اساسی وارد شد لذا دولت آنقدر افزایش درآمد نداشت البته به دیوان محاسبات دستور دادم که میزان افزایش درآمد دولت از این محل را بررسی کند.
وی اظهار داشت: البته شاید درآمدهای مالیاتی و درآمدهای ناشی از واگذاری به طور کامل محقق نشده باشد و درآمدهای نفتی هم کسری این درآمدها را پوشش میدهد اما دولت در صورت افزایش درآمد باید برای هزینهکرد آن به مجلس لایحه بدهد.
ادامه دارد...
انتهای پیام/رستمی
دیدگاه شما