به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ تابستان سال گذشته بود که اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی و دبیر سوم سفارت ایران در اتریش برای تفریح به کشور آلمان رفته بود و توسط دستگاه های امنیتی این کشور دستگیر شد. این در حالی بود که مقامات امنیتی دولت آلمان، دیپلمات ایرانی را به اتهام دست داشتن در طرح بمبگذاری در همایش گروه مجاهدین خلق در فرانسه، بازداشت کردند.
از طرفی دستگاه امنیتی کشور بلژیک نیز طی ادعایی یک زوج اصالتاً ایرانی را با 500 گرم مواد منفجره پرکسیداستون و یکی چاشنی، در بروکسل پایتخت بلژیک دستگیر کرده بود. چراکه پلیس بلژیک در انتقال مواد منفجره به این زوج برای حمله به نشست اخیر یک گروه مخالف دولت ایران (منافقین) مشکوک و به دیپلمات ایرانی مظنون است.
اسدی با حکم قضایی اروپا بازداشت شد
بعد از اینکه کشور بلژیک از دستگیر این زوج با 500 گرم مواد منفجره خبر داد، دیپلمات ایرانی نیز در نزدیکی شهر «آشافنبورگ» آلمان با حکم قضایی اروپا بازداشت شد.
دوشنبه نهم مهر ماه 97 دادگاه «بامبرگ» آلمان طی بیانیهای با اشاره به بازداشت اسدی دبیر سوم سفارت ایران در اتریش، اعلام کرد که ۲۷ سپتامبر (۵ مهر) با استرداد دیپلمات ایرانی به بلژیک موافقت کرده است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز در واکنش به حوادث اخیر در بلژیک گفته بود: افراد بازداشت شده از اعضای شناخته شده گروهک منافقین هستند و جمهوری اسلامی ایران نیز آماده است تا با ارائه اسناد و مدارک لازم، ابعاد حقیقی این واقعه را روشن کند.
وی با بیان اینکه حوادث اخیر برای تار و تیره کردن روابط ایران و اروپا طراحی و اجرا شده است، گفت: اسناد و مدارک متقن برای روشن شدن ابعاد این ماجرا آماده ارائه است.
سخنگوی وزارت خارجه ایران در این خصوص تاکید کرد: موضوع استرداد دیپلمات ایرانی به بلژیک توسط وزارت خارجه و سفارتخانههای ایران در وین، برلین و بروکسل دنبال شده و میشود و امید است دولت آلمان به واقعیتها وقوف کامل پیدا کند و دیپلمات مزبور را تبرئه و به ایران بازگرداند.
از سوی دیگر بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران روز سهشنبه دوم اکتبر (دهم مهرماه) طی بیانیهای خواستار آزادی فوری دیپلمات ایرانی شد.
وی سیاست ایران را محکوم کردن هر نوع اقدام تروریستی» خواند و افزود: با توجه به اسناد و مدارک موجود نقش معاندان، بدخواهان و عوامل مخرب شناخته شده در طراحی این نمایش مضحک روشن است.
قاسمی در این بیانیه خواستار «واقع بینی» مقامات فرانسه شد و اظهار داشت: مجددا نسبت به دستهای شوم بداندیشان که در صدد تخریب روابط کهن و دیرپای ایران و فرانسه و دیگر کشورهای موثر اروپایی هستند هشدار می دهیم.
همچنین عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه ایران نیز در دیدار با سفیر فرانسه و کاردار آلمان مراتب اعتراض ایران نسبت به دستگیری دیپلمات ایرانی را اعلام کرد.
وی با تأکید بر مصونیت دیپلماتها براساس کنوانسیون وین، خواستار آزادی فوری اسدالله اسدی شد.
نمایندگان مجلس خواستار پاسخگویی وزیر امور خارجه هستند
نمایندگان مجلس نیز در واکنش به دستگیری اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی از وزارت امور خارجه خواستند تا در برابر دیپلماتهای آلمانی اقدام متقابل انجام داده و همچنین ظریف در برابر مجلس پاسخگو باشد.
حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده شاهینشهر و میمه، با اشاره به قانون مصونیت سیاسی دیپلماتها در خارج از کشور خودشان و مدت طولانی بازداشت دیپلمات ایرانی، تصریح کرد: دولت آلمان سالها سابقه حمایت از گروههای تروریستی را در پرونده سیاسی خود دارد، دولت آلمان رئیس گروهک پژاک را پناه داده است، همچنین از منافقین حمایت میکند و به جای اینکه قانون مصونیت سیاسی دیپلماتها را بر اساس قوانین بینالمللی رعایت کند، در عمل این مصونیت را در مورد تروریستها و جنایتکاران به کار میگیرد.
وی افزود: اگر دستگاه دیپلماسی اقدامات لازم را در این خصوص انجام ندهد، سئوال خواهیم کرد چرا که در خصوص حقوق شهروندان ایرانی و خصوصا دیپلماتهای ایرانی که در این جهت بایستی احساس پشتگرمی بیشتری برای انجام مسئولیتهای دیپلماتیکشان در خارج از کشور داشته باشند، کوتاهی میشود.
دستگیری دیپلمات ایرانی برخلاف قوانین بینالمللی است
سیدحمیدرضا کاظمی، نماینده پلدختر و معمولان نیز با اشاره به اینکه بیش از حدود چهار ماه از بازداشت غیرقانونی اسدالله اسدی، دیپلمات ایرانی در آلمان میگذرد، اظهار داشت: این دستگیری به اتهام واهی بهعنوان بمبگذاری در همایش منافقین در فرانسه انجام گرفته که از قبل سناریوسازی آن از طریق رسانههای غربی کلید خورده بود.
یحیی کمالیپور؛ نماینده جیرفت و عنبرآباد نیز با اشاره به بازداشت دیپلمات ایرانی توسط اروپا گفت:کشورهای غربی هر از چند گاهی برای اینکه فشارهایی را به ایران وارد کنند دست به چنین اقداماتی دست می زنند.
محمداسماعیل سعیدی نماینده تبریز نیز با اشاره به دستگیری اسدالله اسدی در آلمان با اتهامات واهی، ابراز داشت: بنابر اعلام وزارت امور خارجه عضو سفارت ایران در وین از مصونیت سیاسی برخوردار بوده است، بنابراین تعرض کشورهای اروپایی به او و بازداشت اسدی خلاف مقررات بین المللی است.
مجلس اهرم های قدرتمندی دارد که می تواند دستگاه دیپلماسی را از انفعال دور کند
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس در رابطه با «اسدالله اسدی» دیپلمات ربوده شده به دانا گفت: موارد مشابه ای هم داریم که اتفاق افتاده است ولی وقتی که همین سوال را از دستگاه دیپلماسی بپرسیم، می گویند ما پیگیر این مسئله هستیم.
وی تصریح کرد: دستگاه دیپلماسی در قبال این مسائل خیلی منفعل عمل می کند و در واقع دستگاه دیپلماسی ما سال هاست که درگیر برجام است و هم و غم دستگاه دیپلماسی فقط برجام شده است و به نظر می آید از خیلی مسائل غافل هستند.
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجه مجلس ربوده شدن اسدالله اسدی دیپلمات ایرانی را یکی از این مسائل دانست و تاکید کرد: یکی از وظایف ذاتی دستگاه دیپلماسی این است که اگر اتفاقی برای هر ایرانی خارج از کشور افتاد، مشکل را دنبال کند و بالاخص که یکی از مسئولین باشد.
شوهانی افزود: به نظر می آید دستگاه دیپلماسی و در راس آن وزیر امور خارجه دوندگی زیادی دارد، اما بیش تر گرفتار دامی است که غربی ها برای جمهوری اسلامی ایران پهن کردند و در حال حاضر انرژی وزارت خارجه به هدر می رود، در غیر این صورت چیز دیگری نیست و قاعدتاً باید این قضایا را دنبال و پیگیری کنند که به هر حال یکی از وظایف دستگاه دیپلماسی پیگیری همین موارد است.
دولت روحانی از بدو به روی کار آمدن مدعی این مسئله بود که از یک نقطه عطفی برخوردار است و آن برخورداری از یک دستگاه دیپلماسی قوی به شمار می رود. به عنوان مثال می توان برجام را نام برد؛ دستگاه دیپلماسی کشورمان می خواست با ایجاد یک کانال ارتباطی وضعیت اقتصاد و معیشت مردم را با ارتباط با آمریکا و غرب بهبود ببخشد. همین مسئله باعث شد تا روحانی و یارانش تمام تخم مرغ های خود را در سبد مذاکرات و گفتگو با غرب چیده و از ابعاد مختلف دیپلماتیک غفلت کنند.
حال این سوال مطرح است که، آیا میتوان از طریق دیپلماسی که به گفته آقای روحانی یکی از ارکان دولت و کابینه اوست، دیپلمات ربوده شده را به ایران بازگرداند یا خیر؟
انتهای پیام/رستمی
دیدگاه شما