شهرستان بهار در 15 كيلومتري شمال استان همدان واقع شده و داراي 70 روستای داراي سكنه و بيش از 123 هزار نفر جمعیت است.
شهرستان بهار در سالهاي اخير دچار كمآبي شديد شده كه رفته رفته نيز بر شدت آن افزوده ميشود.
يكي از مصوباتي كه در آخرين سفر هيأت دولت به استان در شهر كبودراهنگ مورد تصويب قرار گرفت و ميتواند شهرستان بهار را از بحران آب نجات دهد، بهرهگيري شهرستانهاي بهار و كبودراهنگ از آب سد تالوار زنجان علاوه بر همدان است كه اين طرح عظيم ملي هنوز به بهرهبرداري نرسيده و بيش از شهرستانهاي دیگر، بهار و كبودراهنگ چشمانتظار تحقق اين طرح كلان ملي هستند تا بلكه با مشكل كمآبي كه باعث مهاجرت روستاييان به شهرها و روستاهاي داراي آب شده و ميشود، مقابله كرد.
به منظور اطلاع از وضعيت آب روستاهاي شهرستان بهار، گفتگويي با 3 تن از دهياران داشتيم كه از نظرتان ميگذرد.
ايجاد مجتمع آبرساني براي حل مشكلات آب منطقه
دهيار روستای راههموار از توابع بخش لالجين با بيان اينكه روزانه تنها نيم ساعت از آب شرب بهرهمنديم، گفت: كمآبي مشكلات عديدهاي را براي روستاييان به وجود آورده است.
بيتا... زينتي ادامه داد: هماكنون به روستا آبرساني سيار با تانكر انجام نميشود كه اميدواريم اداره آبفار با اقداماتي چون حفاري چاه، لايروبي قنوات و... از پديده مهاجرت روستاييان جلوگيري كند. همچنين آبرساني از روستاهاي پرآب اطراف نيز با ايجاد مجتمعهای آبرساني، راهكار ديگر حل بحران آب در منطقه است.
مهاجرت 120 خانوار به دليل كمآبي از حسينآباد عاشوري
دهيار حسينآباد عاشوري از توابع بخش مركزي بهار نيز با بيان اينكه از سال 86 مجتمع آبرساني روستا افتتاح شد، افزود: از سال 88 تاكنون در فصل تابستان با تانكر به روستا آبرساني ميشود که سال به سال نيز مشكلات مردم بيشتر شده و در همين زمينه 120 خانوار از روستا مهاجرت كردهاند.
صالحي افزود: روستا كمكم خالي از سكنه ميشود كه اگر راهكاري اساسي انديشيده نشود در چند سال آتي جمعيتي در روستا باقي نميماند. وي اظهار داشت: برای جمعيت 4 هزار نفري این روستا، روزانه 3 تا 4 تانكر آبرساني میکنند كه كفاف آب مورد نیاز اهالي را نميدهد و در این خصوص روستا نيازمند اعتبارات براي حفر چاه عميق است.
وي قرار گرفتن حسينآباد در ارتفاعات و نبود ذخاير آب زيرزميني را از مهمترين دلايل كمآبي در روستا عنوان و خاطرنشان كرد: بايد از طریق مديريت بحران، اعتباراتي براي رفع معضل بيآبي و كمآبي اختصاص یابد.
تدابيري اساسي براي رفع مشكل آب انديشيده شود
دهيار روستاهاي قیدليبلاغ و ساربانلر از توابع صالحآباد نيز اظهار داشت: در مجموع روزي يك ساعت آب داريم كه اكنون روزانه با تانكر به روستا آبرساني انجام ميشود، اما نميتواند نيازهاي اساسي مردم را برطرف كند.
خاني اضافه كرد: چاهي به عمق 7 تا 8 متر در روستاي ساربانلر حفر شد كه جواب داد ولی نيمهكاره رها شد و بايد براي رفع مشكل آب روستاها تدابيري اساسي انديشيده شود.
وضعيت 25 روستا بحراني است
مدير آب و فاضلاب روستايي شهرستان بهار در اين خصوص با اعلام اينكه هماكنون 25 روستاي شهرستان بهار با مشكل بيآبي دست و پنجه نرم ميكنند، گفت: روزانه با 3 تانكر به اين روستاها آبرساني ميشود كه حتي كفاف نيازهاي اساسي مردم را نميدهد و نياز است بر تعداد تانكرها افزوده شود. البته مابقي روستاها نيز با مشكل كمآبي مواجهند، اما وضعيت 25 روستا بحراني است كه در مقايسه با سال گذشته 11 روستا به این تعداد اضافه شده است.
مسعود كرمي افزود: لایروبی چاه روستای راههموار در حال انجام است که امیدواریم جواب دهد اما لایروبی چاه روستای ساربانلر جواب نداده است. در روستای حسینآباد عاشوری نیز لایروبی انجام شده است.
وی اظهار داشت: چاه برخي از روستاها چون آقكهريز و... نيز به لايروبي نياز دارند كه در صورت تخصيص اعتبار، اقدام لازم صورت میگیرد.
کرمی؛ آبرساني سيار، لايروبي چشمهها، قنوات و سپس حفر چاه را به ترتيب اولويتهاي آبفار بيان كرد كه همگي نياز به اختصاص اعتبار دارند.
وی در ادامه اعلام كرد: امسال 44 درصد كاهش نزولات جوي و بارندگي را در استان همدان شاهد بوديم كه در این بین، شهرستان بهار از كمبارشترين نقاط استان بود.
وي مصرف بيرويه آب در مزارع و زمينهاي كشاورزي، رعايت نكردن الگوي مصرف در روستاها و خشكساليهاي اخير را از عوامل تشكيلدهنده بحران آب در روستاهاي منطقه دانست و از اهالی روستاهايي كه با كمآبي مواجهند، خواست تا با مديريت و مصرف بهينه و خودداري از مصارف غيرمجاز، وضعيت خود را به صورت ثابت نگهدارند تا در وضعيت بيآبي قرار نگيرند.
وي همچنين تسريع در روند اجراي طرح انتقال آب از سد تالوار و انشعاب به شهرستانهاي بهار و كبودراهنگ را خواستار شد و آن را عامل رفع کامل مشکل بيآبي در شهرستان بهار عنوان كرد.
همدان پیام
دیدگاه شما