سایت خبری تحلیلی کورنگ به بازخوانی این قیام تاریخی از زبان سید اصغر جعفری یکی از مبارزین کبودراهنگی پرداخته است:
شکلگیری حماسه پنجم آبان کبودراهنگ
سید اصغر جعفری با اشاره به خاطرات شکلگیری حماسه پنجم آبان کبودراهنگ اظهار داشت: فعالیتهای انقلابی در کبودراهنگ با تاسیس انجمن اسلامی جوانان کبودراهنگ در سال 1348 در این شهر شدت گرفت، به طوری که از همان سالها با تشکیل گروه نمایشی توسط این انجمن و برگزاری جلسات سخنرانی و کلاسهای قرآن بسیاری از جوانان در جوادیه و در قالب بحث و انتقاد گرد هم آمدند.
وی ادامه داد این انجمن با هدایت روحانیت در این شهر شکل گرفت که در قالب یک گروه نمایشی به افشاگری مخفیانه علیه جنایات حکومت پهلوی می پرداخت.
حرکت انقلابی دانش آموزان مدرسه نظامی در روز چهارم آبان
جعفری در مورد حرکت انقلابی دانش آموزان مدرسه نظامی در روز چهارم آبان گفت: چهارم آبان سالگرد تولد شاه بود. مدارس در این روز برای جشن تولد شاه تعطيل میشد تا دانش آموزان در جشن شرکت کنند. نهادهای دولتی و مدارس در این روز مجبور بودند شهر را آذين بندی کرده و با راه انداختن کاروانهای شادی در سطح شهر جشن بگیرند .
وی افزود: در روز چهارم آبان سال 1357 جشن تولد شاه در کبودراهنگ، تبدیل به تظاهرات علیه حکومت دیکتاتوری شاه شد. به دنبال این حرکت انقلابی دانش آموزان کبودراهنگ، ناآرامیها تا روزها بعد ادامه داشت.
جعفری ادامه داد: روز چهارم آبان ماه سال ۵۷ دانش آموزان مدرسه نظامی آن روز(مدرسه پنجم آبان فعلی) با تحریک غیر مستقیم مدیر مدرسه به نام احمد هاشملو و هدایت آنان در بیرون مدرسه توسط حاج سیدعبدالحسین جعفری (معروف به بنا) بر روی کیف مدرسه ی خود می کوبند و فریاد مرگ برشاه سر می دهند.
او می گوید: ماموران امنیتی با دیدن این صحنه برای دستگیری این دانش آموزان اقدام می کنند و درپی تعقیب وگریز، دانش آموزان به خانه های مردم در اطراف مسجد جامع پناه می برند .
جعفری افزود: فرمانده ژاندارمها برای دستگیری دانش آموزان بدون اجازه وارد یکی از خانه های مردم می شود، در همین حال کارگر گلکار که در همان خانه مشغول کار بوده است با بیل خود به جان او می افتد و کتک مفصلی به او می زند که زنان خانه نیز به کمک او می آیند و اسلحه او را می گیرند.
وی گفت: برگزاری همراه با موفقیت راهپیمایی روز چهارم آبان دانش آموزان مدرسه نظامی کبودراهنگ، انقلابیون را به فکر راهپیمایی دیگر در روز پنجم آبان انداخت و روند این راهپیماییها ادامه پیدا کرد تا اینکه شهر کاملا در اختیار انقلابیون قرار گرفت.
جعفری با بیان اینکه به خاک و خون کشیدن راهپیمایی مردمی پنج آبان کبودراهنگ از سوی رژیم برای انتقام ضرب و جرح فرمانده ژاندارمری در روز چهارم آبان بود، افزود: در روز پنجم آبان مردم تظاهرات خود را از مسجد جامع شهر شروع کردند و رژیم برای انتقام روز چهارم آبان راهپیمایان را درجلوی درب نیروی پایداری ( جان فدایان شاه) به گلوله بست.
جعفری افزود: در این روز راهپیمایان با نصب تابلوهایی نام شهر را از کبودراهنگ به آزادشهر تغییر دادند و نام خیابان های شاه و ملت وفرهمند را به نامهای امام خمینی (ره) و شهیدمطهری تغییر دادند و شهید محمد شعاعی در نصب تابلوها پیشگام بود.
وی ادامه داد: نیروهای نظامی برای کنترل امور چند شب و روز حکومت نظامی اعلام کرده بودند که مردم به آن توجه نمی کردند.
سید اصغر جعفری ادامه داد: پیکر شهدای پنجم آبان درروز ششم آبان توسط مردم تشییع و به خاک سپرده شدند، ولی مردم از مبارزه دست نکشیدند و همان روز در جلوی درب دادگاه جمع شدند و خواستار مجازات عاملین کشتارپنجم آبان شدند.
جعفری با بیان اینکه در روز ششم قضات هم به مردم پیوستند و اعتصاب غذا کردند، افزود: درروز هفتم آبان نیز قیام ادامه داشت و مردم انقلابی درجلوی ژاندارمری تجمع کردند که دراین تجمع مرحوم آیت الله ثابتی سخنرانی کرد و مردم را به آرامش دعوت کرد .
وی ادامه داد: در این روزعملاً شهر به دست انقلابیون افتاده بود و آنها برای حفظ نظم وامنیت شهر برنامه ریزی می کردند.
نقش روحانیت در وقوع حماسه پنجم آبان
جعفری به نقش روحانیت در وقوع این قیام اشاره کرد و گفت: حضرات آیات مرحوم آیت الله شیخ علی ثابتی امام جمعه اسبق کبودراهنگ، آیت الله علی عراقچی ، آیت الله محمدی نماینده ولی فقیه و امام جمعه همدان وحجج اسلام خوشنویس، فاضل همدانی، حسینی ، شماعی ، رازینی ها و بسیار از علمای کبودراهنگ در زمینه سازی این قیام نقش داشتند.
جعفری ادامه داد: این جریان با هدایت روحانیت ادامه یافت تا اینکه فضای شهر برای مبارزات علنی آماده شد.
بازتاب حرکت انقلابی مردم کبودراهنگ در رسانه ها
جعفری با اشاره به بازتاب ملی و بین المللی حرکت انقلابی مردم کبودراهنگ در سال 57اظهار داشت: سخنرانی امام(ره) درجمع ایرانیان مقیم فرانسه پیرامون پنجم آبان کبودراهنگ و مژده نزدیکی پیروزی انقلاب اسلامی از سوی ایشان بازتاب بسیار زیادی در ایران و خارج از کشور داشت.
وی گفت: امام خمینی(ره) آن روز به رژیم شاه گوشزد کرد که دیگر کارش تمام شده است، چون انقلاب به قصبات ودهات کشیده شده است و کسی نمی تواند جلوی این حرکت انقلابی مردم را نگه دارد.
جعفری با انتقاد از عملکرد رسانه های جمعی در پوشش خبری این رویداد انقلابی مردم کبودراهنگ در سالهای اخیر گفت: با وجود اینکه قیام مردم کبودراهنگ در سال 57 بازتاب ملی و بین المللی داشت و از آن به عنوان مژده پیروزی انقلاب اسلامی یاد می شود، مردم ایران شناختی از این قیام مردمی ندارند.
دیدگاه شما