■ شوک تحریم بر تن نحیف توافق
در این تحریمها 13 شرکت ایرانی و برخی افراد در لیست سیاه تحریمها قرار گرفته بودند نخستین واکنش داخلی به این شوک هم فراخوانی کارشناسان کشور از مذاکرات فنی ایران و آژانس در وین بود. اغلب مقامات داخلی فراخوان کارشناسان را اقدامی انقلابی و پاسخی مناسب به آنچه که رویکرد خصمانه آمریکا به توافق ژنو خوانده شده دانستند.
افخم سخنگوی وزارت خارجه مسئولیت عواقب این « اقدامات نسنجیده» را بر عهده دولت آمریکا دانسته و تصریح کرد: اینگونه اقدامات را «غیرسازنده» و «خارج از مسیر تفاهم انجام شده» در ژنو ارزیابی شده و دولت ایالات متحده آمریکا را به پایبندی، واقع بینی و مرعوب نشدن در برابر برخی تندروهای مخالف روند مذاکرات ژنو توصیه کرد.
با وجود این واکنش از سوی مقامات کشورمان آمریکاییها گفتهاند که این تحریمها چیز جدیدی نبوده که نافی توافق ژنو بوده باشد و از قبل وجود داشته است. کاخ سفید دقایقی پس از تصویب این تحریمها با صدور بیانیهای اعلام کرد که تحریمهای روز پنجشنبه (هفته گذشته) ناقض توافق هستهای با ایران نیست. وزرات خارجه آمریکا نیز مدعی شد تحریمهای صورت گرفته از قبل به ایران اطلاع داده شده بود. کاخ سفید ضمن دفاع از اقدام خود در زمینه ایجاد محدودیت برای برخی از شرکتها و افراد، آن را بر اساس تحریمهای موجود دانست و افزود این اقدام ناقض تفاهم موقت هستهای ماه گذشته میان1+5 و ایران نیست.
در واکنشی دیگر جان کری وزیر خارجه آمریکا با شنیدن خبر توقف مذاکرات کارشناسی ایران و آژانس در وین پیش بینی کرد که مذاکرات 1+5 با ایران در روزهای آینده ادامه یابد. سخنان کری در حالی است که عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکرات هستهای ایران از اتخاذ رویکرد مناسب با این اقدام در وزارت خارجه خبرداده است. وی گفت که اکنون دستگاه دیپلماسی در حال بررسی شرایط برای اتخاذ تصمیمی مناسب است.
تصویب این تحریمها در حالی است که روسیه و چین هم نسبت به تصویب آن انتقاد کردهاند. سرگئی ریابکوف معاون وزیرخارجه روسیه با انتقاد از تصمیم جدید کاخ سفید در اضافه کردن چند مؤسسه و نهاد ایرانی به فهرست تحریمهای آمریکا آن را غیر قابل قبول دانست.
طرح غنیسازی 65 درصدی در مجلس
تصویب تحریمهای جدید علیه شرکتهای ایرانی در حالی است که برخی نمایندگان مجلس روز شنبه از تدوین طرحی برای شروع غنیسازی 65 درصدی در کشور خبر دادهاند. ارائه این طرح در حالیست که در متن موافقتنامه ژنو از سقف غنیسازی زیر 20 درصد برای ایران سخن گفته شده است. یک عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس درباره این طرح میگوید: نمایندگان مجلس با این طرح میخواهند دولت را بر نیازهایی که در این حوزه وجود دارد ملزم نماید. ابوالقاسم جراره خاطرنشان کرد: در حال حاضر نیاز ما در بحث هستهای در حد نیاز نیروگاهها خلاصه شده، در حالی که این گوشهای از کار است و نیاز کشورهای پیشرفته برای غنیسازی در حوزههای مختلف به مراتب بیشتر از این است.
وی با اشاره به طرح کمیسیون صنعت مبنی بر هستهای شدن سوخت کشتیهای اقیانوس پیمای کشورمان گفت: ما برای این کار حداقل به غنیسازی در حد 65 درصد نیاز داریم. عضو فراکسیون اصولگرایان مجلس با بیان اینکه نمایندگانی با تخصص در حوزههای هستهای، حقوقی و اقتصادی در حال تهیه این طرح هستند تا همه جوانب برای این کار در نظر گرفته شود گفت: اگر این طرح در مجلس به تصویب برسد قانونی میشود و دولت نیز موظف به اجرای آن خواهد شد.
برخی دیگر از نمایندگان هم از فراخوانی کارشناسان از مذاکرات وین حمایت کرده و از تصویب تحریمهای جدید انتقاد کردهاند. علاءالدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس بازگرداندن هیأت مذاکرهکننده ایران از وین را اقدامی بحق و انقلابی دانست. وی همچنین اقدام آمریکا در افزودن 19 فرد و شرکت به لیست تحریمهای ضدایرانی پس از توافق ژنو را نقض آشکار توافقنامه ژنو دانست و گفت: این یک تخطی آشکار محسوب میشود.
کاظم جلالی رئیس مرکز پژوهشهای مجلس هم در واکنش به تصویب تحریمهای جدید از سوی کاخ سفید آنرا اقدامی «معنی دار» و «غیر قابل توجیه» خواند و گفت: گفته است: "این امر میتواند بسترساز وارد شدن خدشه جدی به توافقات شود و در نتیجه دیوارهای بیاعتمادی را مرتفعتر کند".
همدان پیام
دیدگاه شما