تازه ترین مطالب

تاریخ : 25. فروردين 1393 - 4:19   |   کد مطلب: 12429
محکومان مهریه و چک‌های بلامحل ۷۸ درصد تعداد زندانیان نیازمند را تشکیل می‌دهند

بر اساس آخرین سرشماری، در حال حاضر ۶ هزار و ۲۴۱ نفر از زندانیان نیازمند کشور (۷۸ درصد) تنها به خاطر مسائلی چون، نفقه، مهریه و صدور چک بلامحل روانه زندان شده‌اند.

ستاد دیه کشور با تلاش‌هایی که در سال‌های اخیر برای جلوگیری از زندانی شدن افرادی که در تصادفات رانندگی عامل مرگ و جرح شده‌اند، انجام داده است، ضمن فرهنگ‌سازی مناسب، با تصویب قانون مربوط به بیمه شخص ثالث از ورود هزاران نفر به زندان جلوگیری کرد.

در نخستين آمارگیری کشوری در سال ۹۳ که توسط ستاد دیه انجام شده و مربوط به ۲۳ فروردین است، ۷ هزار و ۹۸۳ زندانی نیازمند در زندان‌های کشور حضور دارند. در حالی که با اقدامات فرهنگی و تقنینی ستاد دیه، تعداد زندانیان ناشی از تصادفات رانندگی در سال‌های اخیر کاهش داشته، اما در مقابل تعداد زندانیان جرایم مالی افزایش یافته است.

بر اساس آخرین سرشماری، از بین ۷ هزار و ۹۸۳ زندانی نیازمند که در زندان هستند (محکوم و متهم)، تعداد ۶ هزار و ۲۴۱ نفر از آنها محکوم جرایم غیر عمد مالی (مهریه، نفقه و صدور چک بلامحل) شناخته شده‌اند که ستاد دیه پس از بررسی‌های لازم به آنها کمک خواهد کرد.

در استان همدان نیز به گفته مدیرعامل ستاد دیه همدان 80 نفر به خاطر مهریه در زندان هستند که این میزان 35 درصد محکومین را در استان شامل می‌شود. به گزارش همدان‌پیام، یدا... روحانی‌منش در مورد افزایش تعداد زندانیان مهریه معتقد است: ناآگاهی افراد نسبت به عندالمطالبه بودن مهریه موجب می‌شود که دامادها مهریه‌های سنگین که توانایی پرداخت حتی نیمی از آن را ندارند را قبول کنند.

وی اظهار داشت: چشم و همچشمی در رشد صعودی مهریه‌ها اثرگذار بوده و خانواده‌ها در تعیین مهریه همواره میزان مهریه دختر بزرگتر یا دخترهای فامیل را ملاک قرار داده و تعیین مهریه پایین‌تر را کسر شأن می‌دانند.

مدیرعامل ستاد دیه همدان تأکید کرد: آقایان باید بدانند بعد از جاری شدن صیغه عقد بدهکار تلقی شده و باید هر زمان که زوجه درخواست کرد، مهریه تعیین شده را پرداخت کنند.

وی افزود: رایج شدن فرهنگ نادرست "کی داده کی گرفته" همواره خانواده را گرفتار کرده است و کسانی که چنین تصوری دارند قبل از عقد بهتر است در دادگاه خانواده حضور یابند.

روحانی‌منش از خانواده‌ها خواست: در زمان بروز مشکل و اختلاف بین زوجین به جای افزودن به اختلافات آنها در حل مشکلات زوجین سهیم شوند و از فروپاشی کانون گرم خانواده به دليل مشکلات جزيی خودداری کنند.

وی گفت: بر اساس بررسی پرونده‌های متشکله در ستاد دیه استان همدان بیشترین میزان بدهکار مهریه با 500 سکه و کمترین بدهکار با 80 سکه در زندان همدان تحمل حبس می‌کند.

وی از جوانان خواست در زمان ازدواج مؤلفه‌هایی نظیر سنخیت فرهنگی، اجتماعی و مذهبی را در نظر بگیرند، چون ریشه بسیاری از جدایی‌ها در اختلاف نظر زوجین است.

با این حال ضرب‌المثل مشهوری است که می‌گوید "مهریه را کی داده و کی گرفته؟" حال جای این سؤال است که اگر مهریه را کی داده و کی گرفته پس چرا هر روز آمارهای جدیدی از زندانیان مهریه اعلام می‌شود که شمارشان گاهی از هزار هم می‌گذرد.

اگر سری به راهروهای دادگاه‌ خانواده بزنید پر از دختر خانم‌ها و آقا پسرهای جوانی است که برای خاتمه دادن به زندگی مشترک‌، مسیرشان به سمت دادگاه کج شده است و شاید مهریه، بزرگ‌ترین سدی باشد که در دادگاه خانواده با آن مواجه می‌شوید که در نهایت یا به زندانی شدن مرد ختم می‌شود یا به بخشش مهریه از سوی زن!

مهریه مهمترین بخش تصمیم بزرگ ازدواج است، لذا نیاز است که در تعیین آن تمامی حد و حدود عدالت رعایت شود، به طوری که نه حقی از زن ضایع شود و نه مرد برای مهریه زیر بار سنگینی از تعهد برود.

تعیین مهریه‌های بالا پدیده‌ای است که در میان خانواده‌های ایرانی رواج پیدا کرده است، در حالی که در گذشته اینگونه نبود و خانواده‌ها مهریه زیادی را برای زوجین در نظر نمی‌گرفتند، زیرا باور داشتند که مهریه عاملی برای خوشبختی نیست، اما متأسفانه امروزه تعیین مهریه در اغلب ازدواج‌ها بر اساس نظر دختر و پسر انجام می‌شود. خانواده فقط نقشی نمادین دارد و با توجه به اینکه دختران مهریه را عاملی برای خوشبختی و بقای زندگی خود می‌دانند، به همین دلیل تصور می‌کنند مهریه بیشتر زندگی بهتر را به همراه دارد.

یک خانم جوان دیگر نیز که به تازگی تصمیم به طلاق گرفته است، در گفتگو با ایسنا گفت: ابتدا که همسرم به خواستگاری آمد از خانواده سطح پایین بودند و همان اول توافق کردیم مهریه را فقط 7 میلیون تومان ثبت کنیم. آن زمان تنها شرطی که گذاشتم اخلاق بود، اما متأسفانه پس از گذشت حدود 6 ماه از زندگی مشترک، اخلاق همسرم از این رو به آن رو شد و الان که حدود 3 سال است مرا بلاتکلیف گذاشته نه طلاق می‌دهد و نه مرا به خانه‌اش می‌برد و من هم مجبور شدم که مهریه‌ام را به اجرا بگذاریم و از آنجا که شوهرم بضاعت پرداخت مهریه را نداشت، اجناس مغازه‌اش را به مزایده گذاشته‌ایم تا از این طریق بتوانم قسمتی از مهریه‌ام را بگیرم.

مجید ابهری، پژوهشگر و آسیب‌شناس اجتماعی در گفتگویی با بیان اینکه تعیین مهریه و در نظر گرفتن سکه به ارتفاع قله دماوند « ۵ هزار و ۶۱۰ متر» و قله هیمالیا «۸ هزار متر» و از این قبیل ارقام و آمار باعث شگفتی، حیرت و تأسف تحلیل‌گران اجتماعی شده است، تأکید کرد: رقابت غیر منطقی بین دختران یک فامیل یا خانواده یا دوستان و همکلاسی‌ها سبب شده اینگونه رفتارهای غیر متعارف در جامعه روند افزایشی پیدا کند. به گفته ابهری، آموزش ندادن مهارت‌های زندگی، فاصله بین نسلی و نبود تفاهم والدین با فرزندان باعث شده جوانان کمتر نظریات والدین را در فرایندهایی مانند تعیین مهریه بپذیرند و به کار ببندند.

در هر حال واقعیت این است که امروزه با افزایش میزان مهریه در جامعه روبه‌رو هستیم. به طوری که گاهی مواقع موارد عجیب و نامتعارفی نیز مانند تعیین مهریه بر اساس ارتفاع قله هیمالیا و یا فاصله زمین تا کره ماه نیز مشاهده می‌شود.

گویا خانواده‌ها فقط به فکر مطرح شدن در میان دوستان و آشنایان خود هستند و به خوشبختی فرزندانشان نمی‌اندیشند.

همدان پیام

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت