به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری فارس از همدان، توجه به مقولات و شعائر دین مبین اسلام گامی ارزشی در راستای توسعه و ارتقای جایگاه جامعه دینی محسوب میشود که در این راستا موضوعاتی چون خیرات و مبرات و بحث وقف از جمله مباحث مؤکد در این دین محسوب میشود.
در همین زمینه گسترش موقوفات در جهان و به ویژه در جوامع اسلامی و شیعی چون ایران اسلامی طی دورههای مختلف مورد توجه خیران قرار گرفته و در این راستا واقفان بر اساس نیازمندیهای روزگار خویش به امر ایجاد وقفها همت گماردهاند.
اما نکته شایان توجه این است که امر توجه به سلامت و درمان بیماران مقوله محصور در یک بازه زمانی خاص نبوده و در همه ادوار مورد توجه جوامع است و به حق نیز خیران و واقفان بزرگی طی اعصار مختلف وارد این حوزه شده و امور خیر و وقفهایی را با نیات درمانی و پزشکی بر جای گذاشتهاند.
دارالمومنین همدان نیز از جمله شهرهایی است که حضور واقفان و خیران بسیاری را در دورههای مختلف زمانی شاهد بوده و از موقوفات بسیاری نیز در راستای موضوعات مختلف بهرهمند شده که از جمله این نیات، بحث پزشکی و درمان بیماران نیازمند است.
از جمله موقوفاتی مطرح و بزرگ استان که در بحث درمانی و پزشکی به یادگار مانده، درمانگاه بهاءالملک یا امیرنظام است که بر مبنای نیت واقف آن باید امر درمان و در اختیار قرار دادن دارو برای 133 روستای شهرستان رزن تأمین شود.
این موقوفه بزرگ و ارزشمند در بحث درمان بیش از یک سال است که تعطیل شده و علت آن نیز به زعم اوقاف همدان، میراثی بودن این بناست.
تعطیلی بیش از یک سال نیت درمانی مرحوم امیرنظام
موضوع از این قرار است بیش از یک سال است علوم پزشکی همدان بدون اطلاع قبلی اقدام به پلمب این واحد درمانی کرد و مدعی شد در راستای ادامه فعالیت درمانی، این بنا باید استانداردهای اولیه و مورد نظر در بحث بهداشت و درمان را لحاظ کند که بر مبنای این ادعا نیز اوقاف امادگی خود را اعلام داشت اما میراث فرهنگی با تکیه بر میراثی بودن موقوفه بهاءالملک اجرای هر گونه ساخت و ساز را منوط به تأیید کارشناسان و بر اساس طرح مورد تأیید میراث فرهنگی دانست.
با توجه به این سیر، بیش از یک سال است که نیت درمانی واقف بزرگ همدان مرحوم امیرنظام در این موقوفه درمانی به تعطیلی کشیده شده است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه در همین زمینه طی مصاحبههایی، با بیان اینکه ساختمان موقوفه بهاءالملک میراثی است و اجازه دخل و تصرف در آن داده نمیشود، به اعلام آمادگی اوقاف برای تعمیر و بازسازی مورد نظر علوم پزشکی اشاره داشته و به تأکید میراث فرهنگی در راستای لزوم نظارت کارشناسان میراث فرهنگی در امر تعمیر و بازسازی اشاره داشته است.
وی ضمن حق دادن به علوم پزشکی همدان برای تعمیر و بازسازی موقوفه بهاءالملک در راستای مباحث درمانی و بهداشتی، اختلاف موجود بین سه دستگاه میراث فرهنگی، اوقاف و علوم پزشکی همدان را عامل تعطیلی درمانگاه بهاءالملک دانست.
برگزاری جلسات مشترک بدون حضور میراث فرهنگی همدان
در همین زمینه طی سال گذشته جلسات مشترکی بین اوقاف و مسئولان بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزار شد در حالی که این مهم بدون حضور میراث فرهنگی همدان به عنوان یکی از مدعیان این سه ضلع مخالف، انجام شده است.
در همین زمینه امروز با مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان به گفتوگو نشستیم.
حجتالاسلام حاجیرضا زینالعابدینی با بیان اینکه بیش از یک سال است که این درمانگاه وقفی در تعطیلی به سر میبرد، گفت: اجرای نیات واقف مهمترین موضوع در امور کاری ما است اما با این وضعیت امر درمانی روستاییان شهرستان رزن که در وقفنامه آورده شده، بر زمین مانده است.
وی با اشاره به برگزاری جلسات مشترک اوقاف و علوم پزشکی در راستای رفع معضل، دلیل موجهی برای چرایی عدم دعوت میراث فرهنگی در این جلسات مشترک ارائه نکرد.
موقوفه امیرنظام در حال حاضر تعیین تکلیف شد
زینالعابدینی با بیان اینکه موقوفه امیرنظام در حال حاضر تعیین تکلیف شده در این زمینه گفت: این موقوفه از نظر فضای اداری استحکام کافی را ندارد.
وی با بیان اینکه اجرای نیت واقف امری واجب و ضروری است، عنوان کرد: با همکاری شبکه بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی، مجوز ایجاد درمانگاهی در روبروی موقوفه امیرنظام (مدرسه بزرگمهر) که جزو موقوفات امیرنظام است، صادر شده است.
مدیرکل اوقاف همدان ادامه داد: در حال حاضر چون ساختمان در نظر گرفته شده برای درمانگاه در اجاره مدرسه بزرگمهر است منتظریم تا ترم نهایی در این مدرسه تمام شود تا مکان را تخلیه و درمانگاه دایر شود.
برای بنای موقوفه بهاءالملک طرح دیگری در نظر گرفته شد
وی در زمینه بنای میراثی موقوفه بهاءالملک نیز گفت: برای ساختمان فعلی برنامهای در نظر گرفته شده که اگر بتوانیم مقدمات آن را فراهم کنیم طرح مورد نظر را در آن مکان اجرا خواهیم کرد.
زینالعابدینی با اشاره به انعقاد تفاهمنامهای در سطح سازمان اوقاف با میراث فرهنگی به منظور رسیدگی به این امورات مشترک افزود: در حال حاضر اطلاعات مورد نظر را جمعآوری میکنیم که از جمله آن بحث امامزادگان میراثی است، بر این مبنا در دهه دوم اردیبهشت جلسهای با میراث فرهنگی برای اجرایی کردن این تفاهمنامه خواهیم داشت.
مدیرکل میراث فرهنگی همدان نیز در این زمینه در گفتگو با فارس اظهار داشت: امر ایمنسازی یک بنای تاریخی اگر با نظارت میراث فرهنگی صورت گیرد، هیچ مشکلی ندارد.
اوقاف همدان طرح پیشنهادی بازسازی موقوفه بهاءالملک را به میراث فرهنگی نکرد
علیرضا ایزدی گفت: موقوفه امیرنظام جزو میراث فرهنگی استان محسوب شده و از این نظر دارای ارزش است، اما با توجه به نیت واقف در بحث درمانی و تأکید علوم پزشکی برای بحث تعمیرات مورد نظر، ما نیز اعلام کرده بودیم که اوقاف طرح پیشنهادیاش را ارائه کند تا بحث تعمیر بر اساس نظر کارشناسان میراث فرهنگی و با رعایت حفظ بنا انجام شود، اما اوقاف طرحی ارائه نکرد.
وی ابراز داشت: اگر اوقاف همدان طرح مورد نظر خود را ارائه میکرد و مورد کارشناسی قرار میگرفت، با نظر نهایی کارشناسان میراث فرهنگی قابل اجرا بود اما تا کنون این موضوع محقق نشده است.
مدیرکل میراث فرهنگی همدان با بیان اینکه اجرای نیت واقف امر مسلم و انکارنشدنی است خاطرنشان کرد: در موضوع درمانگاه بهاءالملک بارها اعلام کردهایم که اگر طرح پیشنهادی اوقاف با شاخصهای استاندارد و مورد تایید کارشناسان میراث فرهنگی منطبق باشد امر بازسازی بنا مشکلی نخواهد داشت.
اوقاف با میراث فرهنگی نشست مشترک حل موضوع درمانگاه بهاءالمک نداشت
مدیرکل میراث فرهنگی همدان با تأکید بر اینکه بارها اعلام کردهایم که میراث فرهنگی آمادگی کامل برای برگزاری نشست مشترک با اوقاف در راستای رفع مشکل درمانگاه اعتمادیه همدان را دارد، گفت: با این وجود تاکنون نشست مشترکی در این زمینه صورت نگرفته است.
این موقوفه 2 هزار متر زمین دارد و میتوان در قسمتی از آن درمانگاهی تخصصی با تمام امکانات و تجهیزات درمانی به منظور ارائه خدمات رایگان به افراد مد نظر ایجاد کرد اما مکان دیگری را برای اجرای نیت واقف در نظر گرفتهاند و برای حل مشکل با میراث فرهنگی وارد مذاکره نشده و طرح مورد نظر این سازمان را ارائه نکردهاند؛ جای سئوال دارد.
اگر اوقاف همدان همزمان با دعوت از مسئولان علوم پزشکی، طرح مورد نظر بازسازی درمانگاه اعتمادیه یا بهاءالملک را تدوین میکرد و همزمان از میراث فرهنگی نیز دعوت به عمل میآورد، شاید مشکل تعطیلی این موقوفه با بازگشایی دوبارهاش برطرف شده و بحث انتقال این موقوفه درمانی به مکان دیگری که مدرسه دانشآموزان است منتهی نمیشد.
موضوع دیگر آن است که با وجود اهمیت بحث آموزش و کمبود فضای آموزشی که این روزها در همدان از موضوعات مهم است، تخلیه مدرسه بزرگمهر و تبدیل آن به درمانگاه با وجود اینکه موقوفه بهاءالملک دارای حیاط بزرگ و ظرفیت مناسبی برای ایجاد درمانگاه است، چه توجیهی دارد؟
انتهای پیام
دیدگاه شما