کورنگ: کارشناسان میگویند واقعیت این است که به دنبال خطراتی که در بحران آب وجود دارد و در بررسیهای انجام شده توسط وزارت نیرو 12 کلانشهر کشور در معرض بحران هستند که علاوه بر آن 50 شهر دیگر کشور در وضعیت سر به سر پیش میروند و اگر میزان مصرف شهرها افزایش پیدا کند به طور قطع آنها نیز به بحران خواهند رسید. و تأکید مسئولان و کارشناسان بر تهدید فروچالهها بیشتر از هر روز میشود.
پیش از این محمدعلی پورمختار نماینده بهار و کبودراهنگ گفته بود: بحران آب موجود در کشور نتیجه ضعف مدیریت در وزارتخانههای نیرو، صنعت و معدن و کشاورزی است که بیشترین مصرف آب را بر عهده دارند.
به گفته مدیریت و برنامهریزی در راستای کنترل و مصرف آب با استفاده از تجهیزات و تکنولوژی جدید و روز دنیا باید در حوزههای مختلف، اجرایی و عملی شود که متأسفانه در سالهای گذشته روند کندی در انجام این امر شاهد بودهایم.
پورمختار گفته بود: تغییر الگوی مصرف، کاشت محصولاتی که کمتر به آب احتیاج دارند، استفاده از بذرهای اصلاح شده و استفاده از تکنولوژی روز دنیا برای صنعت و احداث کارخانههای مهم در مصرف کاهش آب و جلوگیری از بحران آب تأثیری مهم و مستقیم دارد اما تا کنون شاهد کار عملی در این زمینه نبودهایم. نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی بيان کرد: در استان همدان نیروگاه شهید مفتح برای خنک کردن دستگاههای خود 10 برابر چاههای مجاز و غیرمجاز استان آب مصرف میکند و کسی به فکر آن نیست که دستگاه خنککننده را عوض و تغییر دهند؛ در حالیکه این اقدام چند سال پيش با نصب چند دستگاه خنککننده خشک به راحتی امکانپذیر بود.
به گفته وی دولت باید آب مورد نیاز کشاورزی که دارای زمین است را تأمین کند و اگر قرار است چاههای غیرمجاز مسدود شوند باید آب زمینهای آنها از طریق دیگری تأمین شود.
حال آنچه امروز مورد توجه قرار گرفته است استفاده بیش از حد منابع آب زیرزمینی است که در استان همدان در وضعیت هشدار قرار گرفته است و نتیجه آن نیز ایجاد فروچالهها در دشتهاست.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان گفته است: به علت برداشت بیش از حد از منابع آبهای زیرزمینی، پیدایش 27 فروچاله در دشتهای استان همدان اتفاق افتاده است.
آنگونه که مرتضی عزالدین در گفتوگو با ایرنا گفته است در اثر استفاده بیش از حد از منابع آب زیرزمینی پدیده فرونشست در لایه آبرفتی آبخوانهای استان رخ داده است و در صورت بارندگی، آب در سطح دشت باقی مانده و به سفره آب زیرزمینی جذب نمیشود.
وی با بیان اینکه حجم روان آب خروجی در 10 سال اخیر از حوزه شمالی استان حدود 90 درصد کاهش یافته است، ادامه داد: به علت برداشت بیش از حد از منابع آب زیرزمینی هماکنون قسمتهایی از دشتهای استان به بیابان تبدیل شده است؛ زیرا آبی که در طول چندین هزار سال پیش در زیرزمین ذخیره شده بود در طول 40 سال اخیر توسط چاهها استخراج شده است.
عزالدین بیان کرد: با این وضعیت تغییر الگوی کشت در استان همدان از گیاهان پر آببر به سمت گیاهان کم آببر امری ضروری است زیرا برای تولید یک کیلو سیبزمینی معادل 300 لیتر آب استفاده میشود.
وی با بیان اینکه هماکنون 2 میلیارد و 291 میلیون مترمکعب از منابع آبهای زیرزمینی در استان همدان در حال برداشت است، ادامه داد: 10 درصد صرفهجویی در مصرف آب در بخش کشاورزی معادل 2 سال مصرف آب در بخش شرب استان همدان است. مدیرعامل شرکت آب منطقهای همدان افزود: هماکنون 3 حوزه آبریز اصلی با 8 رودخانه مهم در استان همدان وجود دارد و تمام دشتهای استان نیز در حالت ممنوعه و یک دشت در حالت ممنوعه بحرانی قرار دارد.
آبرسانی به روستاها
نیازمند کمک خیرین است
وضعیت آب در روستاها بحرانیتر است و در آخرین اظهار نظرها مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی همدان گفته است: بهبود وضعیت آبرسانی به روستاها و اصلاح شبکههای فرسوده آب روستایی نیازمند کمکهای خیرین است.
آنگونه که حبیب مومیوند میگوید: بزودی مجمع خیرین آبرسان روستایی برای رفع نیازهای آبی روستاها تشکیل خواهد شد.
وی با بیان اینکه وقفیات و نیات خیرخواهانه افراد میتواند راهگشای بسیاری از مشکلات آب روستایی باشد ادامه داد: هماکنون با وجود اینکه در فصل زمستان قرار داریم هنوز 6 روستای استان با تانکر آبرسانی میشود.
مومیوند در گفتوگو با ایرنا بیان کرد: مشکل بیشتر روستاهایی که در سالجاری با مشکل شدید آب مواجه بودند به طور موقت و با حفر چاهها رفع شده است اما تأمین نیاز آب روستاهای استان در گرو تکمیل طرحهای نیمهتمام آبرسانی است.
وی گفت: بیش از 440 کیلومتر شبکه فرسوده آب در سطح روستاهای استان قرار دارد که نیازمند اصلاح بوده و باید تعویض شوند.
مومیوند با بیان اینکه اعتبارات دولتی پاسخگوی نیازهای تأمین آب روستایی نیست، ادامه داد: در حال حاضر 307 روستای استان همدان با مشکل تأمین آب مواجه است که اگر در سریعترین زمان مشکل آنها برطرف نشود، در سالهای آینده وضعیت آنها بحرانی خواهد شد.
وی ادامه داد: برای حل مشکل این تعداد روستا به یک هزار و 40 میلیارد ریال اعتبار نیاز است که تأمین این رقم در توان دولت نیست.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی همدان با بیان اینکه جمعیت روستایی استان بیش از 700 هزار نفر است، افزود: حدود 42 درصد جمعیت استان همدان در روستاها سکونت دارند که این نسبت در کشور 30 درصد است./ همدان پیام
دیدگاه شما