به گزارش کورنگ، پایتخت تاریخ و تمدن ایران از دیرباز یکی از قطبهای بافت فرشهای باکیفیت بوده که به مرور زمان مورد توجه تجار و علاقمندان در خارج از کشور قرار گرفته و از همان روزها فرش دستبافت همدان شهرت خاصی پیدا کرد.
در سطح استان همدان، بافت فرش رایج است به گونهای که شهرستانهای؛ کبودراهنگ، بهار، ملایر و همدان در بافت فرش در کشور صاحب نام هستند که در این بین فرش مهربان در کبودراهنگ در گذشته به عنوان برندی جهانی مطرح بود به طوری که علاقمندان و تجار کشورهای آمریکا و کانادا در تجارت خود تنها به دنبال فرش مهربان بوده و حاضر بودند قیمت خوبی را برای خرید آن پرداخت کنند.
متأسفانه امروز فرش دستبافت صادراتی همدان در شرایطی قرار گرفته که اگر به موقع برای آن چارهای اندیشیده نشود نجات آن دشوار بوده و هزینه بسیاری در این زمینه باید پرداخته شود، امری که تجار و مسئولان استان چند سالی از آن غافل بودند.
تحریمها از سال 88 شکل تازهای به خود گرفته و اغلب کالاهای صادراتی کشور به خصوص فرش دستبافت همدان در لیست سیاه صادراتی قرار گرفت که از همان سالها با کاهش آمار صادرات فرش دستبافت همدان روبهرو بودیم.
در سالهای نه چندان دور کانادا و آمریکا جز بازارهای اصلی صادراتی همدان بوده و با برقراری تحریمهای جدید علیه ایران در سالهای 88 گرههایی در صادرات فرش دستبافت همدان ایجاد شد که رفته رفته این گره با برخی عملکردها و اقدامات داخلی کورتر شد.
در سالهای گذشته که جوایز صادراتی به میزان وزن کالای صادراتی تعلق میگرفت متأسفانه برخی بازرگانان و صادرکنندگان همدان برای سود بیشتر و به دست آوردن جایزه بیشتر فرش دستبافت بیکیفیت با وزن بالا را به کشورهای دیگر صادر میکردند که همین امر سبب از دست رفتن بازارهای صادراتی همدان شد.
برخی بازرگانان سودجو از این طریق برندی از فرش دستبافت همدان در ذهن علاقمندان در کشورهای اروپایی ایجاد کردند که نه تنها فرش همدان را خریدار نبودند بلکه اعتماد خود را نیز به نام فرش دستبافت همدان از دست داده بودند.
این اقدام برخی بازرگانان نیز از جمله آسیبهای داخلی به فرش دستبافت همدان محسوب میشد که شاید در کوتاهمدت سودآور بوده ولی در بلندمدت اثر تخریبی شدیدی بر هنر و صنعت فرش همدان داشته است.
پس از تشدید تحریمها علیه ایران انتظار میرفت صادرکنندگان برای شناسایی بازارهای جدید صادراتی فرش دستبافت همدان اقدام کنند ولی نه تنها این مسئله عملیاتی نشد بلکه از سال 88 صادرات فرش همدان روند نزولی پیدا کرد.
امروز شاهد هستیم که تجار و بازرگانان سایر استانها به بافندگان همدانی و به ویژه بافندگان شهرستان کبودراهنگ سفارش بافت فرش داده و در نهایت این کالای ارزشمند که براساس سلایق جهانی بافته شده را صادر میکنند.
البته این اقدام در زمانی که تجار و صادرکنندگان سابق فرش همدان در انفعال و خواب هستند سبب میشود تا بافندگان ارزشمند همدان، کبودراهنگ، بهار و مهربان زنده باشند و تار و پود عشق بزنند.
با انتصاب نیک بخت به عنوان استاندار همدان توجه به صادرات غیرنفتی و به خصوص جایگاه فرش دستبافت همدان تغییر کرده و بارها احیا فرش دستبافت همدان مورد تأکید قرار گرفت تاجایی که امسال شاهد هستیم صادرات فرش دستبافت از همدان جانی دوباره گرفته و گرههای کور آن در حال باز شدن است که امیدواریم این روند مقطعی نبوده و روز به روز با افزایش صادرات فرش دستبافت روبهرو باشیم.
تداوم این روند نیازمند بازاریابی و تولید فرش مطابق با سلایق بازارهای جهانی است، چراکه ادامه روند تولید به شکل گذشته نمیتواند نسخه شفابخشی برای بهبود وضعیت فرش دستبافت همدان باشد.
امسال بیش از 3 میلیون دلار فرش دستبافت از همدان صادر شد
سرپرست تجارت خارجی سازمان صنعت،معدن و تجارت همدان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم از صادرات 3 میلیون و 700 هزار دلاری فرش دستبافت همدان در 9 ماهه امسال خبر داد و گفت: صادرات فرش همدان تا پایان سال به بیش از 5 میلیون دلار میرسد.
سیدباقر حسینی با اشاره به اینکه صادرات فرش دستبافت از همدان در دو سال 88 نزدیک به 13 میلیون دلار بوده است، افزود: اما صادرات فرش در سال 89 با 45 درصد کاهش به 7 میلیون دلار رسیده است.
وی با بیان اینکه صادرات فرش دستبافت از همدان در سال 90 به 5 میلیون دلار کاهش یافت، تصریح کرد: این درحالی است که در سال 91 با کاهش 88 درصدی میزان صادرات فرش دستبافت از همدان به سایر کشورها به 688 هزار دلار رسید.
حسینی میزان صادرات فرش دستبافت استان همدان را در سال گذشته 300 هزار دلار اعلام کرد و گفت: این میزان صادرات نسبت به سال 91، 50 درصد از نظر ارزشی و وزنی کاهش داشته است.
سرپرست تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان عنوان کرد: در 9 ماهه امسال 3 میلیون 700 هزار دلار فرش دستبافت از استان همدان به سایر کشورها صادر شده که تا پایان سال به بیش از 5 میلیون دلار میرسد.
وی افزایش قیمت مواد اولیه به خصوص ابریشم و خامه، تشدید تحریمها، بالا رفتن حقوق و دستمزد را از مهمترین عوامل کاهش صادرات فرش دستبافت همدان دانست و گفت: متاسفانه این عوامل سبب شده تا تجار و صادرکنندگان همدان نتوانند با تجار سایر کشورها در بازارهای جهانی فرش رقابت کنند.
حسینی پرداخت جوایز صادراتی در سالهای گذشته را عاملی دیگر کاهش صادرات استان همدان دانست و گفت: متاسفانه در آن زمان جوایز صادراتی براساس وزن کالا پرداخت میشد که همین امر سبب شد تا برخی افراد سودجو فرشهای بیکیفیت و با وزن بالا را به کشورهای دیگر صادر کنند.
وی با تاکید بر اینکه این اقدام بر بازارهای جهانی فرش دستبافت همدان تاثیر منفی گذاشت، تصریح کرد: باید تلاش بسیاری صورت گیرد تا ضمن برطرف کردن ذهنیت منفی گذشته بازارهای گذشته فرش همدان را به دست بیاوریم.
سرپرست تجارت خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان اظهار داشت: استان همدان در گذشته به کشورهای مختلفی صادرات فرش داشته ولی امسال صادرات فرش به کشورهای ایتالیا، دبی و کویت انجام شده است.
حسینی با تاکید بر اینکه باید به دنبال بازارهای جدید صادراتی باشیم، بیان کرد: بازرگانان و تجار فرش دستبافت استان همدان باید در زمینه بازاریابی و پیدا کردن بازارهای جدید صادراتی اقدامات لازم را انجام دهند تا بتوان صادرات فرش همدان را احیا کرد.
وی کبودراهنگ را یکی از شهرستانهای قوی در زمینه بافت فرش دانست و گفت: نزدیک به 2 هزار دار قالی در این شهرستان وجود دارد و بهترین فرشهای دستبافت برای صادرات به کشورهای حاشیه خلیج فارس توسط بافندگان این شهرستان بافته میشود.
حسینی با اعلام اینکه فرشهای استان همدان از قم و اراک صادر میشود، اظهار داشت: تجار سایر استانها به ظرفیت بالای همدان در زمینه بافت فرش اعتقاد دارند و از این ظرفیت برای تولید فرش دستبافت صادراتی استفاده میکنند که این موضوع میطلبد تا تجار استان همدان نیز در این زمینه تلاش لازم را داشته باشند.
دولت به فرش دستبافت یارانه پرداخت کند
رئیس اتاق بازرگانی استان همدان نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در همدان افزایش هزینههای تولید را عاملی برای کاهش صادرات فرش دستبافت دانست و گفت: دولت برای احیای فرش دستبافت یارانه پرداخت کند.
سید مجید موسوی با اشاره به اینکه هزینههای تمام شده برای تولید و بافت فرش در سالهای گذشته افزایش داشته است، گفت: کشورهایی همچون هند و چین که نیروی کار ارزانی دارند طرحها و نقشههای فرش اصیل ایران که طرحهای همدان را نیز شامل میشود میبافند که این مسئله آسیب جدی به بازار فرش ایران در دنیا وارد کرده است.
وی با بیان اینکه ورود کشورهای دیگر در عرصه صادرات فرش دستبافت بر صادرات ایران و استان همدان نیز تاثیر منفی داشته است، تاکید کرد: در این بین تشدید تحریمها نیز تاثیر جدی بر صادرات کالا از همدان داشته و سبب شده تا صادرات فرش دستبافت همدان از رونق بیفتد.
موسوی با اشاره به اینکه صادرات کیلویی فرش امری تاسفبار ولی واقعی است، عنوان کرد: برخی افراد سودجو فرشهای کهنه را وصله پینه کرده و در کشورهای خارجی عرضه کردند که این فرش به عنوان فرش ایرانی معرفی شده و تاثیر بسیار منفی بر وجهه فرش همدان داشت.
وی با بیان اینکه بافندگان بزرگ و باتجربه فرش دستبافت در همدان به سبب نبود حقوق و مزایای مناسب از بافت فرش دست کشیدند، تصریح کرد: نباید به راحتی بافندگان با تجربه را رها کرد بلکه باید از ظرفیت نسل قدیمی بافنده که تجربه و مهارت بالایی دارند استفاده کرده و نیروهای جدیدی آموزش داد.
رئیس اتاق بازرگانی استان همدان تاکید کرد: امروز بخش فرش نیازمند حمایتهای دولتی بوده و باید یارانه به این بخش پرداخت شود تا بتوان ضمن فعال کردن بافت فرش، با کاهش هزینههای تولید قدرت رقابت فرش دستبافت همدان را در بازارهای جهانی افزایش دهیم.
توان رقابت فرش دستبافت در بازارهای جهانی با کاهش هزینه بافت افزایش یابد
نماینده مردم همدان و همدان در مجلس نیز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اینباره اظهار داشت: هزینه بافت فرش باید کاهش یابد تا فرش ایرانی توان بیشتری برای رقابت در بازارهای جهانی را داشته باشد.
ابراهیم کارخانهای با اشاره به اینکه همدان یکی از نخستین شهرهای ایران است که در رابطه با بافت فرش فعالیت داشته است، افزود: سابقه فرش دستبافت در استان همدان به 350 سال قبل برمیگردد و در این زمان یکی از پادشاهان برای دادن هدیه به برادر خود فرش همدان را انتخاب میکند.
وی با اعلام اینکه در 100 سال گذشته نیز فرش همدان در ایران و جهان رونق بسیاری داشته است، تصریح کرد: ولی متاسفانه فرش دستبافت به مرور مورد کم توجهی قرار گرفته و برنامهریزی درستی برای پیشبرد فرش دستبافت همدان صورت نگرفت.
نماینده مردم همدان و فامنین در مجلس بیان کرد: کشورهای دیگر سعی میکنند فرش دستبافت ایران را با روشهای بومی بافندگان کشور ما به کار گرفته و با قیمت کمتر و بهرهوری بالا فرش کشور را به فروش برسانند.
وی با تصریح بر اینکه جایگاه فرش دستبافت ایران در میدان رقابت صادرات تنزل پیدا کرده است، بیان کرد: میزان صادرات فرش کشور هماکنون به 300 میلیون دلار کاهش یافته است.
کارخانه ای تاکید کرد: اگر در زمینه فرش دستبافت سرمایهگذاری مناسبی صورت گیرد ضمن اشتغالزایی به صورت خانگی و سازمانیافته زمینه برای صادرات فرش دستبافت فراهم میشود که امیدواریم فرش دستبافت همدان روز به روز پررونق شده و شاهد صادرات این هنر ایرانی باشیم.
تحریمها نباید سبب انفعال فرش دستبافت همدان شود
معاون استاندار همدان نیز در گفتوگو با تسنیم با تاکید بر اینکه تحریمها نباید سبب انفعال فرش دستبافت همدان شود، بیان کرد: تجار به دنبال شناسایی بازارهای جدید صادراتی باشند.
خسرو سامری با اشاره به اینکه تحریمها از سال 88 سبب کاهش صادرات فرش دستبافت از کشور و بویژه از استان همدان شده است، گفت: اما این نباید بهانهای برای انفعال در حوزه صادرات فرش باشد و تجار با تمام توان در راستای شناسایی بازارهای جدید صادراتی باید گام بردارند.
وی با بیان اینکه نزدیک به 50 هزار بافنده در استان همدان وجود دارد، عنوان کرد: این بافندگان سالانه 55 هزار متر فرش میبافند که در صورت بازاریابی و شناسایی سلایق بازارهای هدف صادراتی میتوان ضمن افزایش تولید روند تولید صادرات محور را بهبود ببخشیم.
سامری با اشاره به در حال حاضر هزینه تامین مواد اولیه برای بافندگان بالا بوده و گاهی صرفه اقتصادی برای بافت فرش وجود ندارد، بیان کرد: باید تلاش لازم صورت گیرد تا مواد اولیه ارزان قیمت و باکیفیت در اختیار بافندگان برای تولید قرار گیرد.
اصالت فرش همدان در بازارهای جهانی از بین رفته است
رئیس انجمن صادرکنندکان و واردکنندگان همدان از صادرات 5 میلیون دلار فرش دستبافت تا پایان سال خبر داد و گفت: اصالت و هویت فرش دستبافت همدان در بازارهای جهانی از بین رفته است.
حمید بطحایی با اشاره به اینکه همدان در زمینه تولید فرش دستبافت جز استانهای مطرح در کشور محسوب میشود، اظهار داشت: نخستین محموله فرش دستبافت همدان پس از 3 سال هفته آینده از استان همدان صادر میشود.
وی با اشاره به اینکه در سه سال گذشته همدان در حوزه صادرات فرش دستبافت منفعل بوده است، گفت: تا پایان امسال 20 هزار مترمربع فرش دستبافت به ارزش 5 میلیون دلار از استان همدان به سایر کشورها صادر میشود.
بطحایی با اشاره به اینکه در هفتههای گذشته جلسهای با 150 بافنده در کبودراهنگ داشتهایم، گفت: اصالت و هویت فرش دستبافت همدان در بازارهای جهانی از بین رفته و باید با تولید فرش با کیفیت نسبت به احیا این هویت تلاش شود.
وی با تاکید بر اینکه باید در زمینه فرش دستبافت همدان به دنیا اطمینان خاطر دهیم، بیان کرد: نیاز است تا تولید فرش دستبافت با کیفیت در استان همدان تقویت شده و بر اساس سلایق بازار، فرش در استان همدان بافته شود.
به گزارش تسنیم؛ فرش دستبافت همدان از دیرباز مورد توجه علاقمندان در کشورهای مختلف بوده و امروز نیز میتواند جایگاه گذشته خود را پیدا کند اما این امر نیازمند همراهی بخش خصوصی و دولتی در زمینه بافت فرش با هزینه کمتر و ارائه یارانه برای صادرات فرش است تا بتوان از این طریق رونق از دست رفته صادرات فرش دستبافت را دوباره تکرار کنیم./ تسنیم
گزارش از سعید شاهسوند
انتهای پیام/ج
دیدگاه شما