تازه ترین مطالب

تاریخ : 24. ارديبهشت 1395 - 23:17   |   کد مطلب: 22644
سازمان انرژی اتمی، تعداد زیادی از نیروهای خود را در دو مرحله، یکی ۸۰ نفر در آبان‌ماه ۹۴ و دیگری ۲۰۰ نفر در پایان اسفند ۹۴ تعدیل کرده است و بنابر گفته‌های مدیران این سازمان، روند قطع همکاری یک طرفه تا حدود ۶۰۰ نفر دیگرادامه خواهد یافت.
ابراز نگرانی متخصصین سازمان انرژی اتمی از تعدیل پژوهشگران این سازمان

به گزارش کورنگ ؛ جمعی از متخصصین سازمان انرژی اتمی با صدور اطلاعیه ای که رونوشت آن برای درج در اختیار خبرگزاری تسنیم، قرار گرفت از تعدیل وسیه پژوهشگران این سازمان ابراز نگرانی کرده و درباره ادامه این روند هشدار دادند.

متن اطلاعیه جمعی از متخصصین سازمان انرژی اتمی به شرح ذیل است:

با سلام و احترام

جناب آقای دکتر صالحی ریاست محترم سازمان انرژی

با عنایت به جایگاه و مدیریت کلان حضرت عالی در صنعت هسته‌ای و نیز حضور تأثیرگذار شما در مذاکرات هسته‌ای و روند به تصویب رسیدن سند برجام، ما جمعی از متخصصین سازمان متبوع شما بر خود فرض دیدیم درباره اخباری از عملکرد سازمان انرژی اتمی که در روزهای اخیر در رسانه‌ها منتشر شده و نیز توضیحات جنابعالی در گفتگوی ویژه خبری شبکه 2 مورخ 21 فروردین 1395، درد دلی تلخ را با شما مطرح کنیم.
آنچه که در اخبار این روزها از عملکرد سازمان انرژی اتمی بیان شده، حاکی از آنست که این سازمان، تعداد زیادی از نیروهای خود را در دو مرحله، یکی 80 نفر در آبان‌ماه 94 و دیگری 200 نفر در پایان اسفند 94 تعدیل کرده است و بنابر گفته‌های مدیران این سازمان، روند قطع همکاری یک طرفه تا حدود 600 نفر دیگر یعنی یک سوم نیروی پژوهشگاه ادامه پیدا خواهد کرد. همچنین اخبار نگران‌کننده سرنوشت مبهم معدن ساغند یزد و کسری بودجه آن سازمان که در رسانه‌ها بازتاب داشته و نیز حکایت‌های غریب دیگری از سازمان انرژی اتمی که این روزها به گوش می‌رسد!

جناب آقای رئیس، میان آنچه کارکنان و پژوهشگران خدوم این سازمان در این مدت دیده و لمس کرده‌اند با جوابیه‌های آن سازمان در سایت‌های خبری‌ و بیانات حضرت عالی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه 2 تفاوت زیادی به نظر می‌رسد. دیر یا زود، فرزندان این ملت در هر جایگاهی که برای آن مرکز خدمت می‌کنند، ناگفته‌های اتفاق افتاده در این مجموعه را با صدق و درستی برای روشن شدن افکار عمومی و جامعه بازگو خواهند کرد. دانسته یا نادانسته، این تضاد بین حقیقتِ دیده شده و مطالب بیان شده از جانب شما که در یکی از کرسی‌های مسئولیت نظام قرار دارید و سایر مسئولان سازمان انرژی اتمی، شکافی عمیق بین باور ملت و نظام ایجاد خواهد کرد که بنا به فرمایش رهبر انقلاب یکی از اهداف استکبار برای تزلزل نظام جمهوری اسلامی، همین ایجاد شکاف بین مردم و نظام است.

از کارهایی که دشمن می‌کند، بی‌اعتماد کردن مردم نسبت به مسئولین است.
(سخنان مقام معظم رهبری  1389/05/27)امروز هر کس که مردم را ناامید کند و به خود، به مسئولین و به آینده بی‌اعتماد کند،
به دشمن کمک کرده است.  (سخنان مقام معظم رهبری 1386/01/01)  
آنچه لازم است شفاف‌سازی شود، تصمیماتی است که این روزها درباره پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای وابسته به سازمان انرژی اتمی به اجرا در آمده است.
همان‌طور که رهبر انقلاب، بارها بیان کرده‌اند، راه نجات و رشد کشور و حفظ ارزش‌ها، اقتصاد مقاومتی است که نیاز به عزم ملی، اقدام جدی مسئولان، ایجاد جریان و کار انقلابی دارد که  در این کار، پژوهشگران و اساتید صنعت هسته‌ای تا کنون پیش‌قدم بودند.

این [اقدام و عمل برای اقتصاد مقاومتی] می‌شود جریان انقلاب، این می‌شود حرکت انقلابی در کشور، این می‌شود اقتصاد مقاومتی‌ای که کشور را نجات خواهد داد... ما احتیاج نداریم از ارزش‌های خودمان، از خطوط قرمز خودمان، از اصول خودمان صرفِ‌نظر کنیم... ما با دنبال کردنِ همین سیاست اقتصاد مقاومتی، به‌معنای عملی مسئله و اقدام عملی موضوع، می‌توانیم کشور را مصونیت‌سازی کنیم؛ ...این جریان، جریان انقلابی است و هم سرعت خواهد داشت، هم موفّقیت خواهد داشت... کاری که شهدای هسته‌ای ما در زمینه‌های هسته‌ای که بسیار هم حسّاس است پیش‌آهنگش بودند... کار انقلابی این است.
(سخنان مقام معظم رهبری 01/01/95)  

یکی از پایه‌های اقتصاد مقاومتی، بلکه ستون اصلی آن، اقتصاد دانش بنیان است. ملت ایران می داند که با علم و دانش خود می تواند زندگی و کشور خود را اداره کند و این هویت و شخصیت را در خود احساس و باور کرده است. پیشرفت کشور در بخشهای مهم و دانشهای نو و مؤثر در زندگی، از جمله دانش هسته ای، نشان‌‌‌دهنده‌‌‌ی وجود استعداد، ظرفیت و آمادگی در کشور است. یکی از نیازهای اساسی امروز کشور، توسعه‌‌‌ی دانش، تحقیقات، فناوری و پرورش استعدادها و جاری شدن روزافزون محصول این استعدادها در زندگی آحاد مردم در کشور است.
اقتصاد مقاومتی، اقتصاد درون‌زا است؛... یکی از اساسی‌ترین پایه‌های این اقتصاد عبارت است از اقتصاد دانشبنیان؛ اقتصادی که متّکی باشد به علم... نخبه‌های جوان می توانند در اقتصاد دانشبنیان که در واقع ستون اصلی اقتصاد مقاومتی است، نقش ایفا کنند.
( دیدار مقام معظم رهبری در جمع شرکت‌کنندگان نهمین همایش ملی «نخبگان فردا» 1394/07/22)

یکی از بخش‌های کلیدی سازمان انرژی اتمی، پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای است که از تاریخ 1385 به‌منظور پاسخگویی به بخشی از نیازهای پژوهشی کشور در زمینه علوم و فنون هسته‌ای تأسیس شده است. طبق اساس‌نامه این پژوهشگاه، بخشی از اهداف کلی آن عبارت است از:

1- توسعه پژوهش‌های علمی و فناورانه در زمینه نیروگاه‌ها و چرخه سوخت هسته‌ای

2- توسعه پژوهش‌های بنیادی و کاربردی در علوم و فناور‌های هسته‌ای و گسترش کاربردهای آن در کشاورزی، پزشکی و صنعت

پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای در راستای این اهداف به‌صورت پژوهشکده‌های تخصصی در حال فعالیت است. فعالیت‌های این پژوهشگاه در قالب پروژه‌های پژوهشی و کارهای ستادی توسط نیروهای رسمی، قراردادی و پروژه‌ای تا کنون در حال انجام بوده است.

بسیاری از دستاوردهای صنعت هسته‌ای و پروژه های کلان هسته ای در سالهای اخیر از دل پژوهشکده‌های این پژوهشگاه و به دست پژوهشگران و اساتید آن انجام و شکل گرفته است. دستاوردهایی مانند بسیاری از رادیوداروهای مورد نیاز کشور، طراحی و ساخت دستگاه پایش آلودگی، طراحی و ساخت دستگاه عیارسنجی اورانیوم در سنگ معدن، دستاورد‌هایی در پیشگیری از بیماری‌های دام، طیور و آبزیان، تولید کمی و کیفی محصولات کشاورزی، استفاده از لیزر جهت مصارف پزشکی، پروژه‌های غنی‌سازی و سوخت، ساخت شتابگر الکترواستاتیک  200 Kev، همچنین سامانه‌های پرتودهی آذربایجان شرقی، پروژه‌های گداخت وبسیاری از پروژه‌های دیگر و...
به وضوح مشاهده می شود که مغز پیش برنده صنعت هسته ای کشور به عنوان یکی از مهم ترین بخشهای اقتصاد دانش بنیان، همین پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای و پژوهشکده های ذیل آن است و البته سرمایه اصلی
آن پژوهشگران جوان، متخصص و متعهد آن است.

از مؤلفه‌های سیاستهای مقاومتی، مسئله‌ی دانش‌محوری است... ما دانشمند و متخصص و... در کشور زیاد داریم؛ و این جزو مهم‌ترین زیرساخت‌های اقتصادی است در هر کشور؛ یعنی مهم‌ترین زیرساخت اقتصادی برای یک کشور، وجود نیروهای انسانی است.
(سخنان مقام  معظم رهبری 1392/12/20)  

با تمام این احوال، بررسی فرمایش شما مبنی بر این که نیروهای تعدیلی، نیروهای پروژه‌ای سازمان بوده‌اند حاکی از آن است که حضرت عالی از ذکر این نکته خودداری کرده اید که فاز اول تعدیل، 80 نفر نیروی پروژه‌ای (آبانماه 1394)، فقط از پژوهشگاه علوم و فنون بوده است؛ همچنین200 نفردر فاز دوم (اسفند 1394) و حدود 150 نفر در فاز سوم (پایان فروردین 1395) تعدیل شده اند که همه از پژوهشگران قراردادی این پژوهشگاه بودند و هر یک 3، 6، 10، 15 و حتی 19 سال در این پژوهشگاه خدمت کرده بودند. اگرچه این افراد که پژوهشگران رشته‌های مختلف مهندسی صنایع، مکانیک، برق، شیمی، هسته‌ای و فیزیک بودند با توجه به سازوکار پژوهشگاه در قالب پروژه‌های پژوهشی فعالیت می‌کردند ولی هیچکدام نیروی پروژه‌ای نبودند و این یعنی نابودی مغز صنعت هسته ای کشور!

آنچه که از بیانات حضرت عالی به‌عنوان دلیل این اقدامات مطرح شد چنین بود: «چون پروژه‌ها تمام شده بوده و کاری برای این عزیزان نبوده، بنابراین، این تعداد، اتمام همکاری خورده‌اند.»

سؤال اینجاست که پروژه‌های سازمان، طی 5 ماه پس از تأیید برجام با چه سرعتی به اتمام می‌رسد که به دنبال آن حدود 450 نفر اتمام همکاری می‌خورند؟! آیا به خاطر محدویت‌های برجام، تعدادی از پروژه‌ها متوقف و تعطیل شده است؟ آیا شما که خودتان فرموده اید تبعات فنی برجام را برعهده گرفته‌اید بر این مسائل اشراف نداشتید؟

سوابق همکاری این عزیزان با پژوهشگاه علوم و فنون سازمان انرژی اتمی حاکی از آن است که اکثر این پژوهشگران در طی سال‌های همکاری و با وجود همه تحریم‌ها، محدودیت‌ها و خرابکاری های هسته ای که غرب بر این صنعت تحمیل کرده بود، با جان و دل مشغول به کار بوده‌اند و به معادنی از تجربه تبدیل شده اند. در نتیجه، تعدیل این تعداد پژوهشگر باسابقه و با تجربه به بهانه اتمام یک یا چند پروژه، نوعی بی تدبیری است و در بهترین حالت از دست دادن گنجینه هایی ارزشمند است. البته ظاهراً این روزها از دست دادن و یا کم ارزش جلوه دادن چنین ذخایری به عادت این سازمان تبدیل شده است؛ چنان که معدن با ارزش ساغند و تعدیل کارکنان با تجربه اش با همین دلایل به تعطیلی کشیده شده است!

این نشان می‌دهد که برجام با وجود اینکه هنوز در موقعیت‌های کلیدی مثل تبادلات بانکی برای کشور، عایدی نداشته است، اثرات بسیار مشهودی در پژوهشگاه سازمان انرژی اتمی و اتمام پروژه های آن برجای گذاشته است!!
اما این روند تعدیل و به تعطیلی کشاندن تا کی ادامه پیدا خواهد کرد؟ آیا برجام، سندی بر توقف تمام پروژه های هسته ای و صنعت هسته ای است؟!!!

طی یکسال اخیر، ما خود شاهد نگرانی مدیران و مسئولان سازمان به‌ویژه پژوهشگاه برای کمبود بودجه هستیم. این کمبود، روند پیشرفت پروژه‌ها را ابتدا کند و نهایتاً مسئولان سازمان با همین بهانه به سمت توقف برخی پروژه‌ها و تعدیل بخش زیادی از پژوهشگران اقدام کردند. اما حتی با چشم پوشی از اتلاف های دردآور صورت گرفته، فرمایش حضرت عالی در گفتگوی خبری مبنی بر اینکه سازمان از منابع مختلف، بودجه کسب می‌کرده است این سؤال را به ذهن متبادر می سازد که اگر بودجه‌های لازم وجود داشته است، چرا نه تنها پروژه‌های جدید فعال نشده است، بلکه پروژه‌های موجود نیز به تعطیلی کشیده شده است؟!!!

حتی با فرض کمبود بودجه و محدودیت های سند برجام که اهداف و فعالیتهای پژوهشگاه علوم و فنون را در حوزه غنی‌سازی و راکتورهای هسته‌ای نشانه گرفته است، کاملاً واضح است که محدودیت‌های ناشی از آن در همه حوزه‌های صنعت هسته‌ای نیست؛  لذا :
اولاً چرا تعدیل این نیروها باید از همه پژوهشکده ها مثل پلاسما و گداخت، کاربرد پرتوها، کشاورزی، لیزر، فیزیک و شتابگرها و... صورت گرفته است؟!

ثانیاً با کم شدن حوزه های عملیاتی، حرکت تحقیق و پژوهش در سایر حوزه‌ها، نه تنها نباید کند شود، بلکه انتظار می رود با تمرکز بیشتر نیروی انسانی و بودجه، فعالیت های این حوزه‌ها سریع تر و پربارتر از قبل ادامه پیدا کند.
آیا تعدیل بخش کثیری از نیروی انسانی متخصص یک پژوهشگاه که به عنوان سرمایه اصلی آن است، مرگی خاموش برای یک پژوهشگاه نیست؟!

علاوه بر این، شما فرموده بودید «سازمان انرژی اتمی با کسری بودجه، معجزه کرده است!» آیا به نظر شما ندادن حق و حقوق پژوهشگران پروژه‌ای و قراردادی و ندادن حق تحقیق و حق تألیف هیأت علمی‌های پژوهشگاه یا به عبارتی باقی ماندن حق‌الناس برگردن سازمان معجزه است؟! توجه داشته باشید که کوتاهی های مسئولان سازمان در پرداخت حق بیمه پژوهشگران قراردادی پژوهشگاه، امکان استفاده از بیمه بیکاری پس از تعدیل را نیز از بین برده است، که هم اکنون زندگی برخی از آنها را دچار بحران مالی کرده است. پرداخت کزدن حق وحقوق کارمندان و پژوهشگران سازمان علی رغم کمبود بودجه، نه تنها معجزه نیست، بلکه از مدیر سازمانی در سطح شما انتظاری بدیهی است.

گذشته از این، نیاز به نیروی انسانی متخصص و کار آزموده برای تحقق سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در پیشتازی اقتصاد دانش‌بنیان و پیاده‌سازی و اجرای نقشه جامع علمی کشور، ضرورتی انکارناپذیر است که حتی این مهم در چشم‌انداز پژوهشگاه نیز مطرح شده است.

بر این اساس و با توجه به گذشت بیش از نیمی از زمان تحقق چشم‌انداز 1404، حذف متخصصان پژوهشگاه و جایگزین نمودن آنها با نیروهایی کم‌تجربه، روند دستیابی به جایگاه ترسیم شده در سند مذکور را در بهترین شرایط، کند می‌نماید.

شواهد و قراین، حاکی از آن است که سیاست‌های کلان سازمان بر پایه دلایلی مبهم، بر کوچک کردن بدنه پژوهشگاه و در واقع کند کردن روند پژوهش و تحقیقات صنعت هسته ای قرار گرفته است که در تضاد مستقیم با سخنان رهبری، سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی و سند چشم‌انداز و یکی از شروط تأیید برجام است!!

اینکه چرا سازمان انرژی اتمی با هراس از رسانه ای شدن این مساله به انزوای خبری آن پرداخته است و دلایل قانع کننده ای به ملت ارائه نمی دهد، خود جای سؤال دارد و بالاتر اینکه، چرا پس از رسانه ای شدن آن، این مسأله را سیاسی و جناحی جلوه می دهد و پرده از حقایق آن برنمی دارند؟!!!

این ملت، فرزندانش را برای روزهای سخت تربیت کرده است. همان زمان که پروژه‌های غنی‌سازی، استخراج و... فعال بود، همین فرزندان زحمت کش که هم اکنون بخش کثیری از آنها تعدیل شده اند با همه سختی‌ها و خطرات، این پروژه‌ها را طراحی و اجرا نمودند و با همه تحریم‌ها و کمبودها، کارهای خیره‌کننده و شگفت‌آوری انجام دادند. همین اقدامات بود که آمریکا و غرب را به حیرت انداخت و آنان را از این پیشرفت در علوم هسته‌ای عصبانی کرد. فرزندانی که با همه محدودیت‌هایی که در جامعه بین‌المللی برایشان ایجاد شد، تمام تلاش خود را در این عرصه برای اقتدار کشور اسلامی صرف کردند.

فرزندانی که همچون علی محمدی، شهریاری،  احمدی روشن و رضایی‌نژاد، جان بر کف در صحنه هسته‌ای ظاهر شدند و جان عزیزشان را در راه آرمان‌های اسلام و نظام اسلامی و پیشرفت صنعت هسته ای کشور در طبق اخلاص گذاشتند. 

ملت ایران 12 سال تحریم‌های خصمانه غرب را بر جان خرید تا به فرزندانش اجازه دهد که در فضایی آرام و به دور از گرایش‌های سیاسی بیاموزند و تجربه کنند و در علوم مختلف پیشرفت کنند و بازویی برای اقتدار نظام اسلامی و مایه عزت ایران عزیز باشند.

ما انرژی هسته‌ای را با توانایی‌های خودمان، با فکر دانشمندانمان، با پشتیبانی‌های دولتهای مختلف‌[مان‌] پیش بردیم، چهار شهید دادیم در این راه، به این نقطه رساندیم... مردم ما ایستادند؛ این مقاومت مردم، این ایستادگی مردم پشتوانه‌ی کار سیاسی و دیپلماسی و مذاکره و این حرفها شد.
(سخنان مقام معظم رهبری94/10/30)

عملکردهای اخیر سازمان انرژی اتمی حاکی از آن است که تصمیم‌گیری‌های کلان آن سازمان متأثر از جریان‌های نفوذی در حال شکل‌گیری یا شکل گرفته است که در راستای اهداف غرب به دنبال کند کردن روند تحقیق و توسعه و پژوهش در صنعت هسته‌ای است و با دلایلی نامشخص و غیرمنطقی بر کوچک سازی پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای پافشاری می کنند.

پیشرفتها و دستاوردهای هسته‌ای که تا به امروز به دست آمدهاند، در واقع بشارت و مژده‌ای برای ملت ایران است که می‌توانند راه‌های منتهی به قله‌های رفیع علم و فناوری را بپیمایند، بنابراین حرکت علمی هسته‌ای، به هیچ وجه نباید متوقف و یا حتی کُند شود... هیچیک از دستاوردهای هسته‌ای کشور قابل تعطیل شدن نیست و کسی هم حق معامله برروی آنها را ندارد... اگر حرکت علمی در فناوری هستهای با قدرت و جدیت ادامه یابد، طیف متنوعی از فناوری‌ها، با شتاب، بوجود خواهد آمد، بنابراین مطلقاً در زمینه حرکت علمی هسته‌ای، امکان توقف و یا کُند شدن وجود ندارد.
(سخنان مقام معظم رهبری در دیدار مدیران، متخصصان و کارشناسان سازمان انرژی اتمی 20/1/93)

اینجاست که باید به مسئولان آن سازمان گوشزد کرد که اجرای این تصمیمات شتابزده در جهت کندسازی روند تولید علم در صنعت هسته ای کشور، بخشی از پروژه دشمن در فلج کردن این صنعت است و متأسفانه هم اکنون شاهد آن هستیم که خواسته های دشمنان همیشگی این ملت، به دست برخی مدیران داخلی در حال انجام است.

اوباما رئیس جمهور آمریکا: « اگر می توانستیم حتی یک پیچ و مهره برنامه اتمی ایران را نمی گذاشتیم بماند!»

جناب آقای دکتر صالحی از جناب عالی به‌عنوان یک متخصص عالی رتبه حوزه هسته‌ای که در حال حاضر در بالاترین مقام تصمیم‌گیری کلان صنعت هسته‌ای قرار گرفته‌اید، استدعا داریم که با بصیرت و بیداری، مراقب جریان‌های نفوذی باشید و اجازه ندهید زحمات و از خودگذشتگی های عزیزانی که برای رسیدن به پیشرفت های صنعت هسته‌ای، تمام تلاش خود را به کار گرفته اند، بازیچه دست مقاصد دشمنان نظام اسلامی قرار گیرد.
نپسندید که تصور ملت ایران از روند اجرای برجام، فروپاشی پیشرفت های صنعت هسته ای در کشور باشد؛ چرا که فرزندان بیدار این ملت اجازه نخواهند داد که میدان علم و فناوری هسته‌ای که تا کنون به عنوان نوک پیکان عرصه مبارزه با استکبار و استعمار بوده، عرصه تاخت و تاز مغول‌های غربی و غرب‌زده گردد. 

  جمعی از اساتید و پژوهشگران پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی اتمی

 

انتهای پیام/

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت