تازه ترین مطالب

تاریخ : 16. دى 1391 - 10:19   |   کد مطلب: 3155
هدفمندی یارانه ها که یکی از هفت مورد اجرای طرح تحول اقتصادی در کشور است با توجه به پیشینه تحقیقاتی و مطالعاتی که در مورد اقتصاد ایران انجام شده، طرح کاملی است که اگر در یک بستر مناسب اقتصادی به دور از پارازیت هایی که به بدنه اقتصاد شوک وارد می کند انجام شود، می تواند ناجی اقتصاد ملی شود اما در شرایط کنونی افزایش یارانه نقدی به تورم دامن می زند.

به گزارش کورنگ به نقل از خبرنگار مهر، براساس نظر کارشناسان تورم موجود در جامعه کنونی ایران ناشی از دلایل متفاوتی شامل تحریم های اقتصادی، توسعه روزافزون، کاهش فاحش قیمت نفت و نوسان آن پس از تحریم ها، تاثیر تورم جهانی در اقتصاد داخلی، تغییر الگوی مصرف و رشد مصرف بی رویه و عدم تناسب و تعادل بین عرضه و تقاضا و مشکلات عدیده فرهنگی و بالاخره ضعف مدیریت است.

نماینده سازمان امور مالیاتی کشور در هیئت های حل اختلاف مالیاتی استان همدان در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به دلایل مختلف تورم در جامعه کنونی گفت: همه این عوامل ناشی از عدم برنامه ریزی دولت و مدیران در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت و عدم جلوگیری از دلال بازی و واسطه گری است.

 

یکی از آثار تورم در جامعه رشد نامتعادل بخش های اقتصادی کشور است

سید ناصر محمودی با بیان اینکه یکی از آثار تورم در جامعه ایران رشد نامتعادل اقتصادی کشور است، افزود: از آن جمله می توان به ساختمان سازی اشاره کرد به طوریکه توسعه سریع یک بخش و تحولات ناشی از آن موجب پیدایش عدم تعادل و ناهماهنگی بین ساختارهای بخش های دیگر اقتصادی می شود.

مدرس دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی و اقتصادی در ادامه عنوان کرد: آثار دیگر تورم کسری بودجه دولت، نارسایی سیستم حمل و نقل کشور و کاهش سرمایه گذاری بخش خصوصی است.

سید ناصر محمودی با اشاره به اینکه سیستم عرضه و تقاضا در کشور نامتعادل است، عنوان کرد: مردم بر اساس مشاهدات خود از بازار و سایر مبانی و تجربیات گذشته پیش بینی می کنند که در آینده نزدیک قیمتها افزایش می یابد و بر این اساس میزان خرید خود را افزایش داده و از طرف دیگر فروشندگان از فروش و عرضه کالای خود به امید افزایش قیمت، سر باز می زنند.

وی اضافه کرد: این امر شرایط و جو نامطلوبی را در جامعه به وجود می آورد که همه اینها به افزایش تورم دامن می زند.

 

افزایش یارانه نقدی، باعث افزایش قیمت برخی از کا لاها می شود

سید ناصر محمودی اظهار کرد: افزایش یارانه نقدی در شرایط کنونی کسب و کار که از آرامش و ثبات کافی برخوردار نیست، باعث افزایش قیمت برخی کالاها می شود.

وی افزود: افزایش قیمت کالاها برای سرمایه گذاری و سرمایه گذاران اطمینان بخش نبوده و موجب افزایش تولید در جامعه نخواهد شد.

محمودی با بیان اینکه افزایش یارانه نقدی بسیار تورم زا است، عنوان داشت: این موضوع با اهداف اولیه و نقش هدفمند کردن یارانه ها در تضاد است.

وی عنوان کرد: در هدفمندی یارانه ها هدف، اصلاح الگوی مصرف و افزایش تولید و واقعی کردن قیمت خدمات و کالا و اصلاح قیمت ها و ایجاد تعادل در بازار است که بدون تدابیر لازم و اتخاذ شیوه های درست علاوه بر اینکه از اهداف دور شده موجب نابسامانی فراوانی و ایجاد بحرانهای اجتماعی و سیاسی خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه هدف اولیه هدفمندی یارانه ها کمک و حمایت اقشار آسیب پذیر جامعه و حذف تاثیر گرانی و تورم بروی این قشر بوده است، گفت: با افزایش یارانه های نقدی و اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها، با توجه به منابع درامدی دولت علاوه بر اینکه این قشر آسیب پذیر تر می شود، دولت نیز در تامین منابع با مشکل مواجه خواهد شد.

سید ناصر محمودی تاکید کرد: هرچند دولت با اجرای طرح افزایش یارانه نقدی سعی بر بهره مندی افراد فقیر از درآمد نفتی دارد اما باید گفت تاکنون به دلایل مختلفی نه تنها این موضوع حادث نشده بلکه با گذشت زمان و آشکار شدن نرخ تورم نهفته در اقتصاد دولتی، روند معکوس به خود خواهد گرفت.

وی در ادامه عنوان کرد: با افزایش قیمت کالاها قدرت خرید مردم با درآمدهای ثابت به شدت کاهش یافته و از سویی افراد سودجو و دلالان با تشدید تورم به دارایی های خود افزوده و بنابراین تورم زا بودن افزایش یارانه نقدی شکاف طبقاتی در جامعه را افزایش خواهد داد.

سید ناصر محمودی با اشاره به اینکه با اجرای این طرح فاصله فقیر و غنی در جامعه بیشتر می شود، افزود: در نهایت رشد بالای نقدینگی و به تبع آن افزایش تورم، تشدید نرخ بیکاری، افزایش فاصله طبقاتی، تعطیلی دائم و یا موقت کارگاه های تولیدی و احتمالا افزایش جرایم و بحران های اجتماعی از جمله پیامدهای این امر است.

 

آسیب پذیری مصرف کنندگان از آثار اقتصادی تورم در جامعه است

دبیر اتاق تعاون، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر با برشمردن برخی دلایل تورم در جامعه از جمله عوامل محیطی و جغرافیایی و عوامل داخلی مانند تصمیمات نهادهای ملی در مجلس یا هیئت دولت، گفت: آثار اولیه تورم در جامعه آسیب پذیری اقتصادی مصرف کنندگان است.

رحمان نادی با اشاره به اینکه اگر میزان تورم به گونه ای شود که سایر فعالیت های بنگاه اقتصادی یا خانوار را تحت تاثیر خود قرار دهد، می توان گفت آثار اقتصادی تورم در مسائل اجتماعی، روابط خانوادگی و سلامت روحی و روانی جامعه کمانه می کند و بر اساس شدت تاثیرگذاری نتایج نامطلوبی را به دنبال دارد.

کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه عنوان داشت: تورم همیشه مضر نبوده و کارشناسان معتقدند که چرخه نظام اقتصادی نیاز به مقداری افزایش درآمد ناشی از افزایش قیمت کالا دارد که این تورم را تورم معقول می گویند.

وی اضافه کرد: تورم معقول موجب توسعه اقتصادی می شود و انگیزه تولید در جامعه را افزایش می دهد.

رحمان نادی به راه های مقابله با تورم اشاره کرد و افزود: با ابزارهای کنترلی با توجه به علت ایجاد تورم مثل خنثی کردن آثار روانی و یا جمع آوری نفدینگی از سطح جامعه از طریق بورس، سرمایه گذاری، اوراق قرضه و غیره می توان تورم را کنترل کرد.

 

اجرای یک طرح خوب نیاز به توجه و نظارت همه جانبه دارد

رحمان نادی با تاکید بر اینکه طرح هدفمندی یارانه ها به عنوان یکی از موارد طرح تحول اقتصادی کشور طرح جامع و کاملی است، افزود: گاهی برخی عوامل مانند تحریم اقتصادی کشور یا ضعف مدیریتی، این طرح را با مشکل روبرو می سازد.

وی در این مورد اضافه کرد: به عنوان نمونه در حوزه توزیع یارانه ها وقتی تصمیم به توزیع گرفته می شود، اگر منابع مالی توزیع یارانه ها در وقت معین بین آحاد مردم توزیع نشود ویا سهم بخش تولید عادلانه توزیع نشود، علاوه بر نگرانی مردم به بخش تولید آسیب رسیده و حتی منجر به ورشکستگی اقتصادی و افزایش معوقات بانکی و در نتیجه نا توانی بانکها در تامین اعتبارات می شود.

وی اضافه کرد: عدم تحصیل به موقع تسهیلات بانکی و افزایش معوقات بانکی و ناتوانی بانک ها در تامین منابع و تامین سرمایه های مورد نیاز سایر موسسات اقتصادی، همه این شرایط موجب به وجود آمدن رکود اقتصادی در جامعه می شود، بنابراین اجرای یک طرح خوب نیاز به توجه و نظارت همه جانبه دارد تا به نتیجه برسد.

 

جامعه آمادگی لازم را برای اجرای فاز دوم هدف مندی یارانه ندارد

رحمان نادی با بیان اینکه، با توجه به شرایط کنونی، فعلا جامعه آمادگی لازم را برای اجرای فاز دوم هدف مندی یارانه ها ندارد، افزود: چنانچه مشکلات سر راه اجرای هدف مندی مثل فشارهای بین المللی، جنگ اقتصادی، نابسامانی های مراکز مدیریتی و تصمیم گیری و ضعف سیستم مدیریتی و نظارت و غیره نبود، اجرای مراحل بعدی هدف مندی انجام پذیر بود.

وی اضافه کرد: به نظر می رسد فعلا بستر مناسبی برای انجام فعالیت های بعدی فراهم نیست.

رحمان نادی اضافه کرد: افزایش یارانه نقدی به دلیل افزایش حجم نقدینگی، به ویژه در بین اقشار متوسط و کم درآمد جامعه که پرداخت یارانه ها باعث افزایش تقاضا و افزایش مصرف می شود، آثار تورمی را ایجاد می کند.

وی در پایان یادآور شد: در صورتیکه عرضه محصولات و کالاهای مورد نیاز در جامعه افزایش یابد و بخش تولید تقویت شود و از طرفی سیاست های پولی و مالی دولت بتواند از طرق مختلف نسبت به جمع آوری نقدینگی از سطح جامعه اقدام کند، تورم ناشی از پرداخت یارانه ها کنترل می شود.

...................

گزارش: زهرا ذوالفقاری

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت