تازه ترین مطالب

تاریخ : 2. تير 1392 - 1:34   |   کد مطلب: 6563
در نخستین روز تابستان، مهمترین مسأله امروز روزنامه‌های کشور همچنان رئیس‌جمهور جدید است؛ چرایی این انتخاب و افراد مؤثر در آن، برنامه‌ها و ضرورت‌های دولت آینده و نتایج حاصل از آمدن رئیس جمهور جدید در بخش اقتصاد.

ولايتي جواب آيت الله را نمي داددر نخستین روز تابستان، مهمترین مسأله امروز روزنامه‌های کشور همچنان رئیس‌جمهور جدید است؛ چرایی این انتخاب و افراد مؤثر در آن، برنامه‌ها و ضرورت‌های دولت آینده و نتایج حاصل از آمدن رئیس جمهور جدید در بخش اقتصاد.

ولايتي پاسخ آيت‌الله را نمي‌داد

توصیف آنچه ‌در روزهای پایان انتخابات در اردوگاه اصولگرایان گذشته است، امروز به مطلب مهمی در بسیاری از روزنامه‌ها تبدیل شده است. تهران امروز در مطلبی با تیتز «روایت دو چهره سیاسی از آنچه در آخرین ساعات انتخاباتی در اردوگاه اصولگرایان گذشت» به بخشی از سخنان رئیس دفتر آیت‌الله مهدوی کنی در مورد نامزدهای اصولگرای انتخابات پرداخته است.

تهران امروز نوشته است: میرلوحی در پاسخ به این سؤال كه،نكته‌ای از آیت‌الله مهدوی در مورد آقای جلیلی منتشر شد كه «ایشان جوان خوبی است اما اینكه به درد ریاست‌جمهوری می‌خورد یا نه، بحث دیگری است» و پس از این مطلب، ایشان لزوم داشتن شرح صدر را برای رئیس‌جمهور مطرح كردند. برخی رسانه‌ها مطلب فوق را تكذیب كردند. نظر شما چیست؟ گفت:قضیه از این قرار بوده كه طبق روال همیشه، بعد از درس اخلاق، دانشجویان می‌آیند و دور استاد جمع می‌شوند و گاهی خصوصی سؤال می‌پرسند.

متأسفانه یكی از دانشجویان بی‌تقوایی كرده و بدون اجازه صدای ایشان را ضبط كرده بوده و مطلب اینطور منتشر شد. ولی ما نمی‌توانیم دروغ بگوییم و تایید و تكذیب كنیم. ایشان اصلا اجازه نمی‌دهند كه كسی در آرای ایشان نفوذ داشته باشد. بالاخره ایشان اگر چیزی می‌گویند نظرشان است. البته از آن‌طرف هم طرفداران‌شان می‌گفتند ایشان، كاندیدای دانشگاه امام صادق(ع) و بیت است ولی هیچ‌ گاه، حتی افراد درجه دو و سه‌شان این مطالب را تكذیب نكردند چنان كه آگاهی عمومی ایجاد شود. بالاخره این هم از تلخ و شیرین‌های این انتخابات بود.

وی درباره این پرسش كه در مورد آقای جلیلی اگر آیت‌الله از حضور ایشان زودتر در عرصه انتخابات مطلع می‌شدند، می‌توانستند استقبال از ایشان هم داشته باشند؛ همینطور است، گفت: نظر شخصی‌ام را عرض می‌كنم؛ آیت‌الله مهدوی‌كنی در اصولگرایی شیخوخیت دارند و این مسأله از نظر سوابقی است كه در طول دوران مبارزات و بعد از انقلاب داشته‌اند. ما شاهدیم به خاطر همین وزانت و سابقه حتی حجت‌الاسلام روحانی كه در جریان اصولگرایی تعریف نمی‌شدند و حتی آقای عارف كه به عنوان نماینده اصلاح‌طلبان كاندیدا شده بودند، از چند ماه پیش آمدند و استشاره و احترام كردند. اما بعضی دوستان حتی شده برای حفظ ظاهر هم این كار را نكردند و یك دفعه تصمیم گرفتند و وارد صحنه انتخابات شدند. به هر حال ما كه اعتراض نكردیم كه چرا كاندیدا شدید ولی آنها هم نباید اعتراض كنند، چرا حمایت نكردید!

روزنامه قانون هم در همین مورد خبر داده که حجت الاسلام والمسلمین میرلوحی، رئیس دفتر آیت‌الله مهدوی کنی، رئیس مجلس خبرگان ناگفته‌های ائتلاف پیشرفت و عدالت میان ولایتی، قالیباف و حداد عادل را افشا كرده است.

وی درباره ائتلاف پیشرفت گفت: سه نفر از محترمین این جریان(اصولگرایی) متعهد شدند بعد از مدتی به نظرسنجی‌ها نگاه کنند و هر کس پیشتر بود، آن دو نفر دیگر کنار بروند و برادر‌وار به او کمک کنند که او پیش برود و در خدمت او باشند. حتی در یکی از جلسات آیت‌‌الله مهدوی‌کنی از یکی از آقایان پرسیدند اگر مثلا آن یکی رأیش بیشتر شود و مصلحت شد که او به عنوان کاندیدا معرفی شود، شما وزیر او می‌شوی؟ و در آن جلسه تأکید و تصریح شد که «بله».

میرلوحی در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو افزود: نظر آیت‌‌الله مهدوی این بوده که دور یک محور جمع بشوند، اما حوادثی پیش آمد که دوستان، ساز خودشان را زدند و نغمه‌های دیگری نواختند که اتفاقی که فکر می‌شد به آن سمت حرکت می‌کنیم، نیفتاد. پس از بررسی‌های اولیه قرار بود که نفر واحد انتخاب بشود اما گفتند بعد از ثبت نام این فرد انتخاب شود. پاسخ داده شد که تعدد کاندیداها توجه اقشار را معطوف به چند نفر می‌کند و کار سخت می‌شود؛ اعلام کردند که خیر. بعد گفتند تبلیغات شروع بشود، تبلیغات کردند و گفتیم این طور متفرق می‌شوید و بعد گفتند که مناظرات انجام بشود و عملا آن چیزی که باید اتفاق می‌افتاد، حاصل نشد. ایشان تلاش کردند که امر وحدت محقق بشود و هیاهو هم نکردند، اما متأسفانه بعضی آقایان به توصیه‌ها عمل نکردند. آیت‌الله مهدوی كنی برای اینکه نظر خاتمه دهنده را ارائه بدهند، چند بار تماس گرفته بودند و به ناچار نامه هم نوشتند اما آقای ولایتی توصیه‌ها را نپذیرفتند. من حتی خودم هم صحبت کردم اما آقایان قطع کردند و بعد به پیغام‌ها و تماس‌های ما هم جواب ندادند. اما اینکه چه چیزی باعث شد ایشان امتناع کنند باید خودشان پاسخ بدهند. حالا اطرافیان یا مشاوران تأثیر داشتند، من اطلاعی ندارم. آقایان نسبت به شخص آیت‌‌الله مهدوی‌کنی حتی گفته بودند: «هر چی شما بفرمایید»، یعنی این‌طور هم اعلام تبعیت و پیروی کرده بودند.

برنامه‌های رئیس جمهور جدید برای دولت آینده: از وزارتخانه نیکزاد تا سازمان بازرسی

با حضور چهره‌های سیاسی نزدیک به حسن روحانی در تلویزیون، بخش‌هایی از برنامه‌های وی برای اداره کشور مورد گفت‌وگو قرار گرفته است. یکی از نکات مهم در این باره، توجه به موضوع ادغام وزارت‌خانه‌هایی است که در دولت دهم با یکدیگر ادغام شده‌اند، ولی اکنون از بازگشت به حالت قبل سخن گفته می‌شود.

روزنامه تهران ‌امروز خبر داده است که چهره‌های نزدیك به حسن روحانی، طرح‌هایی برای احیای وزارت راه‌وترابری آماده كرده‌اند. این روزنامه نوشته است که وزارتخانه راه‌وترابری و مسكن‌وشهرسازی كه پس از چالش‌های فراوان با یكدیگر ادغام شده بود، گویا در دولت یازدهم بار دیگر از یكدیگر جدا خواهند شد. طبق برنامه پنجم توسعه كشور دولت باید دست به كوچك‌سازی می‌زد و برخی وزارتخانه‌های همسو با یكدیگر را ادغام می‌كرد. در آن زمان تركش تیر ادغام به وزارت مسكن و راه‌وترابری هم خورد و پس از طی شدن مسیر پرچالشی، این دو وزارتخانه عریض و طویل با یكدیگر ادغام شد.

حال اكبر تركان، وزیر اسبق راه‌وترابری و مدیر گروه پژوهش مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داده كه جراحی دیگری در این وزارتخانه كلان در پیش است. او درخصوص ادغام وزارت راه‌ و مسكن می‌گوید: «این ادغام مثل آب و روغنی است كه هیچ‌گاه با یكدیگر مخلوط نخواهند شد. » در این میان اما تركان تنها نیست، زیرا بسیاری از كارشناسان و نمایندگان مجلس هم ادغام وزارت راه و مسكن را بدون پشتوانه كارشناسی می‌دانند. كارشناسان اقتصادی این اقدام را عجولانه و تنها برای رفع تكلیف قانونی از سوی دولت توصیف می‌كنند. اقدامی كه نه‌تنها هدف كوچك‌سازی برنامه پنجم را محقق نكرده، بلكه باعث شده تا وزارتخانه‌های جدید نیز نتوانند از عهده ماموریت‌های جدید برآیند. ایراد دیگری كه بر این ادغام می‌گیرند این است كه در آن «كوچك‌سازی» اتفاق نیفتاده، بلكه این امر تنها «تجمیعی» بوده بین دو وزارتخانه كه به گسترده‌تر شدن این دو وزارتخانه انجامیده است. به هر روی اما موافق نبودن كارشناسان بر ادغام این دو وزارتخانه و انتقادات آنها بر این امر باعث نمی‌شود كه وزارت راه‌‌وشهرسازی بار دیگر به راحتی از یكدیگر جدا شوند. درخصوص موانع تصمیم دولت یازدهم مبنی بر جداسازی این دو وزارتخانه و چند و چون این امر باید به سراغ نمایندگان مجلس و كارشناسان رفت.

روزنامه اعتماد هم به سخنان ترکان از نزدیکان رئیس جمهور منتخب در برنامه زنده تلویزیونی «دیروز، امروز، فردا» درباره برخی اولویت‌ها و برنامه‌های دولت آینده پرداخته است. ترکان در این برنامه تلویزیونی گفته است: ببینیم فساد از كجا آغاز می‌شود. جریان انتخابات ما در حوزه‌های نمایندگی مجلس یكی از روزنه‌های بروز فساد است. حقوق چهار سال نمایندگی گاهی با هزینه‌های تبلیغات راهیابی به مجلس قابل قیاس نیست. گاهی نمایندگان از برخی آدم‌هایی كمك مالی می‌گیرند كه بعد از ورود وی به مجلس، افرادی كه كمك كرده اند، توقعات و انتظارات فراقانونی از وی دارند. فساد از اینجا آغاز می‌شود. این روند همین طور جلو می‌رود و وضع به گونه‌ای می‌شود كه در دستگاه‌های اداری تا پول پرداخت نكنید، كارتان پیش نمی رود.

افرادی كه پول دریافت می‌كنند، روی مبلغ چانه می‌زنند و نه زیرمیزی بلكه رومیزی پول می‌گیرند. این موضوع دارد به روال عادی تبدیل می‌شود. نخستین قدم، شفافیت است. هر شخص حقیقی یا حقوقی در كشورهای اروپایی باید تراز مالی تبلیغات انتخاباتی خود را ارائه دهد كه در كشور ما هم باید این اتفاق بیفتد.

این یكی از شاه بیت‌های مربوط به پیشگیری از فساد است. در دستگاه‌های اجرایی هم باید شفاف سازی شود. باید فرآیند كاری در ادارات مشخص باشد.

پس شفاف سازی، اصلاح فرآیندها و مقررات زدایی باید در كنار هم باشد و رسانه‌ها هم باید كار خودشان را انجام دهند. یخچال هم ترموستات دارد. كنترل خروج از محدوده تعریف شده نیاز است. كنترل جامعه به عنوان ركن چهارم دموكراسی، رسانه‌ها هستند.

اشكال قانونی عدم شفافیت در هزینه‌های انتخاباتی باید مرتفع شود. برای آغاز این شفافیت همه نامزدهای این دوره از انتخابات ترازنامه مالی تبلیغاتی خود را گزارش دهند. این موضوع ان‌شاءالله باید لایحه قانونی شود و در مجلس به تصویب برسد. رسانه‌ها باید عیوب دولت را به دولت هدیه كنند. باید اجازه دهیم سایت‌ها و روزنامه‌ها اطلاعات را رصد كنند و آن را به مردم اطلاع دهند و از آن طرف دولت نقد را بپذیرد و خودش را اصلاح كند.

دكتر روحانی كمیته اقتصادی را تشكیل داده‌اند كه روی برنامه صد روزه می‌كنند. ان شاءالله این برنامه به تایید آقای روحانی خواهد رسید و در صد روز آن را اجرا خواهند كرد. حركت به سمت حل مشكل بیكاری یكی از اهداف این برنامه است. باید بیكاری را سبك كنیم. آقای روحانی مسأله اشتغال و راه اندازی ظرفیت‌های معطل صنعتی و تولیدی را در اولویت قرار داده اند.

سازمان بازرسی كل كشور باید از زیرنظر قوه قضاییه خارج شود

سازمان بازرسی كل كشور، ماجرای اصلاح سیستم را فراموش كرده است، در حالی كه هدف از تشكیل این سازمان بازخورد و اصلاح سیستم بوده است. بازرسی كل كشور باید از زیر نظر قوه قضاییه خارج شود و زیر نظر سه قوه كار اساسی انجام دهد، نه تنبیه و مجازات بلكه برای اصلاح سیستم! اگر بدانید بازرسی كل كشور چه به روز مدیران دولتی آورده است. اینها می‌روند یك اشكال از یك مدیر می‌گیرند و از دیگران زهر چشم می‌گیرند. اگر بخواهی مورد تعرض اینها قرار نگیری باید عافیت طلب باشی و یك گوشه بنشینی!

فرار سرمایه‌ از بازار طلا و ارز ادامه دارد

روزنامه ابتکار از افت 140 هزار تومانی سکه و 170 تومانی دلار خبر داده است و این خبر را در چهارچوب شرایط این روزهای بازار ‌بررسی کرده است. این روزنامه نوشته است: هر انس طلا با کاهش‌های پی در پی در چند روز گذشته در بازارهای جهانی به 1290 دلار رسید و بازار داخلی هم نسبت به این کاهش قیمت واکنش دو چندان داشته است چرا که قیمت دلار نیز در معاملات روزهای گذشته بازار آزاد تهران کاهش قابل توجهی داشته و به 3290 دلار رسیده است. با توجه به این افت شدید، دلار و سکه از سبد سرمایه‌گذاری مردم عادی خارج شده است و به سمت سرمایه گذاری در بازار مسکن و بورس حرکت کردند.

طی هفته گذشته، هر قطعه سکه تمام طرح جدید با افت 140 هزار تومانی از یک‌میلیون و 310 هزار تومان هم‌اکنون به یک‌میلیون و 170 هزار تومان سقوط کرد. بر اساس این گزارش، ظهر پنج‌شنبه قیمت سکه با آغاز ریزش هر اونس طلا در بازارهای جهانی از 1360 دلار و حرکت به سمت کانال 1200 دلاری افت شدیدی را تجربه کرد و در همان ساعات قیمت سکه بهار آزادی در بازار تهران نزدیک به 40 هزار تومان ریخت.

این تنها عامل برای کاهش قیمت طلا و سکه در بازار نبود بلکه ارزش دلار در برابر ریال نیز تحت تأثیر اخباری مبنی بر لغو تحریم‌های یک بانک ایرانی در دادگاه عالی انگلیس، بدون معطلی 170 تومان کاهش یافت. بر همین اساس، در این روز، هر دلار امریکا در بازار غیر رسمی 3 هزار و 290 تومان ارزش‌گذاری شد؛ این کاهش قیمت در بین بازیگران و سوداگران بازار، این نگرانی را ایجاد کرده که مبادا بیش از این قیمت‌ها بریزد، بنابراین به هر قیمتی در حال فروش بودند. بر اساس گزارش‌های میدانی دیگر سرمایه گذاری در این بازار برای دلالان سودی ندارد و به قول یکی از دلالان دیگر دوران نوسان‌ها و افزایش هیجانی قیمت‌ها گذشته است و دیگر نمی‌توان روی این بازار حساب باز کرد.

تحلیلگران بازار سکه و ارز در رابطه با وضعیت این بازار گفته‌ بود: دلار و سکه از سبد سرمایه‌گذاری مردم خارج شده است؛ این بازار دیگر برای مردم عادی سود آوری ندارد به هیمن علت به سمت سرمایه گذاری در بازار مسکن و بورس حرکت کردند.

چه کسی روحانی را رئیس‌جمهور ایران کرد؟

خاستگاه سیاسی رئیس جمهور جدید و رأی داده شده به وی همچنان محل دعوای سیاسیون است. روزنامه بهار سخنان حسن رسولی از فعالان ستاد انتخاباتی محمدرضا عارف را مورد توجه قرار داده ‌که در پاسخ به این پرسش که «در حال حاضر جایگاه روحانی در میان جریان‌های سیاسی ایران کجاست؟» گفته است: دکتر روحانی بارها اعلام کرده‌اند از حوزه اعتدال‌گرایی وارد عرصه انتخابات شده‌اند. در واقع ایشان بدون حمایت علنی و تشکیلاتی هیچ‌یک از تشکل‌های اصولگرا و با حسن استفاده از نفوذ و موقعیت آقای خاتمی به عنوان رهبر اصلاحات و آقای ‌هاشمی که شجاعانه وارد انتخابات شدند و با همه هزینه‌ها که دادند در کنار آقای خاتمی تبدیل به یک انرژی تعیین‌کننده شدند و در مرحله سوم با کناره‌گیری بجا و شایسته آقای عارف و با استفاده از سازمان رأی اصلاح‌طلبان و مدیریت اصلاح‌طلبان و تحول خواهان توانستند حماسه 24 خرداد را رقم بزنند. روحانی امروز برخاسته از خاستگاه سیاسی جناح میانه‌روی کشور و برخوردار از حمایت سران اصلاحات و شخص آقای ‌هاشمی است و در عین‌ حال با بخش‌های واقع‌بین جریان اصولگرا روابط حسنه دارند. این موقعیت می‌تواند به دکتر روحانی و همراهانش کمک کند تا در این مدت در تبیین دکترین وحدت ملی در عرصه‌های داخلی و خارجی و حوزه‌های فرهنگی و اقتصادی از این سرمایه انباشته شده نهایت استفاده را ببرد.

روزنامه ایران متن نامه سرگشاده عبدالرضا داوری، مدیرمسئول روزنامه شهروند خطاب به حجت‌الاسلام حسن روحانی، رئیس جمهور برگزیده را آورده است که ضمن نقد دیدگاه‌هایی مبنی بر این كه «در انتخابات 24 خرداد ملت ایران به نفی مقاومت رأی داده و به سازش آری گفته است»، تأكید می‌كند كه پیام انتخابات 24 خرداد 92 نفی شعارزدگی در عرصه مقاومت و استقبال از گفتمانی است كه فرایند مقاومت را نه از مسیر بیانیه‌خوانی كه از مسیر تدبیر و بهره‌گیری از همه توانمندی‌های ملی سامان می‌دهد.

مدیرمسئول روزنامه شهروند در ادامه نامه خود با تأكید بر این ‌كه شعار نفی احمدی‌نژاد، جز كوفتن بر طبل توخالی نیست و همچنان بزرگ‌مرد مظلومی به نام محمود احمدی‌نژاد، محبوب‌ترین چهره سیاسی در میان ایرانیان است، می‌گوید كسانی كه نسخه تقابل دولت یازدهم با خط مشی مردم‌مدارانه دولت دهم را تجویز می‌كنند، خواسته یا ناخواسته پل‌های ارتباطی دولت جنابعالی با توده‌های مردم را ویران می‌سازند.

اسدالله بادامچیان قائم‌مقام حزب مؤتلفه اسلامی در گفت‌وگو با «شرق» بر این باور است که حمایت خاتمی و ‌هاشمی هیچ تأثیری در افزایش آرای «حسن روحانی» نداشته است. «اسدلله بادامچیان» تأکید دارد، «اکثریت مردم بین شش نامزد با تصمیم شخصی، ترجیح دادند که رأی خود را به نام حسن روحانی بنویسند‌‌».

‌وی انتخاب روحانی را غافلگیرکننده می‌داند، ولی معتقد است ‌باید این را در نظر داشته باشیم که همیشه در ایران انتخابات در شرایطی آزاد و رقابتی برگزار شده است و به همین دلیل در یک روز آقای «خاتمی» با نتیجه‌ای غافلگیر‌کننده «ناطق» را شکست دادند و در سال 84 هم احمدی‌نژاد با اینکه چندان شناخته شده نبود، مقابل ‌هاشمی‌رفسنجانی، برنده شد و حالا هم حسن روحانی با 18 میلیون رأی، توانست به ‌عنوان رییس‌جمهوری، دولت یازدهم را در اختیار خود بگیرد. روحانی نتیجه تصمیم توده مردم است؛ آن هم در شرایطی که تا روزهای آخر همه تحلیل‌ها و نظرسنجی‌ها حکم به انتخاب آقای «قالیباف» داشتند، اما از آنچه «اراده» مردم حرف اول و آخر را می‌زند، این آقای روحانی بود که با رأی بالایی برنده انتخابات 24 خرداد شد.

وی مدعی است نقش حمایت مستقیم ‌هاشمی و خاتمی از روحانی در پیروزی وی تحلیلی است که اصلاح‌طلبان برای فرار از شکست عنوان می‌کنند.‌ ‌هاشمی با شکستی که از احمدی‌نژاد خورد، چطور می‌توانست به رأی‌آوری روحانی کمک کند. حرف من همین است، گروهی که حاشیه‌نشین شده و با بی‌توجهی مردم مواجه است، سعی می‌کنند تا با طرح این موضوع، این گونه القا کنند که همچنان حیات سیاسی‌اش ادامه دارد. این در شرایطی است که واقعیت، چیز دیگری را نشان می‌دهد. مردمی که به آقای روحانی رأی دادند، کاری به دعواهای سیاسی ندارند و بر اساس آنچه او از خود در تبلیغات نشان داد، تصمیم گرفتند و رأی خود را به صندوق انداختند.

منبع: تابناک

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت