البته در گذشته استفاده از واژه بحران براي مشكل آب در استان به مذاق خيليها خوش نميآمد و مسئولان ذيربط نيز سعي داشتند موضوع را بهگونهاي مطرح كنند كه خيال مردم از بابت تأمين آب مورد نياز راحت باشد. حتي در اين زمينه رسانههايي كه در خصوص شكلگيري بحران هشدار داده بودند، مورد انتقاد شديد قرار گرفتند.
همين تابستان سال گذشته بود كه وقتي آمارهاي رسمي كاهش ميزان آب در استان را نشان ميداد و اين روند به مرور زمان ابعاد بيشتري نيز به خود ميگرفت، باز هم مسئولان استان حاضر نشدند بپذيرند كه ما با بحرانی مواجه هستيم كه نيازمند چارهجويي است و در راستاي آن بايد برنامهريزي دقيقي صورت گيرد.
گذشت زمان اما به خوبي نشان داد كه كاهش آبهاي سطحي و زيرزميني در استان به حدي است كه شرایط به سمت يك بحران حركت ميكند. هرچند نزولات آسماني و ميزان بارشها در پاييز و زمستان گذشته در حد مطلوب بود و مردم را نسبت به جبران بخشي از كمبود آب در استان اميدوار كرد، با این حال امروز همچنان شاهد كمبود آب در استان هستيم.
فراموش نكنيم كه وضعيت در سال گذشته بهگونهاي شد كه در تأمین آب شرب برخي مناطق مشكلات عمدهاي به وجود آمد و از راهحلهاي موقتي استفاده شد و به دنبال آن اقدامات كوتاهمدت صورت گرفت كه نتايج ماندگاري به همراه نداشت.
در شرايط كنوني و بر اساس آمارهاي رسمي همدان در زمره استانهايي است كه ميزان ذخاير آب آن پايين است و لذا تلاش براي رفع كمبود آب ضرورتي اجتنابناپذير است.
در همين راستا هم دستگاههاي ذيربط اعم از آب منطقهاي و آبفا مسئوليتهاي مهمي در راستاي مديريت آب و حفظ منابع و توزيع مناسب و دقيق آن دارند و هم در فضاي عمومي نيازمند نوعي فرهنگسازي براي اصلاح الگوي مصرف و صرفهجويي هستيم تا ضمن جلوگيري از هدررفت منابع آبي در بخشهاي مختلف، استفاده بهينه و درستي از اين منابع شود.
درست است كه استان با كمبودهايي در حوزه آب مواجه است و آمارها نيز گوياي اين وضعيت است كه به طور قطع بايد براي آن چارهجويي شود و برنامهريزي دقيقي صورت گيرد تا شرايط موجود تغيير كند.
اما آنچه در حال حاضر و البته در كنار ضرورت فوق اهميت دارد و بايد مورد توجه قرار گيرد تلاش براي حفظ منابع آبي موجود، جلوگيري از هدر رفتن آبهاي سطحي و زيرزميني، بهرهگيري مناسب از منابع، دقت در توزيع مناسب آب با مديريت صحيح و تلاش براي اصلاح الگوي مصرف و ارائه آموزشهاي لازم در اين زمينه به مردم است كه به طور طبيعي هم دستگاههاي ذيربط و مسئول و هم ديگر نهادها و دستگاهها مسئوليتهايي را در اين راستا بر عهده دارند.
ضمن اينكه ضرورتهايي چون فرهنگ و اقتصاد به عنوان شعار محوري سال كه اتفاقاً انطباق خاصي با موضوع مورد بحث دارد، ايجاب ميكند كه به موارد فوق بيش از پيش پرداخته شود؛ چراكه هم مديريت جهادي براي بهرهبرداري، حفظ و توزيع مناسب منابع و هم عزم ملي در جهت جلوگيري از هدر رفتن اين منابع و اصلاح الگوي مصرف در جامعه از اهميت بسزايي برخوردار است.
همدان پیام
دیدگاه شما