تاریخ : 27. ارديبهشت 1395 - 22:02   |   کد مطلب: 22691
کارشناسان اقتصادی تصمیم عربستان برای فروش شرکت "آرامکو" را نشانۀ درماندگی این کشور در برابر فشارهای مالی ناشی از کاهش قیمت نفت و جبران هزینه ماجراجویی در منطقه به ویژه سوریه و یمن می‌دانند.
قمار بزرگ آل‌سعود برای خرید وقت بر سر آینده‌ی خود

صادرات نفت خام بیش از۹۰ درصد درآمدهای صادراتی و حدود 80 درصد درآمد دولت عربستان سعودی را تشکیل می‌دهد. این میزان درآمد ۴۰ درصد تولید ناخالص داخلی این کشور را شامل می‌شود و به همین دلیل اقتصاد عربستان سعودی علی‌رغم تلاش‌هایی که برای عدم تکیه اقتصادی بر منابع نفتی صورت گرفته به شدت وابسته به نفت است و با افزایش یا کاهش درآمدهای نفتی نوسان می‌کند.

آنچه باعث این نوشتار شد ادعاهایی است که برخی از شاهزاده‌های صاحب منصب سعودی در مورد قطع ارتباط اقتصاد عربستان از نفت طی سال‌های آینده خبر داده‌اند.

عربستان سعودی به عنوان بزرگترین اقتصاد عربی محسوب می‌شود که دلارهای نفتی‌اش نقش پررنگی در منطقه طی سال‌های گذشته داشته است. این کشور به دلیل کاهش چشمگیر بهای نفت به دلیل اجرای پروژه‌های سیاسی که از سال ۲۰۱۴ کلید خورد و ریاض هم از طراحان و مجریان اصلی این سناریو بود، اقتصاد خود را در حال بیمار شدن می‌بیند.

بررسی‌های موسسه "مودی" نشان می‌دهد کسری بودجه عربستان سعودی بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ میلادی سالانه معادل ۹.۵ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور باشد که این رقم نیازمند ۳۲۴ میلیارد دلار کمک مالی است.

البته عربستان سعودی در ماه گذشته میلادی ۱۰ میلیارد دلار از بانک‌های بین المللی وام گرفت که بر آورد می‌شود این رقم برای سال آینده میلادی با افزایش چشمگیری روبرو شود.

کارشناسان معتقدند عربستان سعودی برای ادامه‌ی سیاست‌های تروریستی خود در منطقه و برای آن که زمان بگیرد دست به قمار بزرگی زده است.

شرکت نفت عربستان، "آرامکو"، بزرگترین شرکت نفتی جهان است. نکاتی که در ادامه می آید، از یک سو بزرگی این شرکت را نشان می دهد و از سوی دیگر عمق مشکلات اقتصادی عربستان را آشکار می‌کند؛ زیرا سعودی ها مجبور شده اند "آرامکو" را که برخی کارشناسان آن را "مرغ تخم طلای" عربستان توصیف کرده‌اند، به فروش برسانند تا هزینۀ ماجراجویی‌های خود را تأمین کنند!

محمد بن سلمان به عنوان جانشین ولی عهد سعودی، ارزش این شرکت را بیش از 2 تریلیارد دلار برآورد کرده که البته ممکن است تا 3 تریلیارد دلار هم برسد.

1. شرکت "آرامکو" می گوید که از هر 8 بشکه نفت خام در دنیا 1 بشکه را این شرکت تولید می کند، یعنی 12 درصد نفت دنیا که سبب می شود عربستان بزرگترین تولید کنندۀ نفت دنیا باشد.

2. "آرامکو" اعلام کرده است میزان ذخایر نفتی اش 261 میلیارد دلار است. این رقم یعنی اینکه "آرامکو" بیش از تمام قارۀ آمریکای شمالی نفت دارد.

3. فقط آمریکا روزانه یک میلیون بشکه نفت از "آرامکو" خریداری می کند.

4. هر چند آمار رسمی دربارۀ میزان مالیات "آرامکو" وجود ندارد اما برخی کارشناسان انرژی اعلام کرده اند که 93% درآمد "آرامکو" به دولت سعودی می رسد.

5. تنها عربستان و کویت می توانند هر بشکۀ نفت را با هزینۀ زیر 10 دلار(بطور دقیق 9.9 دلار) تولید کنند. این در حالی است که هزینۀ تولید یک بشکه نفت توسط دیگر شرکت‌ها و کشورها، نسبت به "آرامکو"، به مراتب بالاتر است.

6. 65 هزار نفر تعداد کارکنان "آرامکو" در عربستان هستند و این هم یکی از نشانه های بزرگی این غول نفتی سعودی می باشد.

7. شرکت سعودی آرامکو، در جمع ۱۰ شرکت برتر جهان در زمینه تولید گاز نیز قرار دارد. این شرکت چه در بخش تولید و چه در بخش صادرات گاز مایع طبیعی (ال‌ان‌جی) پیشتاز محسوب می‌شود و در تولید فراورده‌های پالایش شده نیز جایگاه در خور توجهی را به خود اختصاص داده است.

چند روز پیش، ژاک شرایبر، کارشناس اقتصادی که دو سال پیش به درستی کاهش قیمت نفت را پیش بینی کرده بود، این بار ضمن پیش بینی یک فاجعۀ مالی قریب الوقوع در عربستان، دربارۀ تصمیم این کشور برای فروش "آرامکو" گفته بود: "اگر آن ها مرغ تخم طلای خود را بفروشند، بعد از آن با چه چیزی پول مورد نیازشان را تأمین خواهند کرد؟ این یک دیوانگی است."

انتهای پیام/

منبع/آناج

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت