تاریخ : 28. بهمن 1396 - 10:00   |   کد مطلب: 27351
«جنگ سوریه، توازن قدرت ژئوپلیتیکی را به نفع ایران تغییر داده و موجب واکنش شدید دیگر قدرت های منطقه به ویژه عربستان سعودی و اسرائیل شده است که ...».

اندیشکده آمریکایی بروکینگر (brookings) با انتشار یادداشتی زیر عنوان "ایران در 2018 و فراتر از آن: در میان چالش های داخلی و خارجی" به بررسی چالش های پیش روی جمهوری اسلامی ایران پرداخته است.

 

 

نوشتار بروکینگر روشن می سازد که آمریکایی ها از "قدرت گرفتن ایران در منطقه" نگرانند و هنوز هم گوشه چشمی به ناآرامی های داخلی در ایران دارند تا شاید بتوانند با دامن زدن به حوادثی همچون اغتشاشات اخیر راهی برای مقابله با جمهوری اسلامی و تضعیف آن پیدا کنند.

 

 

از سوی دیگر بروکینگر کارشکنی های رئیس جمهور آمریکا در روند اجرای توافق هسته ای را یادآوری کرده و تصریح دارد که ترامپ این توافق را در مسیر پُر ریسکی قرار داده است. این در حالی است که آژانس بین المللی انرژی هسته ای، پایبندی ایران به برجام را بارها مورد تایید قرار داده است و شرایط کنونی بار دیگر بر این واقعیت مهر تایید می زند که آمریکایی ها قابل اعتماد نیستند و حتی در توافق های بین المللی و چند جانبه نمی شود به عهد و پیمان آن ها تکیه کرد.

 

 

برگردان یادداشت بروکینگز به زبان فارسی در پی می آید:

 

 

««توافق هسته ای ایران یک توافق تاریخی را بین غرب و ایران رقم زد و احتمالا جلوی درگیری مسلحانه ویرانگر دیگری در منطقه را گرفته است.

 

 

اما از زمان روی کار آمدن ترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا این توافق در خطر از بین رفتن قرار گرفته است.

 

 

لفاظی های قاطعانه آمریکا و تعهدات جدیدی که این کشور از برجام توقع دارد به صورت روزافزونی شدت گرفته و آمریکا می خواهد در توافق هسته ای به بحث نفوذ ایران در منطقه نیز پرداخته شود. این امور چشم انداز یک رویارویی مستقیم یا غیرمستقیم با ایران را تقویت کرده است.

 

 

ایران از زمان آغاز جنگ با گروه داعش تاکنون و در خلال جنگ سوریه، دستاوردهای خود در منطقه را گسترش داده است. همزمان با این درگیری ها ده ها هزار نیروی حزب الله و دیگر مبارزان نیابتی ایران به بقای حکومت بشار اسد کمک کرده اند.

 

 

جنگ سوریه، توازن قدرت ژئوپلیتیکی را به نفع ایران تغییر داده و موجب واکنش شدید دیگر قدرت های منطقه به ویژه عربستان سعودی و اسرائیل شده است که  درباره کنترل ایران بر راهرویی که از تهران تا بیروت کشیده می شود هشدار می دهند.

 

 

هرچند ترامپ با چشم پوشی از تحریم ها توافق هسته ای ایران را زنده نگه داشته اما وی به صراحت گفته است بار دیگر به این توافق فرصت نخواهد داد مگر اینکه برجام اصلاح شود و به دیگر نگرانی ها از جمله حضور ایران در کشورهای همسایه هم بپردازد. با این اوضاع، نتیجه تلاش های کنونی برای باقی نگه داشتن برجام بسیار غیرقطعی و نامشخص است.

 

 

ایران علاوه بر بحران های منطقه ای، درحال تجربه کردن شورشی است که توسط طبقه متوسط و ضعیف رهبری می شود. بخلاف اعتراضات گسترده سال 2009، مطالبات اجتماعی، اقتصادی و سیاسی به سطح تازه ای رسیده اند که می توانند برای آینده جمهوری اسلامی پیامدهای گسترده ای داشته باشند.

 

 

هرچند اعتراضات، اکنون متوقف شده است اما ناظران با توجه به شرایط اقتصادی و سیاسی غالب در ایران انتظار دارند که فوران های بیشتری را شاهد باشیم»».

منبع:جام نیوز

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت