تازه ترین مطالب

تاریخ : 10. آبان 1391 - 8:30   |   کد مطلب: 1839

به گزارش کورنگ به نقل از  شبستان، در ماه‌های اخیر دو کتاب از دو نویسنده و پژوهشگر غربی درباره‌ی پیامبر اکرم (ص) و پیروان او منتشر شده که با اقبال فراوان مخاطبان روبه‌رو شده است. کتاب "محمد (ص) بر پایه‌ی کهن‌ترین منابع"، نوشته‌ "مارتین لینگز" با ترجمه‌ی سعید تهرانی‌نسب و کتاب "اقتدا به محمد (ص)"، نوشته‌ "کارل ارنست"، با ترجمه‌ قاسم کاکایی از کتاب‌های ارزشمندی است که درباره‌ی زندگی حضرت محمد(ص) و اسلام‌گرایی در غرب امروز منتشر شده است.

بر این اساس، نشست سه شنبه، 9 آبان موسسه فرهنگی شهر کتاب به دبیری علی اصغر محمدخانی، معاون فرهنگی و بین الملل این موسسه به بحث و گفت‌وگو درباره‌ دو کتاب یاد شده با حضور قاسم کاکایی، حسن بلخاری و عبدالله نصری و دبیری اختصاص یافت.

بنابراین گزارش، حسن بلخاری، استاد دانشگاه در این نشست با اشاره به دو کتاب "محمد (ص) بر پایه‌ی کهن‌ترین منابع"، نوشته‌ "مارتین لینگز" و کتاب "اقتدا به محمد (ص)"، نوشته‌ "کارل ارنست" گفت: این دو کتاب آثار بسیار ارزشمندی هستند و قصد این را ندارم که از ارزش آنها بکاهم، اما در عین حال این دو کتاب به شدت قابل نقدند؛ چرا که همچنان با وجود این کتاب ‌ها جای این پرسش باقی می ‌ماند که آیا تصاویری که این آثار از اسلام ارائه می ‌کنند، تصویر حقیقی اسلام در جهان غرب است یا همین تصاویر در آینده مشکلات دیگری را ایجاد می کند.

وی ادامه داد: نگاه های برشی و مقطعی نمی تواند چهره پاک و حقیقی اسلام را به جهان ارائه کند، البته این نظر به معنای نادیده گرفتن این کتب نیست و جالب است که کارل ارنست با وجود آنکه مسلمان نیست اینگونه از اسلام دفاع کرده است و این امر خود جاری ارزش دارد.

بلخاری در ادامه با بیان اینکه نویسنده کتاب "محمد (ص) بر پایهه کهن ترین منابع" یک سنت گرا است، تصریح کرد: ظرف 60 تا 70 سال گذشته جریانی نیرومند شکل گرفت که امروز از آن به سنت‌گرایی یاد می شود، که انصافاً جریان مهمی است و اشخاص فعال در این جریان نیز آثار بسیار مهمی را آفریدند؛ در واقع آنان نوعی تخالف با مدرنیته را نمایندگی می ‌کنند و در تلاش و جهاد برای بازگشت به حیاتی هستند که این زندگی همراه با سنتی است که در آن زمین و آسمان و ماده و معنا با هم انس دارند و در تقابل با هم نیستند.

 

اسلام با سیاست فراز و فرود نمی یابد

وی با اشاره به مواجهه موجود میان اسلام و غرب قرن 21 را به عنوان قرن مخالف اسلام و غرب خوانده و افزود: ما با قرن پر کشمکش و پرحادثه‌ ای روبرو هستیم؛ چرا که اسلام کمونیسم نیست که با سیاست برپا داشته شود و با سیاست فروپاشد، بلکه اسلام یک فرهنگ است و اتفاقاً غرب نیز از قدرت وسیع این فرهنگ آگاه است و به همین دلیل دائماً بر طبل جنگ خواهد کوبید؛ بنابراین باید در مسائل جاری به گونه‌ ای دیگر و از زاویه ‌ای متفاوت نگریست.

این محقق با اشاره به توهین‌ هایی که به اسلام صورت گرفته است افزود: در همه این توهین‌ همواره اشاراتی به روایات مجعولی وجود دارد که در منابع اسلامی از جمله تاریخ طبری، سیره ابن هشام و کتاب‌ هایی از این دست آمده است و از آن زمان تاکنون هیچ تلاش جدی برای تنقیح این احادیث و روایات و تاریخ انجام نشده است.

وی با بیان این که تاریخ مکتوب شده از اسلام تاریخی آلوده است، ادامه داد: گاهی مورخان جانی ‌ترین یا خائن ترین یا جاهل ترین افراد هستند و همین مورخان پیرایه هایی به اسلام بسته اند که با جان نورانی حضرت محمد (ص) زمین تا آسمان فاصله دارد، از این لحاظ آن چه در مواجهه اسلام و غرب روی می دهد، همیشه دشمنی نیست و گاهی اوقات از سنخ سوء تفاهم است و این همه به تاریخ‌ نگاری آلوده و یا فقدان تاریخ‌ نگری بازمی‌ گردد؛ در واقع ما در سنت خود یا تاریخ نداشته ایم یا مورخ نداشته ایم و یا آنچه بوده تاریخ آلوده بوده است.

 

تمامی غرب بر ضد اسلام نیست

بلخاری در ادامه تاکید کرد: ترجمه آثاری چون "محمد(ص) بر پایه کهن‌ترین منابع" و "اقتدا به محمد(ص)"، می توانند به این امر کمک کنند که ما فکر نکنیم تمامی غرب بر ضد اسلام است و از این جهت بسیار مهم است که بدانیم افرادی در غرب هستند که دغدغه اسلام را دارند، این آثار اسلام شناسی محسوب نمی شوند همچنان که می بینیم که در کتاب لینگز گاه خطاهای فاحشی وجود دارد که به خاطر استناد به همان روایات مجعول است؛ اما به هر نحو اقداماتی ستودنی و قابل تاملی است.

وی خاطرنشان کرد: شناساندن اسلام به غرب نیازمند ترجمه معکوس است و مخبر صادق به یک معنا کسی است که با آن معنا مأنوس است؛ گاه باید با باور به دین نزدیک شد تا دین خود را آشکار کند؛ بنابراین آنان که برآمده از مزرعه دین اسلام و مخبران صادق آن هستند می ‌توانند اسلام را همان گونه که هست ارائه کنند و از همین روی باید با ترجمه آثاری که در دل چنین سنتی پدید آمده اند، اسلام را به غربیان معرفی کرد.

پایان پیام/

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت