دهستان حاجیلو
یکی از دهستان های بخش مرکزی شهرستان کبودراهنگ دهستان حاجیلو می باشد. دهستان حاجیلو متشکل از 10 روستا بوده و درحدود 16 هزار نفر جمعیت دارا می باشد. مرکز دهستان حاجیلو روستای داقداق آباد می باشد. روستاهای بابان، پرورق، رامیشان، داقداق آباد، کردآباد، دولت آباد، ساری بولاق، قزلجه، قلی آباد، خان آباد در دهستان حاجیلو می باشند. روستاهای این منطقه بخاطر قرارگیری در دشت و برخورداری از شرایط آبی و اقلیمی مناسب از قدمت بسیار زیادی برخوردار هستند که مکررا و به کرات در منابع متعدد تاریخی بدان ها اشاره گردیده است ازجمله رامیشان، کردآباد، داقداق آباد(داوه)، دولت آباد و...
بوان یا بابان
بابان یا صحیح تر آن بوان bovan دهی است از دهستان حاجیلو بخش مرکزی شهرستان کبودراهنگ که با 3356 نفر جمعیت درفاصله 3 کیلومتری شرق شهر کبودراهنگ قرار دارد. اهالی پیرو مذهب تشیع بوده و به زبان ترکی تکلم می کنند. این روستا در بخش تاریخی حاجیلو قرار دارد. این روستا در اولین سرشماری اواسط دهه 20 دارای 630 نفر جمعیت بوده است. از بزرگان این روستا می توان از شیخ میرزامحبعلی قراگوزلو که از رجال بزرگ طایفه قراگوزلو و معروف به پیرمعارف همدان است، نام برد.
روستای بوان در مکاتبات رسمی به اشتباه بابان نوشته می شود و تلفظ دقیق این روستا بصورت بووان bovan می باشد. و هیچ ارتباطی به ایل بابان ندارد. همچنین نام چند روستا و منطقه دیگر در ایران نیز بوان می باشد از جمله نام روستایی در شهرستان شهرضا و همچنین روستای بوانلو در خراسان شمالی همچنین نام تنگه و تفرجگاه بسیار زیبای بوان در شهرستان نوراباد ممسنی استان فارس.
درخصوص وجه تسمیه کلمه بوان دو احتمال وجود دارد که البته هر دو آن از یک ریشه منشعب می گردد یکی انکه بوان از ریشه بووون bovun به معنی علفزار و مرتع و جای سرسبز می باشد و باتوجه به اینکه این روستا در دشت حاجلو قرار داشته و تا قبل از احداث نیروگاه برق یکی از سرسبزترین و پرآب ترین مناطق همدان بوده از این رو بخاطر وجود علفزار و سرسبزی در منطقه این روستا به بووان یا مرتع معروف گردیده است.
احتمال دوم کلمه بوان تغییر یافته بووقان bovqan مرکب از بوو+ قان(دیل دنیز 259) که در ترکی قدیم به معنی باغبان بوده می باشد. لازم به ذکر است که در ترکی معاصر ق در پسوندهای اسم ساز و صفت ساز حذف گردیده است و به همین خاطر بووقان بصورت بووان درامده است البته این قانون امروزه در کلمه قارانقیلیق و در لهجه ترکی همدان و زنجان کماکان کاربرد دارد. لازم به ذکر است که دیگر روستاهایی که در ایران باهمین نام بوان می باشند نیز از جایگاههای سرسبز و معروف هستند بالاخص تنگه و تفرجگاه بوان در نوراباد ممسنی. بنابراین به نظر می رسد این منطقه به خاطر وجود آب فراوان و داشتن مراتع خوب و سرسبزی معروف بوده و هردو این تفاسیر باتوجه به اقلیم منطقه قابل قبول می باشد.
ادامه دارد....
دیدگاهها