تاریخ : 22. دى 1394 - 19:51   |   کد مطلب: 21207
تاکید رهبر معظم انقلاب بر ضرورت حضور حداکثری در انتخابات و حضور سلایق مختلف در آن، این الزام را برای نهادهای نظارتی ایجاد می کند تا در فرایند بررسی صلاحیت ها نگاهی فرصت محور و سازنده داشته باشند تا زمینه حضور فعال جریان های مختلف سیاسی فراهم شود.
انتخابات در انحصار کسی نیست

همزمان با سالروز قیام تاریخ ساز مردم قم در نوزدهم دیماه 1356، هزاران نفر از مردم این شهر با آیت الله خامنه ای دیدار کردند. بخشی از سخنان رهبری در این دیدار درباره اهمیت و بایسته های انتخاباتی بود.
به گزارش کورنگ به نقل از ایرنا ، نظر به اهمیت سخنان رهبر انقلاب در زمینه حضور آرا و سلیقه های مختلف در انتخابات، مشارکت بیشینه مردمی و احساس مسوولیت همه نسبت به سرنوشت کشور، بر آن شدیم به بیان نکته هایی در این زمینه بپردازیم:
1- انتخابات یکی از ارکان اصلی حضور و بروز افکار و سلیقه های مختلف مردم است تا جایی که می توان گفت نخستین و ساده ترین شکل مشارکت سیاسی رای دادن شهروندان به احزاب، افراد و برنامه های آن ها است. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان نظامی مردمسالار بر مساله انتخابات تاکید کرده است.
طی فرآیند انتخابات از ثبت نام نامزدها تا زمان برگزاری باید سه گام طی شود؛ گام نخست ثبت نام نامزدهای انتخابات است. گام دوم با بررسی صلاحیت ها برداشته می شود و گام سوم نیز مشارکت سیاسی و حضور مردم پای صندوق های رای است.
شمار بالای نامزدهای انتخابات پیش رو و همسنجی آن با انتخابات مجلس نهم گویای افزایش چشمگیر ثبت نام کنندگان است. در واقع ثبت نام گسترده و حضور دیدگاه های مختلف در انتخابات مجلس دهم نشانگر تنوع، تکثر و چند صدایی است؛ موضوعی که می تواند سبب ساز افزایش مشارکت عمومی در انتخابات پیش رو باشد.
بی شک انتخابات صحنه بروز سلیقه های مختلف است چرا که فضای سیاسی را از حالت تک صدایی خارج می کند. در همین پیوند می توان یکی از دلایل کاهش نسبی مشارکت انتخابات مجلس نهم را نبود تنوع و تکثر دانست.
بر اساس آمار منتشر شده، تعداد داوطلبان دهمین دوره نمایندگی مجلس شورای اسلامی 12 هزار و123 نفر است که افزایشی چشمگیر را نشان می دهد. همچنین، 801 نفر در انتخابات مجلس خبرگان ثبت نام کرده اند که افزایش 62 درصدی نسبت به دوره قبل داشته است. در واقع برای هر یک از 88 کرسی مجلس خبرگان رهبری 9 نفر و برای هر یک از 290 کرسی مجلس شورای اسلامی 42 نفر ثبت نام کرده اند. در این میان، سهم مشارکت زنان از 8 درصد دوره قبل به 12 درصد در این دوره رسیده است. این آمار نشانگر موفقیت گام نخست در برگزاری انتخابات است.
2- گام دوم مربوط به بررسی صلاحیت نامزدها است. در واقع حفظ ترکیب متکثر و متنوع نامزدها پس از عبور از صافی شورای نگهبان موجب می شود مردمِ بیشتری نمایندگان تفکر خود را در میان نامزدهای نهایی بیابند و برای رای دادن به آنها پای صندوق های رای حاضر شوند. به عبارتی، مشارکت پرشور در انتخابات در گرو تایید صلاحیت های بیشینه و قانونی در شورای نگهبان است.
از طرفی باید این نکته را یادآور شد که شورای نگهبان در کنار توجه به بایسته های قانونی باید موازین شرعی را هم مورد توجه قرار دهد. در این زمینه می توان به مساله «حق الناس» در انتخابات اشاره کرد که رهبری بارها مورد تاکید قرار داده است. بر همین اساس بررسی قانونی صلاحیت ها و پرهیز از ردصلاحیت های غیر مستند، غیرمستدل و فراقانونی را هم می توان در زمره همین حق الناس دانست، چرا که در سطحی بالاتر بر قدرت انتخاب مردم اثرگذار خواهد بود.
3- گام سوم، حضور گسترده و مشارکت مردمی چشمگیر در انتخابات است. در این زمینه رهبر انقلاب تصریح داشته است: «شرکتِ همگان در انتخابات موجب پایداری و تقویت نظام اسلامی، استمرار تامین امنیت کامل، افزایش اعتبار و آبروی ملت در چشم جهانیان و باعث ابهت جمهوری اسلامی ایران در نزد دشمنان می شود.»
رهبری ضمن اشاره به لزوم شرکت همه دارندگان شرایط رای دادن در انتخابات تاکید کرد: حتی کسانی که نظام و رهبری را قبول ندارند پای صندوق ها بیایند چرا که انتخابات متعلق به ملت، ایران و نظام جمهوری اسلامی است.
رهبری پیشتر یعنی 2 روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری سال 1392 نیز حضور همگان پای صندوق های رای را برای کشور از همه چیز مهم تر دانسته بود. به گفته ایشان برخی ها شاید نخواهند از نظام جمهوری اسلامی حمایت بکنند اما از کشورشان که می خواهند حمایت کنند، پس باید پای صندوق رای بیایند.
در ادامه باید گفت یکی از خطرها و آفت های بزرگی که انتخابات را تهدید می کند ایجاد این حس است که فضای انتخابات رقابتی نیست. راهکار مقابله با چالش های پیش روی مشارکت، پذیرش تنوع و تکثر جریان های حاضر در انتخابات و حق فعالیت سیاسی آن ها است. در این پیوند، فلسفه و معنای حقیقی انتخابات نیز برگزیدن از میان گزینه های مختلف با دیدگاه های متفاوت است.
بر همین اساس، انتخابات صحنه سلیقه های متفاوت و حضور گروه ها و جریان های سیاسی مختلف است. در این زمینه رهنمود رهبر انقلاب مبنی بر اینکه «آرا و سلایق مختلف، ایراد ندارد، مهم آن است که تلاش و دقت کنیم که انتخاب ما، انتخاب درستی باشد.» برای مردم و مسوولان چراغ راهنمای عمل به شمار می رود.
این رهنمود نشان می دهد که انتخابات در انحصار جریان یا گروه خاصی نیست بلکه امری همگانی است. در پایان باید گفت این سه گام همدیگر را کامل می کنند و برآیند آن ها برگزاری انتخاباتی پرشور و تاریخی است.

انتهای پیام/

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت