به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری فارس، علیرضا رنجبرضرابی صبح امروز در نخستین همایش ملی توسعه پایدار کشاورزی با کاربرد الگوی زراعی با بیان اینکه همدان 1.2 از وسعت کشور را به خود اختصاص داده و تقریباً 2.5 درصد از جمعیت ایران را دارد، اظهار داشت: با 5 میلیون تن تولیدات بخش کشاورزی، 4.5 درصد از تولیدات کشور متعلق به استان همدان است.
وی افزود: حدود 30 درصد از اشتغال استان و قریب به 28 درصد از ارزش افزوده همدان نشاندهنده اهمیت بخش کشاورزی در این استان است.
رئیس جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه همدان در برخی از محصولات رتبههای برتر کشوری را دارد، گفت: این استان در محصولات زراعی چون سیبزمینی، سیر، گندم، جو، چغندر قند و یونجه روند بسیار مناسبی را طی کرده و در محصولات باغی چون انگور، گردو و همچنین در تولید گوشت و صنایع لبنی نیز جایگاه خوبی دارد.
وی با اشاره به محدودیتهای مختلف بخش کشاورزی در کشور و در همدان، ابراز داشت: قطعات زمینهای زراعی در همدان بسیار خرد است و کشاورزان نیز از نظر سنی به کهنسالی رسیدهاند و سواد بخش کشاورزی در بین کشاورزان نیز پایین است.
رنجبرضرابی با بیان اینکه هنوز فرهنگ بهرهگیری از سواد فارغالتحصیلان بخش کشاورزی در زمینهای زراعی نهادینه نشده، عنوان کرد: منابع زیرزمینی، عدم جمعآوری روانآبها، تغییرات در حال انجام در مباحث فیزیکی و شیمیایی خاک از دیگر محدودیتهای بخش کشاورزی در استان است.
فرهنگ بهرهگیری از سواد فارغالتحصیلان در زمینهای زراعی نهادینه نشده
وی تاکید کرد: محدودیتهای بخش کشاورزی دلیل بر آن نخواهد بود که فعالان و محققان این حوزه دست از تلاش برداشته و یا از اهداف ترسیم شده در بخش تولید فاصله بگیرند.
رئیس جهاد کشاورزی همدان ضمن اذعان به اینکه تولید غذای سالم و کافی سرلوحه نیاز بشری است، افزود: امنیت مواد غذایی و خودکفایی در تولید سبب تحقق تولید ملی به نحو مطلوب میشود.
وی با بیان اینکه همدان در بیش از 90 درصد از تولیدات نسبت به استانهای همجوار رتبه نخست تولید را به خود اختصاص داده، اضافه کرد: عمده تولیدات استان، تولیدات زراعی است که در این زمینه در سطح کشور رتبه ششم و در تولیدات دامی با بیش از 700 هزار تن تولید، رتبه نهم کشوری و در تولیدات باغی نیز با بیش از 700 هزار تن در کشور رتبه سیزدهم را به خود اختصاص داده است.
رنجبرضرابی با تأکید بر لزوم توجه بیش از پیش به بحث الگوی مناسب تولید در بخش کشاورزی نیز اظهار داشت: علاوه بر بحث زراعت، باغبانی، دام و طیور و بخش صنایع تبدیلی نیز باید مقوله تولید دیده شود، چون همه تولیدات بخش کشاورزی از منابع استفاده میکنند و در راستای کشاورزی پایدار باید همه موارد لحاظ شود.
وی با تأکید بر اینکه الگوی تولید باید قبل از کشت محصول مورد توجه باشد و تا زمان مصرف محصول ادامه داشته باشد، گفت: الگوی تولید نباید تنها در مقطعی از روند تولید محصولات کشاورزی مورد توجه باشد.
برنامهریزی اصلیترین نیاز کشاورزی پویا و پایدار است
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان اصلیترین نیاز هر فعالیت پویا را برنامهریزی دانست و اضافه کرد: برنامهریزی نیز به نوبه خود مستلزم آمار و پژوهش راهبردی است که در صورت نبود این دو پارامتر، نمیتوان برنامهریزی منسجمی داشت.
وی با بیان اینکه پژوهش و آمار مقدمهای برای نیاز اصلی هر فعالیت پویا است، اظهار داشت: این مهم نقش کشاورزی را به عنوان یکی از فعالیتهای اقتصادی در کشور و در استان محرز میکند.
رنجبرضرابی گفت: حل مشکل کشاورزی در بسیاری از کشورهای توسعه یافته نیز براساس الگوهای راهبری چون الگوی تولید و الگوی زراعی است که ما بسیاری از مواقع از این مهم غافل هستیم و متاسفانه گمان میشود این بخش از کار تنها بر عهده جهاد کشاورزی است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از اشکالات ما در مباحث برنامهریزی تک بعدی دیدن موضوع است که معضلات را تنها مختص به یک وزارتخانه میدانند که درست نیست.
الگوی زراعی و الگوی کشت یک مدیریت بهینه میخواهد
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان با بیان اینکه الگوی زراعی و الگوی کشت یک مدیریت بهینه می خواهد، ابراز داشت: با تعریف مناسب فرصتها و تهدیدهایی که در موضوع کشاورزی پایدار وجود دارد، میتوان به نتیجه هدف، نایل شد.
وی گفت: تحقق بسیاری از سیاستهای بخش کشاورزی با تببین الگوی کشت و الگوی تولید محقق میشود که در این راستا مزیتهای نسبی و مزیتهای رقابتی نیز باید مورد توجه باشد.
رنجبرضرابی بر لزوم حمایت موثر از تولید و ارتقای بهرهوری آب را از پارامترهای مهم بخش کشاورزی عنوان کرد و افزود: این موارد از جمله مباحث مهم کشور است که باید مورد توجه پژوهشگران و فعالان این حوزه باشد تا میزان تولیدات کشور نیز ارتقا یابد.
در پارامتر میزان تولید در واحد آب، تغییر ایجاد شود
وی با تأکید بر اینکه باید در پارامتر میزان تولید در واحد آب، تغییر ایجاد شود، ابراز داشت: تحقق این مهم نیازمند کار علمی و پژوهشی است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی همدان اصلاح الگوی کشت در کشور را مستلزم یک عزم ملی دانست و گفت: این مهم هماهنگی بین دستگاههای متعدد را نیز نیاز دارد، چرا که این مهم با نگاهی کلان اجرایی میشود.
وی تبیین قوانین متعدد برای حمایت از تولید را لازمه رسیدن به یک الگوی مناسب دانست و اذعان داشت: شاخصهای اقتصادی نیز یکی از شاخصهای مهم است، چرا که اگر نتوانیم در راستای بالابردن درآمد کشاورز گام برداریم، موفق عمل نکردهایم.
رنجبرضرابی گفت: آنچه که موجب کم شدن وابستگی کشور در بخش امنیت غذایی میشود نیز باید مورد توجه و تحلیل پژوهشگران باشد.
همه دشتهای همدان دشتهای ممنوعه است
وی با اشاره به عرصههای دارای محدودیت بخش کشاورزی نیز گفت: همه دشتهای استان همدان دشتهای ممنوعه است و نشانگر آن است با محدودیتهای موجود باید طراحی مناسبی در بخش کشاورزی استان همدان شود.
رئیس جهاد کشاورزی همدان با تأکید بر اینکه مقاومت در برابر تغییرات الگوی کشاورزی از سوی کشاورزان باید شکسته شود، ابراز داشت: شکسته شدن این مقاومت نیازمند تولید علمی از سوی پژوهشگران است.
وی گفت: بسیاری از علمهایی که به دنبال آن هستیم، در دنیا موجود است که با این وصف پژوهشگران و محققان بخش کشاورزی باید به تجزیه و تحلیل این موارد پرداخته و به بومیسازی آن در راستای توسعه پایدار توجه کنند.
انتهای پیام
دیدگاه شما