به گزارش کورنگ، در آستانه فصل بهار و تجديد سال و فصل درختکاري از 15 تا 21 اسفندماه به نام هفته منابع طبيعي نامگذاري شده است که در اين هفته همزمان با سراسر کشور، برنامههاي متنوعی برگزار ميشود.
يکي از نقاط اساسي و مشترک اين برنامهها حضور و مشارکت مردم در راستاي توسعه منابع طبيعي است که درختکاري و توسعه فضاي سبز سرلوحه اصلي برنامههاي هفته منابع طبيعي است.
بر همین اساس 300 هزار اصله نهال رایگان در هفته منابع طبیعی در استان همدان با هدف افزایش میزان فضای سبز در سطح استان و عمومی کردن فرهنگ منابع طبیعی توزیع میشود.
عناوین هفته منابع طبیعی امسال با شعار منابع طبیعی با مردم، برای مردم در استان همدان برگزار میشود.
برگزاری جشن درختکاری به یاد 8 هزار شهید استان، نواختن زنگ طبیعت و غرس نهال و کاشت نهال در پارکها و فضای سبز از دیگر برنامههای هفته منابع طبیعی استان همدان است.
امروز منابع طبيعي با چالشها و محدوديتهاي بسياري مواجه است. البته اين منابع در کشور به دليل موقعيت مکاني و جغرافيايي خاص از مزاياي منحصر به فردي برخوردار است.
کشور ايران داراي 168 ميليون هکتار وسعت است که 135 ميليون هکتار آن معادل 85 درصد منابع طبيعي است که جنگلها 2/14 هکتار اين منابع را تشکيل ميدهند.
در ایران 86 ميليون هکتار مرتع و 35 ميليون هکتار بيابان وجود دارد. در حالي که يک درصد خشکيهاي جهان در ايران است، متأسفانه 2/2 درصد از بيابانهاي دنيا در کشور ما وجود دارد.
کشور ايران از مراتع و جنگلهاي خوبي، همانند زاگرس و بلوط بهرهمند است. همچنين در سطح کشور 8 هزار گونه گياهي صنعتي، غذايي و دارويي وجود دارد، اما متأسفانه تنها خواص 300 گونه مورد استفاده قرار گرفته است.
در استان همدان نیز بيش از 900 هزار هکتار عرصه منابع طبيعي وجود دارد که 42 هزار هکتار آن اراضي جنگلي و 42 هزار هکتار ديگر اراضي شور و بدون پوشش و همچنين مساحت مراتعگونه استان 800 هزار هکتار ميباشد.
اما عليرغم اينکه استان همدان يک درصد مراتع کشور را داراست اما 3 درصد توليد علوفه کشور به همدان اختصاص دارد که امرار معاش 51 هزار خانواده و بهرهبرداري 2 ميليون واحد دامي از اين طريق انجام ميشود.
وجود 4 هزار و 300 هکتار جنگل دستکاشت، توسعه 3 هزار و 400 هکتار طرح زراعت چوپ و پارک جنگلي از ديگر منابع طبيعي استان به شمار ميرود.
منابع طبيعي همواره از ثروتهاي عمومي محسوب ميشود که حفظ توازن آن به عهده انسان است. اما متأسفانه دخالتهاي بشري سبب وجود بسياري از مشکلات شده است.
از سوی دیگر توسعه شهرها، انجام طرحهاي عمراني و راه و چراي دام بيش از ظرفيت مجاز باعث وجود اين مشکلات شده است. البته بالا بودن ميزان تبخير در کشور يکي ديگر از مشکلات است.
در گذشته از جنگل و مراتع تنها براي توليد چوب و علوفه استفاده ميکردند که اين امر ظلم بزرگي در حق منابع طبيعي بوده است. در حالي که ارزشهاي زيست محيطي منابع طبيعي از جمله توليد اکسيژن، جلوگيري از پديده گرد و غبار و بيابانزدايي بيش از 200 برابر ارزش اقتصادي برآورد شده است.
در سال جاري 12 فقره اطفاء حريق در جنگلهاي استان معادل 067/18 هکتار و 131 فقره اطفاي حريق معادل 533/760 هکتار نيز در مراتع انجام شده که بيشتر اين آتشسوزيها غير عمدي و طبيعي بوده است. اما 3 مورد آتشسوزي عمدي در حيدره رخ داد که در اين رابطه 5 نفر تحويل مقامات قضايي شدند.
به بهانه روز درخت کاری به سراغ كارشناسان محيط زيست رفتیم تا بپرسم چه شدند كه اين بلا بر سر زمين زيبايمان آمد. آنها هم دلگير بودند، ميگفتند هر روزه از فضاي سبز شهرمان كاسته ميشود. ديگر خبري از سروها و كاجهاي سر به فلك كشيده حياطهايمان نيست، مراتعمان قهوهاي رنگ شده و اين يعني فاجعه؛ فاجعهاي كه در حال وقوع است و ما از آن بيخبريم.
نائيني دل پُري داشت از كساني كه تيشه بر تنه درختان ميزنند و با بيلهاي مكانيكي خاك را از بين ميبرند. چمنزارها را به ويرانهاي تبديل ميكنند. ميگفت سالانه 400 ميليون هكتار از جنگلها در جهان دچار آتشسوزي ميشوند كه اين رقم در ايران 6 هزار و 500 هكتار است.
كارشناس دلسوز گلهمند بود از دستاني كه دار و ندار زمين را به تاراج بردند. از قاچاقچيان كه درختچهها را در ازاي پول نابود ميكردند. ميگفت تنها در 5 سال گذشته 3/7 ميليون هكتار از جنگلهاي دنيا تخريب شده و در ايران اين آمار يك ميليون هكتار است.
رئيس جامعه جنگلباني كشور هم ميگفت: هر درخت و جنگلي كه پايش به پروژههاي عمراني برسد، ديگر امنيت ندارد و نابود ميشود. نصرتي سرانه جنگل براي هر نفر را در جهان 8 هزار مترمربع و در ايران تنها هزار و 700 مترمربع عنوان كرد.
در ادامه از يكي از كشاورزان پرسيدم با چوبهايي كه در حيات خانهات است، چه كار ميكني؟آخر جاي تعجب داشت آن همه چوب و تنه درخت در حيات منزل انبار كرده بود. گفت برخي از آنها را براي گرم كردم در منزل و استفاده در كرسي به كار ميبرم، برخي ديگر هم به چوببريهاي داخل شهر ميبرم تا آنها از آن استفاده كنند و از آنها چيزهاي مختلف بسازند.
تالاب آقگل ملاير و پيرسلمان اسدآباد از نمونه تالابهايي در كشور هستند كه دچار خشكسالي شدند و ساكنان آن را آواره كرد. آن هم به خاطر بيتوجهي ما آدمها تا جايي كه زمين نفسهايش به شماره افتاد و اين نتيجه شيوه غلط زندگي ما انسانهاست.
با این تفاسیر نباید فراموش کنیم که "شهر ما خانه ما است" اين همان درس دوران كودكي ماست، شهري كه در آن زندگي ميكنيم و نفس ميكشيم اگر به آن توجه نكنيم، ديگر مطمئناً نميشود در آنجا زندگي كرد. ما انسانها سالانه 140 ميليون تن پسماند ايجاد ميكنيم كه اين رقم در ايران 16 ميليون تن است. پسماندهايي كه ريشه زمين را ميسوزاند. پسماندهايي كه توسط واحدهاي صنعتي بيشتر ايجاد ميشود. اينها را اسدي كارشناس محيط زيست به ما گفت. پسماندهايي كه بدون هيچ مديريتي در فضاي محيط رها ميشوند و...
زمين امانت پروردگار است. سرانه فضاي سبز در استان ما حدود 8/7 متر است و در تلاش هستيم كه در 3، 4 سال آينده آن را به 12 متر برسانيم. اينها را هم محسن صادقيان قائممقام شهردار به ما میگوید. صادقيان از تلاش مسئولان براي احداث پاركهاي بيشتر در شهر هم خبر میدهد.
باور كنيد آسمان هميشه مهربان نميماند و زمين هميشه صبور نيست. من و تو با دستهايمان نهال كوچك را به خاك اسفند ميسپاريم و آفتاب گرماي خودش را هديه راه طولانياش ميكند و آب با پاكياش بدرقه شكفتنش ميشود. ما با هم در روز درختكاري قرار سبز ميگذاريم كه اين قامت بلند و باشكوه طلاي سبز را حفظ كنيم.
امروز دل زمين شاهد است و آسمان به راحتي نفس ميكشد.
منبع: همدان پیام
دیدگاه شما