به گزارش کورنگ به نقل از خبرگزاری فارس از همدان، دیار پر دیرینه همدان، دارای ظرفیتهای بیبدیلی در بخشهای مختلف است تا از این رهگذر هنر ماندگارش و قدمت پرآوازهاش را به رخ دیگران بکشد.
جایگاه فرش دستباف همدان را در این میان نباید از نظر دور داشت، چراکه این هنر صنعت پرپیشینه در همدان تاریخی، خود به تنهایی توانسته تاریخی از نقش و نگار هنر و هنرمندی مردم این دیار را به تصویر کشد.
از آن جایی که در سالهای اخیر مشکلات خاص داخلی و خارجی در بخشهای مختلف صنعت بحران و رکود ایجاد کرده و در دورهای که کمبود آب در بخش کشاورزی مشکلات فراوانی را موجب شده، توجه به تولید فرش دستباف میتواند در کاهش بحران بیکاری به ویژه در بخش بانوان نقش غیر قابل انکاری را ایفا کند.
دستاندرکاران فرش دستباف در استان معتقدند که در تولید و تجارت فرش، فضای مناسبی وجود دارد به طوری که بسترها از هر نظر فراهم بوده و باید از این قابلیت برای پیشرفت حوزه فرش و البته کاهش بیکاری استفاده کافی و وافی را برد.
در همین راستا رئیس اداره فرش صنعت، معدن و تجارت استان همدان در گفتوگو با فارس اظهار کرد: در شرایط کنونی که اقتصاد کشور در بخشهای صنعتی و کشاورزی با مشکلات تحریم و کمآبی مواجه است، باید از راههای دیگر برای ایجاد اشتغال بهره گرفت.
احمد علیبابایی با بیان اینکه فرش دستباف یک کالای هنری ـ صنعتی است، ادامه داد: با توجه به اینکه مردم از مساجد در ساعات زیادی از شبانهروز استفاده میکنند و با علم به اینکه مزایای بهداشتی استفاده از فرش دستباف با الیاف طبیعی قابل مقایسه با فرشهای صنعتی نیست، میتوان با تخصیص اعتبار مناسب نسبت به تولید فرش دستباف برای مساجد اقدام کرد.
وی گفت: این موضوع علاوه بر رشد تولیدات در داخل، زمینه ایجاد اشتغال برای هزاران نفر را مهیا میکند.
رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان در این زمینه مثالی زد و در تشریح آن تصریح کرد: در استان همدان به جز حسینیهها و نمازخانه ادارات، یکهزار و 800 مسجد وجود دارد که اگر 20 درصد مساجد در این پروژه مورد هدف باشند و برای هر مسجد 200 متر مربع فضای قابل مفروش شدن در نظر بگیریم، 72 هزار متر مربع فرش مورد نیاز است.
وی گفت: با احتساب تولید 1.44 متر مربع برای هر نفر در سال میتوان پیشبینی ایجاد اشتغال برای حداقل 50 هزار نفر را فراهم کرد.
علیبابایی ایجاد اشتغال پایدار، رونق تولید، کاهش ناهنجاریهای اجتماعی ناشی از بیکاری، کمک به اقتصاد خانوار، کمک به تولیدات غیر نفتی، استفاده بهینه از ظرفیتهای تولید داخلی و بینیازی در تولید به مواد اولیه خارجی را از مزایای این طرح برشمرد.
وی با بیان اینکه اجرای این طرح نیازی به واحدهای تولیدی بزرگ، سوله و مصرف انرژی آب، برق، گاز را ندارد، یادآور شد: این مهم نه تنها نیاز به اخذ مجوزهای مختلف ندارد که از همه مهمتر آلودگی زیستمحیطی نیز ایجاد نمیکند.
رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت همدان گفت: تأمین اعتبار لازم برای مساجد و یا جلب مشارکتهای مردم، تصویب طرح توسط مراجع تصمیمگیر و تأمین بودجه در ادارات دولتی برای مفروش کردن نمازخانه ادارات از فرش دستباف زمینه تحقق این طرح را فراهم خواهد کرد.
وی تأکید کرد: از سوی دیگر، آن جایی که نیروی انسانی تربیت شده و آماده به کار، به اندازه کافی وجود دارد دیگر نیازی به هزینه مجدد آموزش و تربیت نیروی انسانی در این زمینه نیست.
علیبابایی با بیان اینکه در حال حاضر در استان همدان 49 هزار و 205 بافنده فرش مشغول فعالیت هستند، اظهار کرد: از این تعداد 19 درصد آنها معادل 9 هزار و 383 نفر مرد و 81 درصد معادل 39 هزار و 822 نفر زن هستند.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان نیز با تأکید بر لزوم توجه به ایجاد اشتغال، توجه به هنر قالیبافی را یکی از راهکارهای کاهش بیکاری در جامعه عنوان کرد.
سعید سیاری با بیان اینکه آموزش این هنرصنعت به علاقهمندان بهترین شیوه ایجاد اشتغال در جامعه است، گفت: مرکز ملی فرش ایران به عنوان متولی اصلی فرش دستباف کشور در بحث آموزش قالی ورود بههنگامی داشته و در این راستا افراد بسیاری از اقشار مختلف مردم را زیر پوشش آموزشهای قالیبافی قرار داده است.
وی تأمین مواد اولیه مرغوب برای قالیبافان را باعث بهبود کار آنها دانست و ادامه داد: در سطح استان، تقریباً در هر شهرستان یک تعاونی فرش، فعال است که در صورت تأمین اعتبار لازم، هر کدام از این تعاونیها قادر خواهند بود نسبت به تأمین مواد اولیه مرغوب برای قالیبافی اقدام کنند.
رئیس صنعت، معدن و تجارت همدان با بیان اینکه پیشبینی لازم برای این امر، رقمی معادل حداقل 10 میلیارد ریال است، خاطرنشان کرد: اتحادیه شرکتهای تعاونی فرش استان، آمادگی پیگیری موضوع را در سطح استان خواهد داشت.
وی ایجاد تنوع و نوآوری در تولید فرش دستباف را از دیگر ضروریات دانست و گفت: با توجه به اینکه تولید فرشهای ابریشم و گرانقیمت با توجه به استقبال بازار رو به افزایش است، توجه به تضمین سلامت این کالا میتواند تأثیر اطمینانبخشی را برای خریداران در پی داشته باشد.
سیاری عملیاتی مانند مقاوم کردن فرش در برابر شعله آتش، ضد بید کردن آن، ضد لک کردن و از همه مهمتر تغییرپذیر کردن زمینه فرش را از مواردی دانست که میتواند در تولید فرش مورد توجه قرار گیرند.
وی بهرهبرداری از اماکن غیر قابل استفاده را از دیگر موارد قابل توجه دانست و گفت: از آن جایی که در بسیاری از روستاها و حتی در برخی شهرها اماکن دولتی غیر قابل استفاده وجود دارد، میتوان با تعمیر و تجهیز این اماکن، شرایط آموزش و بافت فرش را برای علاقهمندان فراهم کرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان همدان با بیان اینکه تجربه این اقدام در شهرستان کبودراهنگ در سالهای گذشته اثربخش بوده، بهرهمندی از این تجربه در دیگر نقاط استان را از برنامههای پیش رو دانست.
وی ایجاد رشته کارشناسی فرش در دانشگاههای استان را نیز از دیگر اقدامات در دست اجرا دانست و تأکید کرد: برنامهریزیها و مقدمات لازم در این زمینه انجام شده است.
===========
مریم شهابی باهر
===========
انتهای پیام
دیدگاه شما