البته در اين بين آموزش زنان و جوانان از اهميت ويژهاي برخوردار است كه در اين هفته برنامههاي متعددي از مدارس گرفته تا مراكز عمومي و غيرعمومي در اين راستا برگزار ميشود.
امسال از يكم تا هفتم ارديبهشت به عنوان روزهاي هفته سلامت مشخص شده و براي هر روز نامي انتخاب شده است.
روز دوشنبه اول ارديبهشت عنوان «توانمندسازي نوجوانان و جوانان براي خودمراقبتي» نامگذاري شده است. در همين راستا در نخستين روز هفته سلامت، برنامهاي در دبيرستان دخترانه جاويدالاثر با حضور جمعي از مسئولان استاني و دانشآموزان مدرسه برگزار شد.
رئيس دانشكده علوم پزشكي همدان به برخي نكات بهداشتي براي خودمراقبتي اشاره و خودمراقبتي را 4 قسمت عنوان میکند: پيشگيري، تشخيص، بيماریهاي جزئي و بيماريهاي حاد.
توصيههاي پزشكي موسوی بهار
حبيبا... موسويبهار چند توصيه پزشكي میکند و توضيح میدهد: پيشگيري از شستن دست، مسواك زدن، نگاه كردن به تغذيههاي سالم و نخوردن خوراكيهاي غيربهداشتي و غيراستاندارد آغاز ميشود و به نكات مهمتري مانند مراجعه به پزشك و مراكز بهداشتي، گرفتن قد، وزن، آزمايشهاي معمول، فشار خون و... ميرسد.
وی میگوید: خانمهاي بالاي 50 سال، باید سالي يكبار به پزشك براي معاينه تودههاي سينه مراجعه كنند و اگر لازم بود ماموگرافي بدهند.
آقايان بالاي 50 سال هم سالي يكبار براي تشخيص زودرس و تشخيص سرطان پروستات باید به پزشك مراجعه كنند.
وی درباره مشاهده موارد غیرعادی در بدن هم میگوید: اگر كوچكترين مورد و تغييري در خود ديديد مانند ريزش مو، خونريزي در قسمتهاي غيرعادي مثل دهان و بيني، مشاهده خون در ادرار و مدفوع، ريزش مو در قسمتي از بدن، زخمي كه به راحتي خوب نميشود و... سريع به پزشك مراجعه كنيد.
وي درباره فعاليتهايي براي فرهنگسازي هم نظرش این است: جريان فرهنگسازي هميشه وجود داشته ولي امسال چون بحث خودمراقبتي نشانگر و نمايان شده، طبيعتاً بايد در اين رابطه كار بيشتري شود و توسط كارشناسان در مدارس، مساجد، مجامع و به كساني كه شنونده دارند آموزشهايي داده شود و از كساني كه منبر يا تريبون در اختيار دارند براي فرهنگسازي استفاده شود.
وي ميگويد: بعضي مسائل مانند دست شستن، بسيار پيش پا افتاده است، اما بايد برايش كار كرد. در كره جنوبي "كميته ملي شستن دست" وجود دارد كه كارش فراهم كردن امكاناتي براي شستن دست است و براي اين موضوع ميلياردها دلار هزينه ميكنند.
در این رابطه موسويبهار به بهداشت در استان همدان اشاره ميكند و ميگويد: ما در سطح شهر چند سرويس بهداشتي داريم تا كساني كه بيرون از منزل هستند از سرويس بهداشتي براي شستن دستهايشان استفاده كنند. بايد ميلياردها تومان هزينه كنيم و بيمارستان بسازيم و در بيمارستانها بيماريهايي كه به خاطر نبود سرويسهاي بهداشتي در سطح شهر به وجود ميآيد را درمان كنيم.
وي ميگويد: بويژه خانمها در معرض عفونت ادراري قرار دارند.
موسويبهار همچنين از اداره سلامت آموزشوپرورش خواهش ميکند که در راستاي بهداشت مدارس و دانشآموزان تلاش بيشتري كند و به سرويسهاي بهداشتي مدارس انتقاد ميكند و ميگويد: اغلب اين سرويسها از استانداردهاي تهويه، مواد شوينده، بهداشت ظاهري و يا حتي امنيت دردها برخوردار نیستند. به طوري كه دانشآموزان در پشت درهاي بسته امنيت ندارد و به خاطر نداشتن قفل هر كسي ميتواند وارد شود.
وي ميگويد: اينها دلايلي هستند كه دانشآموزان و دبيران ما از سرويسهاي بهداشتي مدارس استفاده نميكنند و دبيران زيادي به ما مراجعه ميكنند كه دچار عفونتهاي ادراري شدهاند و عواقب عفونتهاي ادراري نارسايي كليه، پیوند كليه و... است. خواهش ميكنم در مدارس به سرويسهاي بهداشتي و شستن دستها توجه ويژهاي شود.
موسويبهار همچنين به نكاتي درباره خودمراقبتي معنوي اشاره كرد و از دانشآموزان خواست از روح خود مراقبت كنند.
اين پزشك به فرهنگ مصرف دارو در خانوارها و تجويز پزشكان هم اشاره كرده و میگوید: در بسياري خانوادهها كيسههاي دارو انباشته ميشود و پس از گذشت تاريخ مصرف آنها را دور ميريزند و بعضي پزشكان بيرويه دارو تجويز ميكنند. كه اگر فرهنگ صحيح مصرف دارو و مراجعه به پزشك را داشته باشيم، سرمايههاي زيادي براي جامعه به وجود ميآوريم.
وي خاطرنشان كرد: در ايران با 70 ميليون نفر، به اندازه چين با يك ميليارد و 500 ميليون نفر جميعت، دارو مصرف ميشود پس با فرهنگسازي درست ميتوانيم به اقتصاد خوب برسيم.
نماينده مجلس همدان و فامنين هم با اشاره به ميلاد حضرت فاطمه زهرا(س)، روز زن و الگوي زنان ايراني و حتي برخي كشورهاي ديگر صحبت كرد و به دانشآموزان گفت: با حضورتان ميخواهيد ترويج فرهنگ سلامت داشته باشيد.
امير خجسته افزود: همانطور كه نماز خواندن واجب است خودمراقبتي هم واجب است، که آن را بايد ترويج دهيم.
وي ادامه میدهد: در مجلس توجه ويژهاي به سلامت شده كه آن را اولويت و جزو برنامههاي اصلي قرار داده است. تأكيد رهبر معظم انقلاب بر روي سلامت بوده، از دولت هم ميخواهيم يارانه سلامت را پيشبيني كند. البته قانونش وضع شده و حتماً بايد عملي شود.
خجسته میگوید: موضوع بهداشت و خودمراقبتي بايد فرهنگسازي شود. دليل پيشرفت هر كشوري آموزش است.
رئيس ناحيه 2 آموزشوپرورش هم با اشاره به اينكه آموزشوپرورش نهادي است كه شايد پرچمدار قضيه آموزش بهداشت باشد، میگوید: با توجه به اينكه بيشترين مخاطبان نوجوان و جوان در آموزشوپرورش هستند و آنها به عنوان سرمايه و منابع انساني در كشورمان هستند، آموزشوپرورش براي سلامت آنها طرح عمدهاي براي حفظ و حراست از سلامتشان برنامهريزي كرده است. از جمله اينكه در مدارس بحث مروج سلامت داریم كه با همكاري مركز بهداشت شهرستان انجام ميشود.
محمود کتابی همچنين درباره رابطان بهداشت میگوید: از هر مدرسهاي يك نفر به عنوان رابط بهداشت ميرود در مراكز بهداشتي آموزش ميبيند و برميگردد آنها را به بقيه دانشآموزان آموزش ميدهد.
وي ادامه میدهد: توسط پزشكان، مراقبان بهداشت و اساتيد مركز بهداشت در مدارس آموزشهاي سلامت روحي و جسمي به دانشآموزان و اوليا داده ميشود.
كتابي میگوید: مدارس در طول سال برنامههاي ويژهاي، هم در بحث فيزيكي مدرسه (ساختمان) و هم در بحث آموزش و فرهنگسازي سلامت برگزار ميكنند.
وي با تأكيد بر صحبتهاي رهبر معظم انقلاب درباره سلامت، از دانشآموزان، خانوادهها، همكاران و... خواست با توجه به اهميت فرهنگ بر اقتصاد، بحث آموزش را جدي بگيرند.
معاونت تربيت بدني و سلامت استان هم درباره بهداشت میگوید: يكي از كارهاي مهم آموزشوپرورش ايجاد معاونت تربيت بدني و سلامت است و برنامههایي در حوزه سلامت برنامهريزي شده است.
جعفري ادامه داد: ميانگين سن قبلاً زير 60 سال بود ولي حالا به بالاي 70 سال رسيده و ما اميدواريم اين ميانگين را بتوانيم به 80 سال برسانيم. در هر كشوري فرهنگسازي در حوزه سلامت در آموزشوپرورش بسيار مهم است.
منبع: همدان پیام
دیدگاه شما