به گزارش کورنگ، فرشاد فتاحی، با انتقاد از کمتوجهی به غارهای کشور یادآور شد: در حال حاضر تنها 10 غار از غارهای کشور جزو آثار طبیعی ملی هستند که به عنوان مثال میتوان به غار نخجیر در اراک، غار پراو در کرمانشاه، غار سهولان در آذربایجان غربی، غار قوری قلعه در کرمانشاه، غار همویل در آذربایجان غربی و غار کتلهخور در زنجان اشاره کرد.
این کارشناس مسئول با اشاره به غارهای پراو، علیصدر، قوری قلعه (بزرگترین غار آبی آسیا)، نخجیر، سهولان و غار ششم به عنوان برخی از مهمترین غارهای کشور میافزاید: غارها علاوه بر اهمیت زیستشناسی و طبیعی، دارای اهمیت باستانشناسی هم هستند، زیرا سیر تکاملی بشر را نشان میدهند و به طور مثال نخستين اسکلت به جا مانده از «انسان هوشمند ابزارساز» در غار «اکشف» استان کرمانشاه شناسایی شده است که قدمت آن به حدود 9 تا 10 هزار سال پیش برمیرسد.
فتاحی با اشاره به این که معرفی غارهای مهم کشور که قابلیت گردشگری و بهرهبرداری علمی دارد، در دستور کار کارگروه غارشناسی ایران است، تأکید میکند: غارها میراث ملی طبیعی کشور هستند و حفظ آنها ضروری است، به همین دلیل در نظر داریم ابتدا مردم را از اهمیت و ویژگیهای آنها مطلع کرده و سپس به توسعه گردشگری در این بخش با همکاری میراث فرهنگی مبادرت کنیم.
وی با بیان این که کارگروه غارشناسی با همین هدف و به منظور تدوین دستورالعمل بهرهبرداری صحیح و حفاظت مؤثر از غارها تشکیل شده است، خاطرنشان میکند: این کارگروه پیگیر تخصیص اعتباری برای حفاظت از غارهاست و اکنون در حال تهیه و تدوین دستورالعمل مذکور است تا به این وسیله ویژگیهای زیستی، اهمیت غارها و دلایل این اهمیت و نحوه حفاظت از آنها تدوین و به مردم اطلاعرسانی شود که این مهم برای نخستينبار امسال در حال تحقق است و تا پیش از این دستورالعملی در این زمینه وجود نداشت.
رئیس انجمن غارنوردان و غارشناسان با اشاره به این که امسال کارگروه غارشناسی کشور در برگزاری روز غار پاک همکاری دارد و حمایت بیشتری از غارها خواهد کرد، یادآور میشود: طبق دستوری که اداره آموزش محیط زیست به استانها داده، قرار است یک میلیون تومان از بودجه آموزش برای غارهای استان هزینه کنند که با توجه به وجود 31 استان، در مجموع 31 میلیون تومان برای حفاظت از غار پاک هزینه خواهد شد.
در حال حاضر تنها 180 غار از حدود دو هزار غار موجود در کشور نقشه ثبت شده دارند.
با توجه به اهمیت و قدمت غارهای کشور و همچنین کثرت و تنوع آنها در امسال برای حفاظت و صیانت از این موهبت طبیعی در کشور اقدامات مختلفی در حال انجام است. در حال حاضر دستورالعملی برای نحوه حفاظت و بهرهبرداری از غارها تدوین شده که پیشبینی میشود تا پایان امسال ابلاغ شود.
در این دستورالعمل چگونگی گردشگری، طبیعت گردی، نحوه استفاده و همچنین قوانینی برای جلوگیری از تخریب غارها دقیقاًَ مشخص میشود.
حدود دو هزار غار در کشور وجود دارد، قدمت اکثر غارهای کشور از 20 میلیون سال بیشتر است و بسیاری از آنها به دوران سوم زمینشناسی تعلق دارند.
در حال حاضر تنها 180 غاری که نقشه ثبت شده دارند جزو اتحادیه جهانی غارشناسی هستند که از سال گذشته ایران به عنوان شصت و سومین کشور عضو این اتحادیه شد.
تهیه نقشه برای غارها از آنجا که یک موضوع بین رشتهای است، در این خصوص متخصصین و اساتید رشتههای فیزیک، شیمی، جغرافیا، محیط زیست و تاریخ طبیعی همکاری خواهند کرد. ایران یک موزه غارشناسی است
ایران یک موزه غارشناسی و آکادمی علوم غار است، اما در سالهای گذشته توجه چندانی به این موضوع در کشور نشده در حالیکه به عنوان مثال برای غار پراو در کرمانشاه که مطالعات چندانی در کشور روی آن انجام نشده و حدود 60 میلیون سال قدمت دارد یک بنیاد در کشور انگلستان از سال 1970 جهت بررسی و شناسایی ابعاد مختلف این غار تشکیل شده و کتابی در این زمینه منتشر شده که حتی در ایران ترجمه نشده است.
غارها از مهمترین منابع تأمین آب شرب و شیرین
وی با اشاره به نقش غارها در تأمین آب شیرین و آب شرب در بسیاری از مناطق کشور، اظهار داشت: در شرایط فعلی که با بحران خشکسالی مواجه هستیم حفاظت و بهرهبرداری اصولی از غارها یکی از مهمترین مسائلی است که باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد. فتاحی همچنین بهرهبرداری غیراصولی از معادن را یکی دیگر از آسیب هایی که غارها را تخریب میکند، عنوان کرد.
گفتني است غار عليصدر تنها غار قابل قايقراني جهان در مسافت طولاني است و البته مورد توجه همگان كه در جمعه گذشته پاك سازي غار بار ديگر اين پديده طنيعي را ميزبان دوستدارانش كرد. اين اتفاق سالي چهار بار به همت شركت سياحتي عليصدر رخ ميدهد و به همخين دليل عليصدر از جمله كمزبالهترين غارهاي ايزان است.
منبع: همدان پیام
دیدگاه شما