تازه ترین مطالب

تاریخ : 21. بهمن 1393 - 16:02   |   کد مطلب: 17896
پس از انجام 2 سال مطالعه علمی
رویش خزه‌ها در غار علیصدر متوقف شد
رویش خزه‌ها و گیاهان سبز در غارعلیصدر که به واسطه ورود روشنایی به غار اتفاق افتاده بود، متوقف شد.
رویش خزه‌ها در غار علیصدر متوقف شد

کورنگ: این اتفاق به دنبال یک مطالعه 2 ساله توسط استاد تمام دانشگاه بوعلی‌سینای همدان که برنده جشنواره بین‌المللی خوارزمی نیز هست اتفاق افتاد.
وقتی در دهه 1340 غار علیصدر کشف شد از حیات موجود زنده در این سیستم طبیعی خبری نبود اما پس از اينکه نور و روشنایی به این غار راه يافت زندگی خزه‌های سبز که علائم نامطلوبی برای ادامه حیات طبیعی غار بود، آغاز شد.
طبیعت تا زمانی که با دخالت‌های انسان روبه‌رو نشود، حیات خود را براساس شرایط طبیعی ادامه خواهد داد؛ اما به محض اينکه دخل و تصرف انسان در چرخه حیات طبیعی رقم می‌خورد تأثیرات نامطلوب یکی پس از دیگری خود را نشان خواهد داد.
باز شدن پای نور به غارها، یکی از آن دسته اتفاق‌هاي نامطلوب بود. در دهه‌های گذشته بسیاری از دوستداران طبیعت نسبت به ادامه حیات این گیاهان سبز به روی استالاکتیت‌ها و استلاکمیت‌ها اظهار نگرانی کردند.
اما در ماه‌های اخیر یکی از اساتید دانشگاه بوعلی‌سینا همدان برای بررسی‌های علمی با هدف مقابله با رویش این گیاهان سبز اقدام به انجام مطالعات کرد.
محمد خانجانی در گفت‌وگو با همدان‌پیام در این زمینه گفت: یکی از مسائلی که غارهای توریستی با آن مواجه هستند رویش خزه‌ها و گیاهانی است که پس از نصب سیستم روشنایی رخ می‌دهد تماس این گیاهان با قندیل‌ها موجب وارد شدن آسیب‌هایی متعدد از این قبیل است.
1-زیبایی طبیعی قندیل‌ها و دیوارها از بین رفته و موجب از دست دادن ظاهر زیبای این محیط بسته می‌شود.
2-ریشه زدن این خزه‌ها در داخل استالاکتیت‌ها و استلاکمیت‌هاي آهکی موجب شسته شدن آنها می‌شود.
3- پس از رویش گیاهان، یک سری عوامل گیاه‌خوار و جانوری هم به محیط غار می‌آیند تا از آنها تغذیه کنند و این خود یک مشکل اساسی ایجاد خواهد کرد.
4- به دلیل اينکه سیتسم غار محیطی بسته است امکان استفاده از سموم در آنجا نیست و البته اصلاً این روش توصیه نمی‌شود.
وی که یکی از پژوهشگران نمونه سال 1392 در کشور است این موارد را از جمله دلایلی دانست که زمینه مطالعات را در طول 2 سال اخیر ایجاد کرده است.
خانجانی در ادامه گفت: نتیجه این بررسی‌ها از یک ماه گذشته در 3 دوره زمانی به فاصله یک هفته، هر هفته یکبار به صورت عملی بر روی گیاهان به انجام رسید تا اينکه ملاحظه شد حنجره‌های خزه گرفته به حالت طبیعی بازگشتند و رویش گیاهان بر روی آنها کاملاً کنترل شد. خروجی مطالعات تولید یک مواد خاصی بود که کاملاً با محیط طبیعی غار علیصدر سازگار بود و این مواد یک ترکیب کاملاً طبیعی است که محلولی از یک ملکول آب و یک ملکول اکسیژن است، ترکیبی که شرایط طبیعی را برای سیستم غار ایجاد کرد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در دنیای علم بیولوژی اتفاقی با عنوان ریشه‌کنی وجود ندارد و تنها می‌توان عوامل غیرطبیعی موجود در طبیعت را کنترل و به مرحله ایده‌آل نزدیک كرد که ما این اتفاق را پس از مطالعات 2 ساله به دنبال تعاملات و همکاری‌هایی که با شرکت سیاحتی علیصدر داشتیم رقم زدیم.
وی اظهار كرد: رویش خزه‌های سبز در علیصدر که بسيار نگران کننده بود در سالیان گذشته زیاد مورد توجه قرار نداشت، اما در حال حاضر پس از تصمیمی که برنامه‌ریزان و مسئولان در علیصدر اتخاذ کردند موجب انجام یک مطالعات 2 ساله با خروجی و نتیجه علمی و کارآمد شد که توانست حیات طبیعی غار را حفظ و از ورود عوامل غیرطبیعی به این جاذبه‌ بی‌مانند جلوگیری کند. / همدان پیام

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت