کورنگ: عصر روز یکشنبه دهم تیرماه؛ پایان جلسه شورای نگهبان و اعلام نظر منفی شورا درباره استانی شدن انتخابات مجلس؛ این خبر به معنای آن بود که تلاش تقریباً 6 ماه و چند روزه طراحان استانی شدن فعلاً بینتیجه مانده و باید فکری دیگر برای آن میکردند. رای شورای نگهبان هم این را میگفت و ایرادات آن را مشابه قانونی در این زمینه عنوان میکرد که در سال 86 توسط شورا رد شده بود.
حالا طرح پرطمطراق استانی شدن انتخابات مجلس که مسیر سختی را تا اینجا طی کرده بازهم باید راه بهارستان را در پیش بگیرد تا با اصلاحات آن رفع شود. اعضای کمیسیون شوراها و امور داخلی که مبدا این طرح بودهاند اما ابتکاری دیگر به خرج داده و آنطور که از گفتههای خجسته بر میآید میخواهند هر طور شده این طرح با هر شکلی در انتخابات اسفندماه اجرایی شود. بر همین اساس امیر خجسته رئیس این کمیسیون از طرح جدید این کمیسیون درباره طرح استانی شدن انتخابات مجلس خبر داده و گفته: «قرار است که این طرح به صورت پایلوت در چند استان اجرایی شود». هرچند نماینده مردم همدان و فامنین نگفته که این قرار را چه نهاد یا اشخاصی گذاشتهاند اما در ادامه توضیح خود اضافه کرده «قرار شده این طرح در 10 استان به صورت آزمایشی اجرا شود تا در صورت مقبولیت و بروز نکردن مشکلات مربوطه به صورت کلان در تمام استانها اجرایی شود». مشکلاتی که خجسته به آنها اشاره میکند انتقاداتی بود که مخالفان طرح در ایام تصویب بر آن وارد کردند که به گفته آنها مهمترین آن اعیانی شدن انتخابات، ایجاد فاصله بین مردم شهرستانها با نمایندگان و احتمال ورود کاندیداهای وابسته به کانونهای قدرت و ثروت به مجلس بود. خجسته در حالی آزمایشی اجرا شدن طرح استانی سخن گفته که شورای نگهبان در مقام بیان دلایل رد این طرح، آن را هم مغایر شرع دانسته و هم مغایر قانون. به علاوه اینکه ایرادات متعددی نیز بر آن وارد دانسته که تا کنون رسانهای نشده است. شاید رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی با امید رفع این ایرادات اساسی است که از اجرای آزمایشی طرح در 10 استان کشور سخن میگوید. 10 استانی که به گفته خجسته نام همدان و استان مرکزی هم در آن دیده میشود تا انتخابات استان در بوته آزمایش طرح استانی شدن قرار بگیرد.
او در توضیح طرح جدید استانی شدن انتخابات گفته «در این طرح قرار است که تمام محورها و موضوعات مورد توجه قرار گیرد و همچنین ایرادات شورای نگهبان با حضور مسئولان و دستگاههای مربوطه رفع شود». رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی همچنین از سناریوی دیگر برای طرح استانی شدن هم سخن گفته و اضافه کرده: «با توجه به بروز ایرادات شورای نگهبان، یکی دیگر از سناریوها، ارسال لایحه دولت و بررسی سریع آن در مجلس است، تا لایحه مذکور به انتخابات آتی مجلس برسد». امیر خجسته در گفت وگو با خانه ملت این طرح را یکی از الزامات و ضروریات حوزه سیاسی کشور دانسته و به موافقت 90 درصدی نمایندگان با تصویب طرح اشاره کرده است.
وی با تکرار دلایل حمایت خود از طرح استانی شدن تأکید کرده که «استانی شدن انتخابات مجلس به سود نظام و مردم است».
در طرح استانی شدن انتخابات که به تصويب نمایندگان رسیده مصوب شده اینگونه امده که از هر حوزه انتخابیه استان نامزدهایی که ۱۵ درصد آرای صحیح مأخوذه حوزه انتخابیه را کسب کنند، نماینده یا نمایندگان استان از آن حوزه محسوب میشوند. به موجب مصوبه مجلس، وزارت کشور موظف است برگههای رأی را بهگونهای طراحی کند و در اختیار رأیدهندگان قرار دهد که هر رأیدهنده در استان بتواند برای همه کرسیهای نمایندگی حوزههای موجود در استان به صورت مجزا نماینده انتخاب کند. همچنین در برگه رأی، محلی جهت رأی به عنوان فهرست تعیین میشود. دولت پیش از این مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده بود. باید دید بهرغم گفتههای خجسته بر آزمایشی اجرا شدن طرح استانی شدن انتخابات آیا مجلس موفق به اخذ موافقت شورای نگهبان با این طرح تا زمان برگزاری اسفندماه خواهد شد یا نه./ همدان پیام
انتهای پیام/ب
دیدگاهها