به اذعان صاحبنظران امنیتی و نظامی، جمهوری اسلامی ایران به مانند بسیاری از کشورهای صاحب قدرت جهان در عرصه نظامی، در سالیان گذشته هم در موضوع اعزام وابستگان نظامی و هم در پذیرش وابستگان نظامی خارجی، عملکرد گسترده و قابل قبولی داشته است.
هفته گذشته بود که وابستگان نظامی کشورمان برای شرکت در نخستین همایش مشترک وابستگان نظامی، دفاعی و انتظامی جمهوری اسلامی ایران به ایران آمدند و در نخستین گام در روز چهارشنبه برای تجدید بیعت با آرمانهای امام راحل، در مرقد مطهر بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی حاضر شدند.
برای اطلاع از کم و کیف فعالیتهای وابستگان نظامی و شیوه انجام اقدامات از سوی آنها در کشوری که در آن مامور شده اند، به سراغ "منصوری آرانی" وابسته نظامی ایران در عربستان از سال 81 تا 84 رفتیم.
وابسته نظامی چه زمانی به کشور دیگر اعزام می شود؟
عباسعلی منصوری آرانی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نهم، مشاور فرمانده کل ارتش و استاد دانشگاه نظامی دافوس معتقد است: "اطلاعات، تجربه ها و آموزه های وابسته های نظامی، در روند پیشرفت و اقتدار نظامی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران بسیار تاثیرگذار است".
مشاور سابق فرمانده کل ارتش با بیان اینکه "کشورها برای نشان دادن صلح و دوستی با کشورهای همجوار خود، تعاملات مربوط به اعزام وابستگان نظامی را به مرحله اجرا می گذارند" می گوید: "پس از آنکه روابط فی مابین دو کشور به لحاظ اقتصادی و سیاسی به مرحله بالایی می رسد، آن کشورها با یکدیگر وارد تعاملات نظامی هم می شوند".
کارکردهای یک وابسته نظامی چیست؟
وابسته نظامی سابق ایران در عربستان در بخش دیگری از صحبت های خود با بیان این مطلب که "هر کشوری در موضوعات نظامی و دفاعی خود دارای طبقه بندی های مخصوص خود است"، در خصوص عمده کارکردهای یک وابسته نظامی می گوید: "زمینه چینی برگزاری رزمایش های مشترک، بسترسازی تبادل دانشجوی نظامی، انتقال تجارب در زمینه مقابله با اقدامات تروریستی و خرابکارانه و همچنین مهیا کردن شرابط برای خرید تسلیحات نظامی، از جمله اموری است که توسط یک وابسته نظامی ساماندهی می شود".
محل زندگی وابستگان نظامی در کشور میزبان
مشاور سابق فرمانده کل ارتش در ادامه با بیان اینکه "محل استقرار و سکونت وابستگان نظامی بر حسب پروتکل های کشورهای میزبان با یکدیگر متفاوت است" می افزاید: "بعضی از کشورها محل مشخصی را به عنوان شهرک دیپلماتیک برای وابستگان نظامی که در کشورشان به سر میبرند، در نظر میگیرند؛ در برخی از کشورها نیز این مقوله آزاد است و وابسته نظامی می تواند در هر جا که تمایل دارد برای خود و خانواده اش خانه اجاره می کند".
کشور میزبان حقوق و مزایایی به "وابسته نظامی" نمی دهد
منصوری آرانی همچنین در پاسخ به این سوال که "آیا کشور میزبان یک وابسته نظامی به او حقوق هم می دهد یا خیر" تاکید می کند: "کشور میزبان هیچگونه حقوق و مزایایی را در اختیار وابسته نظامی نمی گذارد و تمام حقوق و مزایای وابسته نظامی توسط کشور خودش تامین می شود".
دهه اول انقلاب فقط ارتشی ها "وابسته نظامی" می شدند
وابسته نظامی سابق ایران در عربستان در انتها در پاسخ به این سوال که " آیا صرفا نیروهای ارتشی به عنوان وابسته نظامی به کشورهای دیگر اعزام می شوند؟" می گوید: "تا دهه اول انقلاب وابسته های نظامی جمهوری اسلامی ایران تماما از ارتش بودند، ولیکن اکنون تعدادی از آنها را نیروهای سپاه و وزارت دفاع تشکیل می دهند".
انتهای پیام/
دیدگاه شما