به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ ، به نقل از پایگاه خبری تحلیلی گرو؛ علیرضا رئیسی معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره روند پیشرفت ویروس کرونا اظهار کرد: این تصور که با گرم شدن هوا کرونا از بین میرود، تصور غلطی است و اتفاقاً میبینیم که مناطق گرمسیر گرفتار کرونا شدهاند.
او در ادامه افزود: برزیل و روسیه که در رتبه ۲ و ۳ تعداد مبتلایان قرار دارند، جزء سردترین و گرمترین کشورها هستند و تفاوتی در این زمینه وجود ندارد.
رئیسی بیان کرد: ما باید بپذیریم که هر فردی هنگام خروج از منزل بهتر است از ماسک و دستکش استفاده کند، ثابت شده است که ماسک میتواند در قطع زنجیره انتقال ویروس موثر باشد.
نوع ماسک هنگام استفاده اهمیت چندانی ندارد
او با اشاره به اینکه باید افراد را به درست کردن ماسک در منزل تشویق کنیم، گفت: اصلا نیاز نیست که حتما افراد در این روزهای کرونایی از ماسک N۹۵ یا سه لایه استفاده کنند. با توجه به این که دستور بازگشایی مساجد، پاساژها و مکانهای عمومی دیگر صادر شده است باید بیش از پیش به رعایت نکات بهداشتی توجه شود.
معاون وزارت بهداشت بیان کرد: کرونا نه از بین رفته و نه ضعیف شده است، اما اگر در حال حاضر توانستهایم کرونا را مدیریت کنیم به دلیل رعایت نکات بهداشتی توسط مردم بوده است. اگر مردم نکات بهداشت فردی را رعایت نکنند دوباره گرفتار ویروس خواهیم شد و استانهایی هم که وضعیت سفید پیدا کرده اند ممکن است دوباره مبتلا شوند.
کرونا ویروسی که به عروق خونی حمله می کند
رییسی درباره اینکه آیا رفتار ویروس تغییر کرده است و گفته می شود ویروس کرونا تنفسی نیست و موجب لخته خون و آسیب به اندامها می شود، گفت: اینکه ویروس درگیر تنفسی ندارد، درست نیست، باید توجه داشت که کروناویروس قطعا درگیری تنفسی دارد و باعث تنگی نفس، هایپوکسی و نارسایی ریه میشود، اما در پاتوفیزیولوژی بیماری، شرایط متفاوت است و در یک جمله میتوان گفت که کرونا موجب التهاب لایه پوششی عروق به نام «اندوتلیوم» می شود و تمام ارگان هایی دارای عروق مثل ریه، کلیه، دستگاه گوارش، قلب و مغز آسیب می بینند.
او ادامه داد: کرونا چون عروق قلبی و مغزی را درگیر می کند، می تواند موجب سکته مغزی و قلبی شود و مطالبی درباره کاوازاکی و کرونا در کودکان مطرح شده بود و کاوازاکی چون بیماری مرتبط با سیستم ایمنی است و التهب عروق و مخاط رخ می دهد، این بیماری در کودکان ظاهر شده بود.باید توجه داشت بدن از عروق تشکیل شده و در تمام سرخرگ ها اندوتریم وجود دارد، کرونا می تواند همه بدن را درگیر کند.
رد شایعه مخالفت سازمان جهانی بهداشت با کالبدشکافی فوتیهای کرونا
معاون بهداشت وزارت بهداشت درباره اینکه سازمان جهانی بهداشت و چین با کالبدشکافی مخالف هستند، گفت: این ادعاها درست نیست و پزشکان می توانند فوتی ها را بررسی و از بیماران نمونه برداری کنند و باید توجه داشت که کرونا موجب لخته خون می شود و لخته ها در رگ های ریز می ماند و مانع از خون رسانی به اندام می شود و می تواند درگیری ریه و قلب ایجاد کند، به همین دلیل یکی از درمان های توصیه شده برای بیماران کرونایی در آی سی یو استفاده از داروهای ضد لخته است و اکنون هم از این داروها استفاده می شود.
علت افزایش آمار ابتلاهای روزانه کرونا در کشور
رییسی درباره علت افزایش تعداد موارد روزانه کووید-۱۹ کرد: قدرت بیماری زایی کم نشده و همچنان در گردش است و ما در ایران تست های سرپایی را بالا برده ایم و 200 هزار تست سرپایی انجام داده ایم که اغلب افراد علائم خفیف داشتند و در غربالگری شناسایی شدند و معمولا در سرپایی 10 تا 12 درصد کسانی که تست می دهند، کرونا مثبت هستند و نیاز به بستری ندارند و می توانند در نقاهتگاه یا منزل ایزوله شوند و با استراحت و درمان های ساده سرپایی کاملا بهبود پیدا کنند.
او ادامه داد: از نظر ما شناسایی این افراد یک دستاورد مثبت است و هر چه زودتر این افراد شناسایی شوند، کمک کننده است؛ چرا که این افراد ایزوله میشوند و به این ترتیب امکان انتقال به دیگران کاهش مییابد. علت دوم نیز آن است که این افراد ممکن است خودشان علامت نداشته باشند اما در ارتباط با افراد دارای بیماریهای زمینهای و سالمندان و انتقال بیماری، در آن افراد میتوانند بیماری شدید ایجاد کنند.
کاهش محسوس موارد بستری کرونا در کشور
معاون وزیر بهداشت تاکید کرد: بنابراین میزان بستریهای کرونا در کشور به صورت کاملا واضح کاهش یافته است اما بیماران سرپایی بیشتر را شناسایی میکنیم البته در برخی استانها مثل خوزستان اکنون موارد بستری هم زیاد است؛ چراکه پیک بیماری حدود یک هفته است که شروع شده و در حال ادامه است.
نحوه تصمیم گیری ها در ستاد ملی کرونا و نقش وزارت بهداشت
رییسی درباره سازو کارهای ستاد ملی مقابله با کرونا وظیفه وزارت بهداشت بیان کرد: ما قبل از اینکه در ستاد ملی مقابله با کرونا موضوعی مطرح شود، ما بحث های کارشناسی را در وزارت بهداشت بررسی می کنیم،همچنین در کمیته ای در وزارت کشور که اکثر سازمان های مختلف در آن حضور دارند، موضوعات مطرح و از جنبه های مختلف به آن نگاه و پیشنهاداتی داده می شود، همچنین رئیس کمیته های تخصصی با ستاد ملی مقابله با کرونا موضوعات را مطرح می کنند و پیشنهادات را مورد بحث و بررسی قرار می دهند و در نهایت پیشنهادات در ستاد ملی مقابله با کرونا مطرح و تصمیم گیری می شود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان کرد: نباید به کرونا فقط از جنبه سلامت جسمانی نگاه کرد و باید از جنبه های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی به بحران کرونا نگاه کرد، کشوری مثل امریکا 114 میلیارد دلار برای مقابله با کرونا اعتبار تخصیص داده و هزینه کرده و انگلیس برای مقابله با کرونا 220 میلیارد پوند اعتبار گذاشته است، یادمان باشد ما در کشوری زندگی می کنیم که با ظالمانه ترین تحریم ها مواجه هستیم و فشارهای بسیاری به ما وارد کردند و ما در تامین تجهیزات و دستگاه ها تحریم هستیم و با تکیه بر توان داخلی، مردم و کادر درمان مه دادیم توانستیم مدیریت آبرومندانه داشته باشیم و صادقانه باید بگویم، درصدی از مردم اگر کسب وکار روزانه خود را نداشته باشند محتاج نان شب خواهند بود.
عادی شدن کرونا؛ بزرگترین ترس وزارت بهداشت
رییسی درباره بازگشایی ها و عادی شدن کرونا برای مردم گفت: وزارت بهداشت علاقه دارد قرنطینه باشد اما باید جواب این سوال را داد که ما تا چه زمانی می توانیم از نظر اقتصادی و معیشتی قرنطینه و تعطیلی ها را ادامه داد، باید توجه داشت زمانی می رسد ما مجبور می شویم همزمان با بازگشایی کسب و کارها پروتکل های بهداشتی را رعایت کنیم و در کنار سلامت فرهنگ و مذهب و دین وعبادت را هم لحاظ کنیم چرا که ویروس کرونا همچنان با ما خواهد بود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: بنابراین ما همه موضوعات را در کنار هم در نظر می گیریم و بحث نظارت ها ادامه دارد و بررسی دقیقی انجام داده ایم و مردم بر اساس بررسی های اپیدمیولوژی به سمت عادی شدن کرونا می روند و این خطرناک است و ما از ویروس نمی ترسیم بلکه بزرگترین ترس ما این است که مردم فکر کنند شرایط عادی و ویروس کرونا ضعیف شده است البته اختلاف نظرهایی هم وجود دارد و نقش وزارت بهداشت در ستاد ملی مقابله با کرونا بسیار کلیدی است و اینطور نیست که همه خواسته های عینا اجرایی شود و برخی خواسته ها تعدیل می شوند.
نیمی از تهرانی ها پروتکل های بهداشتی را رعایت نمی کنند
او ادامه داد: در بازگشایی های بسیار تلاش کردیم و کار فوق العاده ای در تدوین پروتکل های بهداشتی صورت گرفت، سه هفته پیش بررسی ها نشان داد که میانگین کشوری 82 درصد پروتکل های بهداشتی را رعایت می کردند و در تهران با 32 درصد کمترین میزان رعایت پروتکل های بهداشتی را داشت که این رقم به 56 درصد در تهران رسیده و جزو پایین ترین هاست و در استان های جنوبی رعایت پروتکل ها متفاوت بود و در خوزستان 61 درصد شاهد رعایت پروتکل های بهداشتی بودیم و استان های مرکزی بهتر پروتکل های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کردند.
رییسی گفت: اگر ما می خواهیم از مترو استفاده کنیم باید حتما از ماسک استفاده کنیم و اگر ماسک نداشته باشیم حتما در معرض خطر هستیم و اکنون که طرح نترافیک اجرا نمی شود با شلوغی مواجه هستیم و مدتی بعد با پدیدیه آلودگی هوا رو به رو خواهیم شد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان کرد: کشور کره جنوبی که در مقابله با کرونا خوب عمل کرده بود، مدارس را باز کردند و دچار چچالش شدند و به عقب برگشتند و مدارس را تعطیل کردند و انگلیس غربالگری که ما از اسفند شروع کرده بودیم این طرح را از چند روز پیش اجرایی کردند و کشور سوئد هیچ کدام از مدل ها را اجرایی نکرد و همه مراکز فعال بودند و توصیه کردند افراد با سن بالا در جمع ها حاضر نشوند و بعد از انگلیس در رتبه دوم دنیا به ازاری هر یک میلیون جمعیت قرار دارد اما در ایران علی رغم بازگشایی ها مرگ و میرها افزایش پیدا نکرده و کاهشی است و تعداد موارد مثبت سرپایی ما رو به افزایش است و ما به دنبال تشدید نظارت ها با همکاری بسیج، تعزیرات، نیروی انتظامی و قوه قضاییه هستیم، بسیاری از اصناف QR کد را نصب نکردند و مردم میتوانند با این کدها بر عملکرد اصناف نظارت کنند، باید توجه داشت اگر مردم پروتکل های بهداشتی را رعایت نکنند احتمال پیک مجدد کرونا وجود دارد.
رییسی درباره پاداش های مالی پایین نیروهای بهداشتی در خط مقدم مقابله با کرونا گفت: ورای پاداش معنوی وایثارو فداکاری که همکاران ما داشتند، معتقدم باید پاداش مالی به نیروهایمان پرداخت شود اما باید توجه داشت که ما تعداد کارکنانمان بالا اما منابع مالی مان اندک است، تمام بودجه ای که تاکنون برای مقابله با کرونا به وزارت بهداشت پرداخت شده است، 30 درصد یکی میلیارد یورو صندوق توسعه ملی بوده که به فرمایش مقام معظم رهبری برای مقابله با کرونا اختصاص داده شده است و این رقم ناچیز در بین دانشگاه های علوم پزشکی توزیع شده است و برنامه داریم تا حد توانمان از همکاران تقدیر کنیم.
غذاخوری ادارات تعطیل شود
رئیسی درباره شرایط حضور کارکنان ادارات نیز بیان کرد: اگر کارمند بیماری زمینهای و سن بالا داشته باشد بهتر است دورکاری کند. افرادی نیز که در محل کار حاضر میشوند باید ماسک داشته و درصورتیکه ارباب رجوع دارند، او هم ماسک زده باشد. تجمع در سالنهای غذاخوری ادارت متوقف شود و اگر فردی به کرونا مبتلا شد باید با خوداظهاری از حضور در محل کار خوددداری کند.
عروسی در تالارها همچنان ممنوع است
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه برگزاری مراسم عروسی در تالارها همچنان ممنوع است، ادامه داد: در مواردی که تخلفات صورت گرفته بود و اقدام به برگزاری مراسم عروسی کردند، داماد و صاحب تالار بازداشت شدند. البته نظارت بر مجالس عروسی در منازل برای ما سخت است. اکنون آمار بالایی که در استان خوزستان مشاهده میکنید به علت برگزاری همین مراسمات شلوغ در روزهای قبل بوده است. کنترل کرونا ویروس نیاز به تعهد اجتماعی دارد تا نکات بهداشتی به خوبی رعایت شود.
نگرانی از بازگشایی پارک های جنگلی و طرح سالمسازی سواحل
وی درباره بازگشایی پارکهای جنگلی نیز اظهار کرد: اگر پارکها برای قدم زدن و حضور کوتاه مردم باز شود، شاید مشکلی نداشته باشد، اما معمولا پارکهای جنگلی محل تجمع افراد زیادی است و حتی شلوغی در زمین بازی و رستوران پارک شرایط نامناسبی را فراهم میکند. درخصوص بازگشایی طرح سالم سازی سواحل نیز این نگرانی وجود داشت که در صورت فعالیت دکههای فروش بلال، جگر و... احتمال انتقال ویروس کرونا افزایش یابد.
انتظار از مجلس یازدهم برای کامل شدن برنامه پزشک خانواده و نسخه الکترونیک
رئیسی در پاسخ به سوالی درباره انتظارات وزارت بهداشت از مجلس یازدهم، گفت: اولین انتظار ما این است که این عزیزان نکات بهداشتی رارعایت کنند تا مجلس شاد و پرنشاطی داشته باشیم. از سوی دیگر توقع داریم مسائل مطرح شده در قانون برنامه ششم توسعه و برنامه پزشک خانواده و نسخه الکترونیک تکمیل شود.
نحوه سنجش سلامت نوآموزان در سال تحصیلی جدید
وی درباره نحوه برگزاری سنجش سلامت دانشآموزان در سال تحصیلی جدید نیز، گفت: این فرایند را با رعایت نکات بهداشتی و با سیستم نوبت دهی انجام خواهیم داد. خوشبخانه والدین وفرزندان نکات را به خوبی رعایت میکنند. از سوی دیگر معتقد هستیم برای بازگشایی سال آینده مدارس هم باید برنامه ریزی داشته باشیم و به این فکر کنیم که چگونه مدارس باز باشند و کرونا منتقل نشود؟
واکسن کرونا امسال به دست ما نمیرسد
معاون وزیر بهداشت با تاکید بر اینکه کرونا حالا حالاها مهمان ما است، ادامه داد: تا زمانی که واکسن تولید نشود این ویروس مهمان کشورها است؛ توجه کنید در صورت تولید واکسن امسال به دست ما نخواهد رسید و باید خودمان را آماده کنیم که در شرایط مسالمت آمیز با کرونا زندگی کنیم تا به ما آسیب نرساند. اگر توجه کنید اکنون دیگر بسیاری افراد با یکدیگر دست نمیدهند و این فرهنگ تقریبا جا افتاده که این کار نوعی مقابله با انتقال ویروس است. پیشنهاد مشخص من این است که هر وزارتخانه به این سوال پاسخ دهد که چگونه میتواند فعال باشد ولی مانع انتقال ویروس به کارکنانش شود. مثلا وزارت ورزش فکر کند چگونه لیگ را برگزار کند اما مانع ابتلای بازیکنان به کرونا شود و...
خطر ابتلا به کرونا با سفر
وی درباره نگرانیهای احتمالی نسبت به گسترش بیماری در تعطیلات آخر هفته و آغاز سفرها، تصریح کرد: هر اتفاقی که میافتد ما انتظار داریم نتایج آن را دو هفته بعد ببینیم. مثلا در رعایت نکات بهداشتی و عدم خروج از منزل در ۱۳ بدر و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی نتایج را دو هفته بعد دیدیم. اکنون سفرها امکان انتقال ویروس از فرد ناقل به سایر نقاط را دارد. اگر مردم رعایت کنند و حتما به توصیه زدن ماسک گوش کنند اوضاع میتواند بهتر باشد. از طرفی اگر در سفر در حریم خانواده خود باشند، بازار و رستوران نروند و تا حد امکان با خودرو شخصی خود سفر کنند و از همه مهم تر ماسک داشته باشند، باز هم ممکن است اوضاع بهتر باشد.
وی با بیان اینکه داشتن دستکش برای خود فرد محافظت ایجاد میکند، ادامه داد: به طور مثال به نظر من داشتن دستکش برای خدمت دهندگان در رستوران ها چندان مناسب نیست؛ چرا که دست خود فرد از ویروس محافظت میشود، اما ممکن است به دلیل تماس دستش با سطوح مختلف و نشستن آنها امکان انتقال ویروس به سایرین را افزایش دهد.
وی درباره بازگشایی مراکز دینی سایر ادیان، بیان کرد: دستورالعمل ابلاغی ما برای تمام ادیان است و دینها را از یکدیگر جدا نکردیم. اکنون مجوزهای بازگشایی داده شده است. البته درخصوص بازگشایی مساجد دقت کنید که همچنان مجوز برگزاری مراسمها داده نشده است و مساجد برای نماز و دعا باز هستند.
انتهای پیام/ص
دیدگاه شما