به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ ، سهام عدالت اوضاع بازار سرمایه انقدر نابسامان شده که کسی خبری از سهام عدالت و فروش آن نمیگیرد. همین سه ماه قبل بود که هر روز ارزش سهام عدالت در رسانههای مطرح میشد و صاحبان سهام عدالت به هر روشی متوسل میشدند تا از وضعیت فروش سهام خود با خبر شوند، اما بعد از ریزش بازار نه خبری از سهام عدالت است و نه خبری از فروش آن.
بر اساس دستورالعمل سازمان بورس متولی اصلی فروش سهام عدالت کارگزاریها هستند. کارگزاریها باید سهام عدالت افرادی که قصد فروش دارند را در بازار سرمایه فروش برساند اما با توجه به منفی بودن بازار سازمان بورس اعلام کرد که سهام در بازار بلوک به فروش برسد که با توجه به گفته میرصانعی دیبر کانون کارگزاران ایران در بازار بلوک هم خریداری برای سهام عدالت وجود ندارد. طبق یک تعریف عام، سفارش خرید یا فروش بخش بزرگی از سهام یک شرکت را «معامله بلوکی» میگویند. این معامله با یک قیمت توافقی معین، میان خریدار و فروشنده، انجام میشود.
در همین رابطه با میرصانعی دبیرکل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار میگوید که با توجه به منفی شدن بازار سازمان بورس و اوراق بهادار اجازه فروش سهام عدالت را در بازار سهام نمیدهد بلکه سفارش فروش این سهام در بازار بلوک قرار داده میشود.
روح الله میرصانعی دبیرکل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار در مورد آخرین وضعیت سهام عدالت گفت: راه اصلی فروش سهام عدالت از طریق شرکتهای کارگزاری است که بر اساس مصوبه شورای عالی بورس تمام مراحل آن کاملا به صوت الکترونیکی در حال انجام است. هر مشمولی میتواند به سایت کارگزاری مراجعه کند و اطلاعات خود را وارد کنند. باید شماره شبا و شماره همراه فردی که قصد سفارش فروش سهام عدالت خود را دارد مطابق اطلاعات فرد باشد.
میرصانعی اضافه کرد: اگر اطلاعات وارد شده صاحبان سهام که قصد فروش سهام خود را دارند در سایت کارگزاری اشتباه بود، صاحب سهام میتواند به سایت سهام عدالت مراجعه کند و اطلاعات خود را اصلاح کنند و سپس به سایت شرکت کارگزاری جهت قرار دادن سفارش اقدام کند. نحوی احراز هویت افراد از طریق کد otp است و هیچ نیازی به مراجعه به حضوری به دفاتر کارگزاری نیست.
وی در پاسخ به این سوال که مشکل اصلی در بحث سفارش گیری و سرگردانی صاحبان سهام عدالت چه بود؟ گفت: فرایند سفارش گیری شرکتهای کارگزاری مشکل نداشت، مشکل جای دیگر بود. بر اساس تفکرات سنتی که وجود داشت این تصمیم گرفته شد که دفاتر فیزیکی باید در اختیار مشمولان سهام عدالت باشد به همین منظور بانکها وارد این بازی شدند یعنی به زور آنها را وارد کردند. قرار بر این شد که در شعب بانک درخواستها را از مشتریان اخذ کنند اما متاسفانه اکثر مشکلی که در اوایل سهام عدالت پیش آمد مربوط به درخواستهای بود که سیستم بانکی از طریق مشتریان دریافت کرده بود، بانکها اطلاعات مربوط به درخواست مشتری اعم از شماره شبا و تلفن همراه را چک نمیکردند و سفارشات را بدون بررسی به کارگزاریها ارسال میکردند و کارگزار این بررسی را توسط شرکتهای سپردهگذاری انجام میدادند، بسیاری از سفارشات به خاطر ناقص بودن اطلاعات و یا اشتباه بود اطلاعات مشمولان سهام عدالت برگشت خورده و بانک هم ابزاری برای در جریان گذاشتن متقاضیان نداشتند بنابراین مشتریان سرگردان شدند.
دبیرکل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار با بیان اینکه این مشکلات به خاطر تفکر سنتی که از سیستم بانکی یاری بگیرند صورت گرفت و افزود: ما مشکلی در مورد سفارشاتی که از طریق کارگزاری اخذ میشد نداشتیم و مشکل از طرف سیستم بانکی بود.
میرصانعی در پاسخ به این سوال که آیا برای ثبت نام در سایت شرکتهای کارگزاریها داشتن کد سجامی یا کد معاملاتی نیاز هست؟ گفت: برای ثبت سفارش در سایت کارگزاری نه نیازی به کد سجامی است نه کد معاملاتی، فقط کافی است دو مورد یعنی شماره شبا و شماره همراه به نام فرد باشد.
وی در مورد روند فروش سهام عدالت اظهار داشت: من دوره سفارش سهام عدالت را به دو قسمت تقسیم میکنم، دوره نخست، دو تا سه ماه اول بود که مشکلات سیستم بانکی را داشتیم و بسیار از فروش نرفتن سهام عدالت به خاطر این بود که سفارشات قابل قبول نبود و بر گشت میخورند، در آن زمان بازار مثبت بود و همگی سفارشات قابل قبول در بازار سرمایه معامله میشد اما ۴۰تا ۵۰ درصد سفارشات به دلیل مشکلاتی که عنوان شد غیر قابل قبول بود.
دبیرکل کانون کارگزاران بورس اوراق بهادار ادامه داد: دوره بعدی که مشکل سیستم بانکی حل شد( بانکها در حاصل حاضر به صورت حضوری سفارش نمیگیرند و صاحبان سهام که قصد فروش دارند میتوانند از طریق سایت بانک که به سایت کارگزاری متصل است سفاشارت خود را انجام دهند) بحث منفی شدن بازار به وجود آمد و سازمان بورس اجازه فروش این سهام را به کارگزاری ها در بازار سرمایه نمیدهد و کارگزاری باید سهام عدالت را در نماد بلوکی به فروش برسانند که در بازار بلوک هم خریداری ندارد، بنابراین سفارشات مشتریان قابل فروش نیست.
انتهای پیام/ص
دیدگاه شما