تازه ترین مطالب

تاریخ : 16. دى 1403 - 10:39   |   کد مطلب: 38115
سیاست خارجی ترامپ در رابطه با دولت سوریه به رهبری هیات تحریر الشام (HTS) نیازمند ارزیابی‌های پیچیده و محاسبات ریسک دشوار است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی کورنگ ،«جورجیو کافایرو» در گزارشی که در سایت تحلیلی «نیو عرب» منتشر شد نوشت: پس از بازگشت «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور منتخب آمریکا به دفتر بیضی شکل در ۲۰ ژانویه، دولت وی باید تصمیمات مهمی در مورد سوریه بگیرد. اینکه تیم ترامپ چگونه انتقال حساس کشور جنگ زده به دوران پس از اسد را هدایت می‌کند، عواقب عمیقی خواهد داشت. سیاست خارجی ترامپ در دور دوم ریاست جمهوری در رابطه با دولت سوریه به رهبری هیات تحریر الشام (HTS) نیازمند ارزیابی‌های پیچیده و محاسبات ریسک دشوار است.

هیات تحریر الشام گروهی است که ائتلاف نیرو‌های شورشی را رهبری می‌کند که در اوایل ماه جاری دولت بشار اسد را برکنار کرد و اکنون مسئولیت دولت جدید سوریه را بر عهده دارد. برای سال‌ها، این گروه بر اکثر استان ادلب در شمال غربی سوریه از طریق دولت نجات سوریه، حکومت می‌کرد.

هیات تحریر الشام ریشه در شاخه القاعده سوریه، یعنی جبهه النصره دارد. در دسامبر ۲۰۱۲، وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا، جبهه النصره را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کرد، شش ماه قبل از اینکه رهبر آن احمد الشرع (معروف به ابومحمد الجولانی) را در فهرست ویژه تروریست‌های جهانی تعیین شده قرار دهد.

الشرع هرگز هدفی در «جنگ علیه تروریسم» واشنگتن نبود. وی در فضای باز در ادلب عمل کرد و ایالات متحده آمریکا هیچ تلاشی برای دستگیری یا کشتن وی نکرد

هیات تحریر الشام سال‌ها به دنبال این بوده است که خود را در چشم غرب و جامعه بین‌المللی به طور کلی مشروع و میانه‌رو معرفی کند. برای انجام این کار این گروه تلاش کرد از القاعده فاصله بگیرد.

الشرع هرگز هدفی در «جنگ علیه تروریسم» واشنگتن نبود. وی در فضای باز در ادلب عمل کرد و ایالات متحده آمریکا هیچ تلاشی برای دستگیری یا کشتن وی نکرد. با این وجود، دولت ایالات متحده آمریکا درخواست‌های قبلی هیات تحریر الشام برای حمایت واشنگتن در مبارزات خود علیه دولت اسد و داعش را نادیده گرفت.

با وجود اینکه واشنگتن هنوز هیات تحریر الشام را به عنوان یک سازمان تروریستی از فهرست خارج نکرده است، به شیوه‌ای بسیار عمل گرایانه وارد تعامل با «احمد الشرع» شد. دوازده روز پس از فرار اسد به روسیه، ایالات متحده آمریکا هیئتی را به رهبری «باربارا لیف»، مقام ارشد وزارت امور خارجه در امور خاورمیانه به دمشق فرستاد تا با شورشیان که به حاکمان سوریه تبدیل شدند گفت‌و‌گو کند.

«لیف» در پایتخت سوریه به «احمد الشرع» گفت که ایالات متحده آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری را که در ۷ سال و نیم گذشته برای بازداشت وی تعیین کرده بود، لغو کرده است. وی بحث خود با الشرع را «خوب» و «کامل» توصیف کرد. این دیپلمات آمریکایی در حالی که رهبر بالفعل سوریه و اظهارات وی در مورد موضوعاتی مانند حقوق زنان و اقلیت‌ها را «عمل‌گرا» و «میانه‌رو» توصیف کرد، تاکید کرد که واشنگتن با عمل قضاوت خواهد کرد، نه فقط با گفتار.

اگرچه هیات تحریر الشام در حال حاضر دمشق و سایر شهر‌های بزرگ سوریه را اداره می‌کند، بسیاری از سرزمین‌های این کشور خارج از کنترل آن باقی مانده است. هنوز مشخص نیست که آیا این جناج در نهایت بر تمام سوریه حکومت خواهد کرد یا خیر و اگر چنین کند، ناشناخته‌های زیادی در مورد چگونگی انجام این کار وجود دارد. به هر حال اداره کل سوریه بسیار چالش برانگیزتر از اداره استان ادلب خواهد بود.

یک سوال بزرگ این است که مقامات جدید دمشق چگونه با وضعیت شمال شرق سوریه برخورد خواهند کرد؟ در این بخش غنی از هیدروکربن سوریه، حضور نظامی ایالات متحده برای حمایت از نیرو‌های دموکراتیک سوریه وجود دارد. این گروه از اوایل جنگ سوریه، زمانی که نیرو‌های اسد شمال شرق این کشور را ترک کردند، این منطقه از سوریه را اداره می‌کردند.

روابط ایالات متحده آمریکا با نیرو‌های شریک کرد خود در شمال شرق سوریه در سال ۲۰۲۵ آزمایش خواهد شد. «آرون لوند»، یکی از تحلیلگران خاورمیانه در تحقیقات دفاعی سوئد، خاطرنشان کرد: ترکیه با کمک به گروه‌های مشتری سوری خود برای تصرف قلمرو و تهدید به حمله، فشار را روی هم خواهد گذاشت و تعهد «دونالد ترامپ» به ماندن در سوریه در بهترین حالت نامشخص است. 

سپس سؤالاتی در مورد علوی‌هایی که مظنون به وفاداری به اسد هستند مطرح می‌شود. تظاهرات اخیر در حمص، جبله، لاذقیه، طرطوس و قرضحه حاکی از نگرانی قابل توجه علویان سوریه است. با توجه به سابقه خدمت علوی‌ها در رده‌های بالای حکومت اسد، بسیاری از افراد این جامعه اقلیت از حملات انتقام جویانه در دوره آتی بیم دارند. 

تظاهرات به رهبری علوی‌ها پس از پخش فیلم‌های ویدئویی از حمله به زیارتگاه مهم علوی‌ها در منطقه میسلون حلب بالا گرفت. بسیاری در سوریه و خارج از کشور انگشتان خود را به سوی ایران نشانه رفته و جمهوری اسلامی را به دامن زدن به فرقه گرایی خطرناک متهم می‌کنند.

صرف نظر از نقش واقعی تهران در این اضطراب در میان علوی‌های سوریه، می‌توان فرض کرد که تنش فرقه‌ای احتمالاً بالا باقی خواهد ماند و نحوه برخورد دولت تحت تسلط هیات تحریر الشام با چنین تنش‌هایی بسیار مهم است. 

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت