به گزارش کورنگ به نقل از خبرنگار مهر، از دیرباز خون در حیات انسان نقشی رمزآلود، اسرارآمیز و حتی جادوگرانه داشته و هستند بيماراني مانند تالاسمي و هموفيلي كه اهداي خون براي آنها نقش حياتي را دارد.
انتقال خون برای درمان بسیاری از مشکلات پزشکی فرد دریافتکننده مانند بیماریهای خونی، سرطان و نیز درمان برخی جراحتها و جراحیهای بزرگ که در آن خون از دست رفته است، دارای اهمیت است.
پزشکان با در نظرگرفتن علت و شدت کم خونی (هموگلوبین پایین)، بیماری و علائم آن، نیاز به انتقال خون را تعیین میکنند.
همچنین انتقال پلاکت در صورت پایین بودن پلاکتهای خون یا اختلال در عملکرد آنها و انتقال پلاسما برای تأمین پروتئینهای خون و توقف خونریزی ضرورت دارد.
در بين افراد جامعه هستند كساني كه براي کمک به همنوع و انجام اين عمل خداپسندانه اقدام به اهداي خون خود براي نجات جان بيماران مي كنند.
همدان چهار هزار اهداکننده مستمر خون دارد
در استان همدان نیز بيش از چهار هزار نفر به طور مستمر براي اهداي خون به طور ماهيانه به سازمان انتقال خون استان مراجعه مي كنند
اما برخي از افرادي كه در شهرستان هاي همدان زندگي مي كنند و قصد اهداي خون دارند با مشكل نبود مركز اهداي خون مواجه هستند.
تيم سيار براي خونگيري تنها ماهي يك بار به اسدآباد مراجعه مي كند
يكي از شهروندان اسدآبادي در گفتگو با مهر افزود: در شهرستان اسدآباد مركزي ثابت براي اهداي خون وجود ندارد.
اسد خدايوندي ادامه داد: با توجه به جمعيت اين شهرستان و تمايل برخي افراد براي اهداي خون نبود مركز انتقال خون مشكلاتي را براي شهروندان ايجاد كرده است.
وي اظهار داشت: تيم سيار براي خونگيري تنها ماهي يك بار به اين شهرستان مراجعه مي كند كه با وجود تعداد زیاد داوطلبان جوابگو نيست.
شهروند اسدآبادي عنوان داشت: تا كنون چندين بار شده كه بنده براي اهداي خون در صف طولاني ایستاده ام ولي نوبت به من نرسيده است.
اسد خدايوندي در حاليكه در صف اهداي خون ايستاده بود، افزود: من مغازه دار هستم و از هشت صبح براي اهداي خون در صف ايستاده ايم.
خانم خانه داري كه با فرزندش در صف بود به مهر گفت: صف انتقال خون هميشه شلوغ است.
ليلا رحمتي ادامه داد: با توجه به مسافت زیاد اسدآباد تا مركز استان برخي از افرادي كه قصد اهداي خون دارند امكان رفت و آمد به همدان را ندارند.
رحمتي افزود: برخي افراد بنا به تجويز پزشك بايد اقدام به اهداي خون كنند كه با نبود مركز ثابت انتقال خون و بعد مسافت با مشكل و سختي روبرو هستند.
شهرستان رزن و فامنين تيم سيار براي خونگيري ندارد
مسئول دفتر حفظ و آموزش و جذب اهدا كنندگان استان همدان نیز در گفتگو با مهر افزود: استان همدان داراي دو پايگاه انتقال خون ثابت در شهرستان هاي همدان و ملاير است.
بهاره ابراهيمي اظهار داشت: تيم هاي سيار براي خونگيري از افراد داوطلب در ماه دو بار به شهرستان نهاوند و يكبار به تويسركان مراجعه مي كنند.
وي با بيان اينكه تيم هاي سيار انتقال خون در استان ماهي يك بار به شهرستان اسد آباد و كبودر آهنگ مراجعه مي كنند، عنوان داشت: شهرستان هاي رزن و فامنين فاقد تيم سيار براي خونگيري هستند.
كمبود نيروي انساني مهمترين علت نبود تيم هاي سيار خونگيري در همدان
مسئول دفتر حفظ و آموزش و جذب اهدا كنندگان استان همدان در مورد مشكل برخي از افراد ساكن در شهرستانها براي اهداي خون و نبود مركز ثابت انتقال خون در شهرستانها گفت: مهمترين دليل آن كمبود نيروي انساني در مركز انتقال خون استان است.
بهاره ابراهيمي ادامه داد: وقتي گروهي از پرسنل سازمان انتقال خون استان همدان براي خونگيري به شهرستان ها مراجعه مي كنند، سازمان با كمبود نيرو مواجه مي شود.
كمبود امكانات مادي و نيروي آموزش ديده به مشكلات افزوده است
وي در اين مورد افزود: با كمبود نيرو در سازمان همكاران ديگر مجبور مي شوند كه دو شيفت يا بيشتر كار كنند.
وي اظهار داشت: مشكل ديگر نبود امكانات مادي و تجهيزات در مركز انتقال خون استان است
بهاره ابراهيمي با اشاره به كمبود بودجه براي تهيه تجهيزات ابراز داشت: كمبود نيروي آموزش ديده در انتقال خون از جمله مسائلي است كه به اين مشكلات افزوده است.
مسئول دفتر حفظ و آموزش و جذب اهدا كنندگان استان همدان ادامه داد: از طرفي وجود مركز ثابت انتقال خون در شهرستانها نيازمند رعايت استاندارد هايي است كه با وجود كمبود نيروي متخصص و آموزش ديده امكان پذير نيست.
بهاره ابراهيمي اظهار داشت: از طرفي افزايش تيمهاي سيار در برخي شهرستان ها مانند كبودر آهنگ به دليل تعداد كم افراد براي خون دهي ضروري نيست.
افراد داوطلب براي خون دهي به همدان مراجعه كنند
وي عنوان داشت: مي توان گفت با وجود نزديكي اكثر شهرستان ها به مركز استان افراد داوطلب مي توانند براي خون دهي به همدان مراجعه كنند.
بهاره ابراهيمي اضافه كرد: با توجه استقبال مردم انسان دوست استان همدان نياز به تاسيس پايگاه ثابت در شهرهاي ديگر نيز وجود دارد، اما با توجه به كمبود نيروي انساني و مالي تاكنون امكان اين امر فراهم نشده است.
شمار تیم های سیار خونگیری همدان افزايش مي يابد
مدير سازمان انتقال خون استان همدان نیز درگفتگو با خبرنگار مهر از افزايش تيم هاي سيار خونگيري در نقاط مختلف استان همدان در ماه رمضان خبر داد.
افشين محمدي افزود: با نزدیک شدن به ماه رمضان، سازمان انتقال خون تمهیدات ویژه ای برای تامین ذخایر خونی مورد نیاز بیماران در نظر می گیرد که یکی از آنها تغییر ساعت های خونگیری است.
وي با اشاره به اينكه در روزهای عادی سال، سازمان از ساعت 8 صبح تا 7 عصر به طور یکسره پذیرای اهداکنندگان است، اظهار داشت: در ماه رمضان خونگیری در ساعات بعد از ظهر انجام نمی گیرد و از حوالی افطار تا پایان شب انجام مي پذيرد.
محمدي ادامه داد: بسیاری از افراد به دلیل روزه داری تصور می کنند که شرایط مناسب برای اهدای خون را ندارند، چرا که ممکن است با اهدای خون دچار ضعف و بی حالی شوند.
وي در اين مورد عنوان داشت: اگر فرد تا 4 ساعت قبل از اهدای خون تغذیه مناسب داشته باشد، در هنگام خون دادن دچار مشکلی نشده و در صبح روزهای ماه رمضان، افراد می توانند خون اهدا کنند.
نیاز بیماران به فرآورده های خونی همیشگی است
مدير سازمان انتقال خون استان همدان گفت: نیاز بیماران به فرآورده های خونی همیشگی بوده و برای تامین این نیاز، سازمان باید همواره ذخیره مناسبی از فرآورده های خونی داشته باشد.
محمدي ادامه داد: در برخی از روزهای سال مانند روزهای تاسوعا و عاشورا و در فصل بهار تعداد اهداکنندگان افزایش چشم گیری پیدا میكند، در حالیکه در روزهایی مانند ماه رمضان، مهرماه و اسفندماه و روزهای سرد سال، تعداد اهداکنندگان خون کاهش می یابد.
وي با تاكيد بر نیاز مبرم سازمان برای تامین ذخایر خون مورد نیاز بیماران و بیان اینکه نقش اهداکنندگان خون در این روزها اهمیت ویژه ای پیدا می کند، اضافه كرد: اهدای خون برای فرد سالم هیچ گونه ضرری نداشته و وقت زیادی هم نمی گیرد، پس در صورت داشتن شرایط اهدای خون، بیماران نیازمند را تنها نگذاریم.
آنچه مسلم است اینکه در اغلب موارد، تزريق خون تنها راه نجات نوزادان، بيماران يا مصدومين است و از آنجا که تا امروز هيچ مادهاي در هيچ شرايطي نتوانسته جانشين خون، اين ماده حيات بخش شود، انسان تنها توليد کننده و مصرف کننده خون خويش است و تبادل اين ماده حياتي به عنوان جلوهاي از ايثار و نوع دوستي همواره مورد تقدير و قدرداني قرار گرفته است.
در مقابل اين ايثار و از خودگذشتگي که به عنوان جلوهاي از يک عمل خدا پسندانه تلقي ميشود و در قبال ارزش نهادن به اين مردمي که بدون هيچگونه چشم داشتي و تنها به دليل نياز يک هم نوع به اين قطره خون با مراجعه به يک پايگاه خون، به ديگري زندگي ميبخشند، پايگاههاي انتقال خون نيز بايد کوچکترين خواسته اين عزيزان که کاهش زمان انتظار براي اهداي خون است را اجابت کنند.
دیدگاه شما