عليمحمد آزاد در ششمين جلسه ستاد اجرايي توسعه بخش معادن استان همدان با بررسي مسائل و مشكلات اين عرصه با بيان اينكه همه دستگاهها بايد طوري برنامهريزي كنند تا بيش از اين به همدان لطمه وارد نشود، عنوان كرد: استان همدان دارای وضعیت خاصی است که باید حفظ میشد در حالي كه متأسفانه این اتفاق نیفتاده است. روزی گنجنامه تابلوی زیبایی در برابر دیدگان همگان بود اما امروز مواردی چون گسترده شدن بساط دستفروشان و ايجاد چند آلاچیق و تبدیل آن مکان به منطقه گردشگری، آن را نابود کرده است.
استاندار در ادامه جلسه به اعضای ستاد اجرایی توسعه بخش معدن استان تأکید کرد تا برای فعال کردن معان راکد و غیرفعال تلاش کنند.
وی عنوان كرد: فرمانداران شهرستانها و سازمان صنعت، معدن و تجارت بايد برای حل مشکل وجود معارضان محلی با معدنکاران جلساتي را با حضور 2 طرف تشکیل دهند و منافع آنان را در نظر گيرند تا هيچيك متحمل ضرر نشوند.
آزاد با بيان اينكه در بحث واگذاري معادن، افراد بومي از اولويت برخوردار هستند، افزود: اين امر بايد با دقت صورت گيرد و به گونهاي نباشد كه افراد بومي پس از دريافت پروانه بهرهبرداری، آن را به افراد غیربومی بفروشند.
وي همچنين به بهرهگيري از تجهيزات خوب در معادن استان اشاره و اظهار کرد: در صورت مجهز نبودن معادن استان به ماشينآلات و تجهيزات مناسب و با قدرت، میزان تخریب از میزان بهرهبرداری بسیار بیشتر خواهد بود.
آزاد با اشاره به پروژه پیشنهادی سازمان نظام مهندسی در رابطه با تبدیل معدن گنجنامه به موزه معدنکاران، اظهار داشت: اين پروژه علاوه بر اينكه بايد توجیه اقتصادی داشته باشد تا مورد تصویب قرار گیرد، لازم است از نگاهي همه جانبه برخوردار باشد تا لطمهاي به بخشهاي ديگر وارد نسازد.
وي با تأكيد بر بررسي كارشناسانه موضوعات، خاطرنشان كرد: روزی برای توسعه بخش کشاورزی، کشاورزان به حفر چاههای متعدد و کشت در اراضی وسیع تشويق ميشدند اين در حالي است كه امروز به علت کمبود آب جلوی برداشت از این چاهها گرفته میشود و موضوع تغيير كشت محصولات، مطرح است.
استاندار همچنين با اشاره به مجاورت یکی از معادن شهرستان تویسرکان با سد سرابی، گفت: این سد در آینده، آب شرب شهرستان تويسركان را تأمین خواهد کرد که فعاليت معدن ميتواند مشكلاتي را براي آن ايجاد كند. بر همين اساس لازم است با احداث ديوار حائلي بين معدن و سد، از بروز مشكلات احتمالي جلوگيري كرد چرا که تعطیل کردن معدن با توجه به قدمت 20 سالهای که دارد، منطقی نیست.
آزاد در پايان با اشاره به نرخهای اعلامی از سوی دولت به صنف تولیدکنندگان شن، ماسه و آسفالت عنوان كرد: قيمت فروش در اين صنف هميشه درصدي بيشتر از نرخي است كه از سوي دولت تعيين ميشود، بر همين اساس اگر در نرخگذاری دخالت نکنیم بهتر است.
در ادامه فرماندار شهرستان نهاوند از وجود 26 معدن فعال دارای پروانه بهرهبرداری در این شهرستان خبر داد.
مجتبی مولوی افزود: 36 معدن در شهرستان نهاوند وجود دارد كه از این تعداد 10 مورد غیرفعال و راکد است و مابقی فعال هستند.
وی فعال کردن 4 معدن غیرفعال نهاوند را از کارکردهای خوب کارگروه توسعه بخش معدن دانست و اظهار داشت: در حال حاضر 21 واحد صنایع معدنی در نهاوند وجود دارد و 17 درصد سرمایهگذاری بخش معدن استان در اين شهرستان است كه از این حیث رتبه دوم استان را به خود اختصاص داده است.
مولوی افزود: شهرستان نهاوند با بيش از 2 ميليون تن توليد ساليانه مواد معدني، رتبه دوم استان را در زمينه توليد مواد معدني دارد، علاوه بر آن با ايجاد اشتغال براي 308 نفر، رتبه سوم را به خود اختصاص داده است.
وی بيان كرد: مدتي است كه پروانه کسب معادن برای دریافت تسهیلات، مورد پذیرش بانکها قرار نمیگیرد و از استاندار تقاضا داريم تا در اين زمينه رايزنيهايي با بانكها داشته باشد.
مولوی در ادامه خواستار تشکیل نظام صنفی معدن شد چرا كه اين امر ميتواند بسیاری از ساز و کارهای حوزه معدن را تنظیم کند.
وي وجود شرکتهای آتشبار را از دیگر مشكلات بخش معدن دانست كه با نیمه کاره رها کردن كار، مواد محترقه همچنان در معادن باقي مانده است.
مولوی وجود تنها یک کارشناس معدن در این شهرستان، وجود معارضان محلي و پذيرفته نشدن درخواستهاي معدنكاران توسط صندوق بيمه معدن را از ديگر مشكلات بخش معدن اعلام کرد.
در ادامه فرماندار شهرستان تویسرکان نيز وجود معدن سنگ گرانیت در کنار سد سرابی را از موضوعاتي دانست كه ميتواند در آینده مشکلساز باشد.
حسینعلی شرکایی افزود: فعاليت اين معدن ممکن است در آینده برای آب شرب شهرستان مشکل ایجاد کند بر همين اساس خواستار تعطيلي اين معدن شديم.
وی عنوان کرد: 18 معدن فعال با پروانه بهرهبرداری، اشتغالزایی 153 نفر و استخراج سالیانه 634 هزار و 200 تن مواد معدنی شامل گرانیت، لاشه آهکی، دولومیت و آرن در شهرستان تویسرکان وجود دارد كه بيشتر معدنکاران، غیربومی هستند.
شرکایی اظهار داشت: در حال حاضر 3 معدن غیر فعال در اين شهرستان وجود دارد كه با مشکل همکاری نکردن اهالی روستا و نبود راه مناسب مواجه هستند.
وی با بيان اينكه متأسفانه در تويسركان كارشناس معدن وجود ندارد، ادامه داد: ایجاد تعاونی معدنکاران و صندوق قرضالحسنه صنایع و معادن ميتواند قسمتي از مشكلات بخش معدن را بر طرف سازد.
مدیرعامل آب منطقهای استان همدان نیز گفت: احداث سد سرابی تویسرکان هزينههاي زيادي در بر داشته است اين در حالي است كه وجود معدن گرانیت در كنار این سد ميتواند مشکلاتي را ايجاد كند.
صفرعلی کمندانی افزود: با معدنکاران این معادن توافق شده است تا با ساخت تأسیسات رسوبگیر مابین سد و معدن از ورود رسوبات معدن به سد جلوگیری شود.
کمندانی همچنین به دنبال درخواست سازمان نظام مهندسی مبنی بر تبدیل معدن گنجنامه به موزهمعدن، خواستار برپايي موزه آب در كنار آن شد.
همدان پیام
دیدگاه شما