همدان از جمله استانهای کشاورزی کشور است که در صورت توجه بیشتر به آن میتوان از این بخش به عنوان شاهکلید اصلی توسعه آن بهره گرفت.
در همین زمینه یکی از محصولاتی که در استان تولید شده و با توجه به مرغوبیتش نیز قابلیت صادر شدن را داراست سیبزمینی بوده که مصرف آن نیز در بین خانوارها زیاد به چشم میخورد.
اما در عرصه اقتصادی و نگاه به این محصول مشکلاتی برای فراوری سیبزمینی وجود دارد و حال آنکه با توجه به ظرفيتهاي زياد استان چه از لحاظ تولید و چه از لحاظ بازرگانی باید مشکلات را رفع کرد.
براساس بررسیها، شرایط آبوهوایی و نوع خاک در استان همدان به گونهای است که محصول سیبزمینی تقریباً در اغلب نقاط این استان قابل تولید است، اما شهرستان بهار و بخشها و روستاهای تابعه آنها جزو مناطق اصلی کشت این محصول با بازدهی بالاست اما با این حال چند سالی است که کشاورزان این مناطق با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم میکنند.
یک سیبزمینیکار در خصوص وضع صنایع تبدیلی در گفتوگو با مهر اظهار كرد: متأسفانه در شهرستان بهار و حتی شهرهای اطراف، کارخانهای که محصولات ما را فراوری کرده و به بازار عرضه کند، وجود ندارد و چون هزینه حملونقل بسیار بالاست و برای کشاورز انتقال و فروش آن به سایر استانها مقرون به صرفه نیست، بنابراین مجبور به فروش حاصل دسترنج خود با قیمت پایین به دلالان هستیم، در صورتی که اگر منطقه مجهز به کارخانه فراوری یا انبار سرد مناسبی باشد، کشاورزان متحمل چنین خسارت و صدمات سنگین نمیشوند.
تنوع فراوری ارزش محصول سیبزمینی را بالا میبرد
احمد مؤمنی افزود: باید با ایجاد تنوع فراوری و بستهبندیهای مناسب ارزش این محصول را بالا برد که یکی از این راه حلها توسعه صنایع تبدیلی در منطقه است.
وی گفت: به دلیل کمبود صنایع تبدیلی در استان، کشاورزان ضایعات و هدر روی زیادی را متحمل میشوند؛ در حالی که انجام عملیات فراوری محصول نیازمند وجود مواد اولیه مرغوب و با کیفیت است که همین امر لزوم ایجاد سردخانهها و انبارهای فنی برای نگهداری این محصول را اجتنابناپذیر میکند. مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان همدان در همین زمینه به تولید محصول سیبزمینی در همدان اشاره کرد و گفت: سیبزمینی به وفور در استان همدان تولید میشود که بخشی از آن به صورت تازه خوری و بخشی دیگر از استان خارج میشود.
رضا شهسوازی افزود: در ارتباط با فراوری سیبزمینی فعالیتهایی در استان انجام شده و یک واحد نشاستهسازی در بهار احداث و به بهرهبرداری رسید اما به دلیل مشکلات فعالیت آن متوقف شد.
مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان همدان ادامه داد: همچنین دو واحد دیگر از سازمان صنعت، معدن و تجارت مجوز گرفتند که به دلیل مشکلات مدیریتی و اقتصادی فعالیت آنها متوقف شد.
وی اظهار کرد: جهاد کشاورزی آماده حمایت از افرادی که در این زمینه سرمایهگذاری میکنند است و امیدواریم در سالهای آینده با جذب سرمایهگذار پیشرفتی را در این زمینه شاهد باشیم.
به گزارش مهر، شهسواری درخصوص رفع مشکل فراوری سیبزمینی نیز یادآور شد: این پروسه باید از مزرعه شروع شود و پیشنهاد میشود کسانی که میخواهند فراوری سیبزمینی انجام دهند محصول را خودشان از مزرعه تولید کرده و زنجیره تولید را تکمیل کنند.
مدیر صنایع تبدیلی جهاد کشاورزی استان همدان گفت: در خصوص نگهداری سیبزمینی به طور جدی کار شده است؛ زيرا سیبزمینی تابستانه زودرس و قابلیت نگهداری پایینتری دارد و 450 هزار تن سیبزمینی تابستانه برداشت کردیم که معمولاً آن را نگهداری نمیکنند و بلافاصله پس از برداشت وارد بازار میشود.
وی با بیان اینکه سیبزمینی پاییزه قابلیت نگهداری بالایی داشته و به صورت ذخیره شده استفاده میشود، گفت: خوشبختانه در سالهای اخیر توجه معطوف به موضوع نگهداری این محصول شده و با این هدف و پیشرفت منطقی از سوی کشاورزان انگیزه و مراقبت از محصول ایجاد شده است.
وی افزود: تا پایان سال 94 ظرفیت 300 هزار تن احداث انبار به بهرهبرداری خواهد رسید.
حذف تولید سیبزمینی از برنامههای جهاد کشاورزی نیست
شهسواری با بیان اینکه حذف تولید سیبزمینی در استان از برنامههای سازمان جهاد کشاورزی نیست، بيان كرد: روی مباحث دیگر مانند تغییر الگوی کشت از جمله کاهش سطح اراضی، افزايش کیفیت محصول، جایگیزین کردن ارقام پرمحصول و کاهش تعداد نوبتهای کشت تمرکز کردهایم که موجب افزایش سرمایهگذاری خواهد شد.
وی عنوان کرد: در صورت کاهش کشت سیبزمینی تولید آن از 600 هزار تن کمتر نخواهد شد و به دنبال این موضوع کشاورزان نیز به دنبال مدیریت مصرف میزان آب و ایجاد ارزش افزوده درپی کاهش محصول هستند.
شهسواري گفت: از اواخر سال 92 درحال محدود کردن مجوز احداث سردخانههای سیبزمینی در استان هستیم.
اما گذشته از نبود صنایع فراوری برای سیبزمینی همدان، معاون حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای استان همدان در این زمینه معتقد است متأسفانه کشت محصولات پرآب در استان همدان یکی دیگر از مشکلات اصلی در مصرف آب در استان همدان است که باید برای آن چارهای اندیشید.
منصور ستوده با بیان اینکه سیبزمینی و هندوانه دو محصولی هستند که در همدان کشت و بسیار پر آب بر هستند، بیان كرد: به جای این محصولات باید محصولاتی مانند کلزا که کمآب بر هستند جایگزین شوند.
وي گفت: موضوع دیگری که در بخش کشاورزی استان همدان اهمیت دارد تغییر سیستم آبیاری سنتی به آبیاری تحت فشار است که کشاورزان باید برای کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی زمینهای کشاورزی خود را به آبیاری تحت فشار مجهز کنند.
ستوده با اشاره به اینکه با تجهیز زمینهای کشاورزی به آبیاری تحت فشار در هر هکتار سه دهم درصد آب صرفهجویی میشود، بيان كرد: جلوگیری از افزایش سطح زیرکشت در استان همدان نیز یکی دیگر از عواملی است که باید برای صرفهجویی آب در نظر گرفته شود.
کارشناس جهاد کشاورزی همدان نیز کمبود انبارهای فنی و استاندارد برای نگهداری سیبزمینی بذری و کمبود صنایع فراوری پس از تولید از مشکلات اصلی سیبزمینیکاران است.
مونس اتابکی عنوان کرد: با توجه به حجم زياد تولید محصول سیبزمینی، تعداد واحد صنایع تبدیلی موجود نمیتواند جوابگوی منطقه باشد و باید برای افزایش بازدهی صنایع فراوری احداث شوند.
وی اظهار كرد: در صورت تحقق این مسأله خیلی از مشکلات مربوط به هدررفت محصول و خسارات وارده به کشاورزان رفع خواهد شد.
در پایان با ایجاد واحدهای فراوری محصولات کشاورزی مطابق استانداردهای ملی و بینالمللی و استفاده از تکنولوژیهای نوین، میتوان راه ورود به بازارهای بینالمللی را هموار کرده و اقتصاد مبتنی بر کشاورزی پایدار را مستحکم كند.
منبع: همدان پیام
دیدگاه شما