به گزارش کورنگ، در شرایطی که میانگین بارندگیهای استان در سالهای اخیر به شدت کاهش یافته است، بحران کمآبی به حدی رسیده است که دشت کبودراهنگ به منطقه ممنوعه بحرانی تبدیل شده و خطر نابودی منابع آبی به گوش می رسد.
"مدیریت مصرف آب کشاورزی" و "مدیریت منابع آب کشاورزی" از مسائلی هستند که در چند سال گذشته بارها درباره آن گفته و شنیده شده است.
بنا بر قانون استفاده از منابع آب های زیرزمینی از طریق حفر هر نوع چاه، قنات و توسعه چشمه در هر منطقه از کشور باید با اجازه و موافقت وزارت نیرو انجام شود.
حفر چاه بدون گرفتن مجوز، غیر قانونی و جرم است و از سوی دیگر برداشت بیش از اندازه برای پروانههایی که برای چاههای عمیق و نیمه عمیق صادر شده نیز بر خلاف قانون است و طبق قانون متخلفان باید جریمه شوند.
ایجاد فروچاله و نشست زمین، نتیجه برداشت های بی رویه از منابع آب زیرزمینی
بنا به گفته کارشناسان، مهمترین عامل نشست زمین در دشت کبودراهنگ و قهاوند افت شدید سطح سفرههای آب زیرزمینی است.
پدیده ای که در اثر آن سطح زمین به صورت تدریجی و آرام و گاه به طور ناگهانی فرو مینشیند، این نشست ها باعث تغییر جریانهای زیرزمینی و سطحی، تغییر شکل سطح زمین، تغییر کیفیت آبهای زیرزمینی و سیلخیزی منطقه خواهد شد و ممکن است این تغییرات خسارات جدی در آینده به مناطق شهری، صنعتی و کشاورزی وارد کند.
کشاورزی در دشت کبودراهنگ نابود خواهد شد
مدیر جهاد کشاورزی کبودراهنگ در گفتگو با خبرنگار کورنگ گفت: زمین های کشاورزی دشت کبودراهنگ از آبی به دیم تبدیل شده است که اگر راه چاره ای برای این مشکلات اندیشیده نشود کشاورزی در دشت کبودراهنگ نابود خواهد شد.
حمیدرضا اسماعیلی تصریح کرد :۸۰ میلیون مترمکعب کسری آبی که در این دشت ایجاد شده معادل با آبیاری ۱۴ هزار هکتار گندم است .
وی خاطرنشان کرد: جهادکشاورزی کبودراهنگ ۲۱ هزارو600 کیلومتر آبیاری قطره ای ایجاد کرده است تا در مصرف آب های کشاورزی صرفه جویی شود.
برداشت سالانه ۳۸۰ میلیون متر مکعب از منابع آبی دشت کبودراهنگ
معاون بهره برداری آب منطقه ای همدان از برداشت سالانه ۳۸۰ میلیون متر مکعب از منابع آبی دشت کبودراهنگ خبر داد و گفت: نیروگاه شهید مفتح کبودراهنگ سالانه با ۱۷ میلیون متر مکعب برداشت ۵/۴ درصد منابع آبی این دشت را برداشت می کند.
منصور ستوده انتقال پساب همدان به نیروگاه را مهمترین راهکار صرفه جویی در آبهای زیرزمینی دشت کبودراهنگ دانست و افزود: تا کنون ۴۳ و نیم کیلو متر از خط با لوله قطر ۹۰۰ میلی متراین طرح انتقال آب لوله گذاری شده است.
ستوده از افتتاح آزمایشی طرح انتقال هفته گذشته خبر داد و گفت: درحال حاضر نیروگاه شهید مفتح با ظرفیت حدود ۵۰ درصد فعالیت می کند که با انتقال پسآب تصفیه خانه همدان به نیروگاه با حداکثر راندمان کار خواهد کرد.
انتهای پیام/ب
دیدگاه شما