تازه ترین مطالب

تاریخ : 19. دى 1394 - 17:46   |   کد مطلب: 21133
مظلومیت فرهنگ این بار از ناحیه اعتبارات سر برآورد، اعتباراتی که دست دستگاه‌های فرهنگی را در پوست گردو گذاشته است.
بودجه‌هایی با نام فرهنگ به کام...؟

به گزارش کورنگ به نقل از فارس ، «فرهنگ» مقوله گمشده این روزهای جامعه همچنان در مظلومیت به سر برده و شاید تنها در حد حرف از ضرورت توجه به آن مباحثی مطرح شود.

در طول شبانه‎روز، بارها و بارها از فرهنگ به عنوان یک اصل اساسی یاد می‌شود و مسئولان بر اهمیت آن صحه‌ می‌گذارند اما پای عمل که به میان می‌آید، لنگ می‌زنند و آنطور که باید عملکرد موفقی ندارند.

مگر نه این است که همه بر این اصل اعتقاد دارند که «فرهنگ» پایه «اقتصاد» است و با ترمیم فرهنگ، اقتصاد نیز جان می‎گیرد پس چرا اکنون فرهنگ قربانی بسیاری از مباحث اقتصادی شده و آن طور که باید به آن پرداخته نمی‌شود.

فرهنگ مقوله نرم‌افزاری است که با نوع و سبک زندگی مردم در ارتباط است که شاید اهمیت آن در مقوله اقتصاد به ویژه اقتصاد مقاومتی بسیار ملموس باشد اما در آوردگاه توجه؛ شاید نگاه‌ها سمت و سوی دیگری دارد.

در استان همدان پروژه‌های مختلف اقتصادی و فرهنگی وجود دارد که برای عملیاتی شدن نیاز به تزریق بودجه دارد، بودجه اقتصادی به خاطر نگاه ویژه مسئولان نسبت به پروژه‎های فرهنگی، با تزریق اعتبار و توجه زودتر به نتیجه می‌رسد اما پروژه‌های فرهنگی سال‌ها انتظار را باید به جان بخرند!

اینکه همدان میزبان جشنواره‌های بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان و فیلم‌های نوجوانان است، درست...؛ اما فرهنگ استان همدان تنها در دو رویداد فرهنگی خلاصه نمی‌شود بلکه مواردی در استان وجود دارد که یا به آن پرداخته نشده و یا کمتر پرداخته شده است.

وقتی از برخی مشکلات و موانع فرهنگی در استان سخن به میان ‌می‌آید از نبود بودجه فرهنگی و اعتبارات گلایه می‌شود که در اینجا سئوال این است که چرا فرهنگ از قافله جذب اعتبارات عقب مانده و مظلوم واقع شده است؟!

بارها مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان از عدم برگزاری یک برنامه به علت نبود اعتبار یاد کرده و یا اگر برنامه فرهنگی از کیفیت کمتری برخوردار است، دلیل آن کمبود بودجه تلقی می‌شود، که همین مسئله زمینه بسیاری از گلایه‌ها را نیز از سوی صاحب‌نظران فرهنگی و هنری موجب شده است.

این مسئله تا جایی پیش رفت که نماینده مردم همدان در مجلس نیز از هزینه‌کرد بودجه‌های فرهنگی در جای دیگری گفت و افزود: هرجا دولت با مشکل مالی مواجه شد از بودجه فرهنگی برداشت و هزینه کرد.

امیر خجسته بیان کرد: در حال حاضر می‌توان گفت اصلا بودجه‌ای برای فرهنگ نیست و اداراتی چون ارشاد و سازمان تبلیغات از بودجه اندکی برخوردارند.

*حق قربانی کردن بودجه فرهنگی را نداریم

اما این مسئله از رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان همدان نیز پیگیری شد که وی گفت: اینکه بودجه فرهنگی قربانی سایر بخش‌ها می‌شود، درست نیست؛ البته بنده صحت این موضوع را نه نفی کرده و نه می‌پذیرم.

شهرام طهماسبی ادامه داد: همدان استانی فرهنگی است و برنامه‌های مختلف فرهنگی در آن برگزار شده است؛ بودجه‌های فرهنگی که دستگاه‌های فرهنگی آن استفاده می‌کنند، نیز سهم بالایی دارد.

وی خاطرنشان کرد: بودجه دستگاه‌های فرهنگی استان چون ارشاد، حوزه هنری، سازمان تبلیغات و... و دستگاه‌هایی که تخصص فرهنگی نداشته اما از بودجه فرهنگی استفاده می‌کنند، کم نیست.

رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان همدان یادآور شد: سهم بودجه فرهنگی استان همدان از میانگین کشور بالاتر است و نمی‌توان از واژه «قربانی» برای بودجه‌های فرهنگی استفاده کرد.

وی ادامه داد: اهالی رسانه دیدشان را را با ما همراه کرده و نگاهشان به مسائل جامعه آمایشی باشد زیرا سازمانی که ما کار می‌کنیم فرابخشی است.

طهماسبی در ادامه سخنانش با تأکید بر اینکه باید در مسائل جامعه نگاه کلی داشت، افزود: حق نداریم، بخشی را قربانی بخشی دیگر کنیم بلکه همه مسائل باید نظام داشته باشد و بر اساس توزیع امکانات برنامه‌ریزی شود.

با این اوصاف و با نگاهی به وضعیت استان، همچنان باید گفت فرهنگ و اعتباراتی که در این زمینه هزینه می‌شود، مظلوم بوده و این مقوله که پایه بسیاری از مسائل اجتماعی و اقتصادی است، نادیده انگاشته می‌شود.

اینکه همه جامعه اعم از مسئول و اقشار جامعه بر پویایی اقتصاد تکیه کرده و آن را مهم می‌دانند، نگاه درستی است، اما باید به این مسئله نیز توجه کرد که ترمیم بخش فرهنگی بر اقتصاد نیز اثر داشته و در مواقعی رونق اقتصادی در گرو پویایی فرهنگ است.

با این اوصاف هنگامی که از فرهنگ، فرهنگسازی، امور فرهنگی و بودجه فرهنگی سخن به میان می‌آید، همه نگاه‌ها به دستگاه‌های فرهنگی معطوف می‌شود که باید در توزیع اعتبارات به این نگاه جامعه نیز باید با دید بازتری نگریسته شود.

بر این اساس امروزه با توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر توجه به مسائل فرهنگی باید به مقوله فرهنگ با دید بازتری نگاه شود تا بتوان پاسخ بسیاری از دغدغه‌های هنرمندان، شاعران، نویسندگان و سایر اقشار جامعه که هر یک به نحوی با این مسئله مواجه هستند را داد.

انتهای پیام/ج

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت