امروز شهر لالجین برای ثبت در فهرست مناطق دارای شهره جهانی، می رود تا مورد آزمون سرنوشت ساز داورانی قرار گیرد كه در آن سوی مرزها آوازه شهره و آثار سفالینه دلربایش را شنیده اند.
در لالجین، همه چیز به سفال و سفال گری ختم می شود، از كسب درآمد و اقتصاد خانواده ها گرفته تا تفریح، هنر و تجارت با بازارهای داخلی و خارجی، بدین شكل، زندگی مردم این منطقه با تولید سفال گره خورده است كه باتوجه به ویژگی ها و زیبایی های منحصر به فرد، مشتریان پر و پا قرصی در بازارهای داخلی و خارجی دارد.
ساختار منحصر به فرد تولید سفالینه در این شهر به گونه ای به دست توانمند طبیعت رقم خورده است كه از تهیه انواع مختلف مواد اولیه تا تولید، توزیع و در نهایت صادرات سفال و سرامیك، همگی در لالجین انجام می شود اما این هنر زیبا نیازمند رسیدگی بیشتر در صنعت بسته بندی نیز هست.
صنعت سفال و سرامیك لالجین با بیش از ٧٥٠ سال سابقه تولید برای بیش از پنج هزار نفر در این منطقه ایجاد شغل كرده است و باتوجه به ویژگی های منحصر به فرد سفال و سرامیك لالجین و طرفداران زیادی كه دارد، هر ساله مقدار قابل ملاحظه ای از تولیدات سفالینه این منطقه به خارج از كشور صادر می شود؛ به طوری كه در حال حاضر سفال و سرامیك لالجین استان همدان به بیش از ٤٤ كشور دنیا صادر می شود.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان همدان با اشاره به این كه صنایع دستی این استان معرف اصالت و ارزش های فرهنگی همدان است، می گوید: در لالجین ٩٣٦ كارگاه مربوط به سفال و سفال گری فعال است.
علی مالمیر افزود: بیشتر مردم لالجین با صنعت سفال و سرامیك اعم از تولید، تكمیل، فروش، صادرات و حمل و نقل در ارتباط هستند و با وجود صادرات سفال و سرامیك لالجین به بسیاری از كشورهای جهان به خوبی از توانمندی این صنعت برای صادرات استفاده نشده است و لالجین ظرفیت بالایی برای افزایش میزان صادرات محصولات خود دارد.
وی تصریح كرد: سال گذشته مجموع صادرات سفال استان همدان كه از مبادی گمرك همدان صورت گرفته 13 میلیون دلار بوده است كه با جمع سایر گمركات صادرات این كالا حدود 40 میلیون دلار بوده است.
وی بیان كرد: حضور داوران بین المللی در همدان برای انتخاب و داوری شهر لالجین به عنوان شهر سفال جهان فرصتی طلایی برای شهر لالجین و استان همدان است، تا این شهر به جهان معرفی شود و مبنایی برای توسعه گردشگری و صادرات سفال باشد.
مدیركل میراف فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی همدان افزود: لالجین به لحاظ تنوع و قدمت تولید سفال از جایگاه بالایی برخوردار است و 90 درصد مردم این شهر به طور مستقیم و غیر مستقیم با این هنر اشتغال دارند.
مالمیر گفت: در حال حاضر فرصتی فراهم شده كه لالجین به لحاظ شاخص های اقتصادی، فرهنگی، قدمت و پتانسیل و پشتوانه مركز علمی كاربردی و مركز رشد به عنوان شهر جهانی معرفی شود و در نشستی كه مرداد ماه امسال بین پنج قاره برگزار می شود این عنوان شهر به جهانیان معرفی شود.
وی ادامه داد: طی یك سال گذشته با حمایت استاندار و برگزاری جلساتی با دستگاه های استانی موانع برای معرفی این شهر به عنوان شهر سفال جهان برداشته شده و شرایط آماده است اما شهر باید از نظر منظر شهری برای معرفی به شهر جهانی آماده باشد كه باید در این حوزه سرمایه گذاری شود.
وی با بیان اینكه شهرداری و شورای شهر لالجین در این راستا گامهایی برداشته اند افزود: منظر شهری و زیرساخت ها باید به گونه ای فرهم شود كه شهر قابلیت شهر جهانی سفال را داشته باشد.
فرماندار بهار نیز گفت: شهر لالجین كه امروز از آن به عنوان پایتحت سفال ایران نام می برند در بخش سفال از قدمت 700 ساله ای برخوردار است.
محسن مرادی پناه افزود: مردم سخت كوش و زحتمت كش این شهر با این هنر و صنعت در طول سالیان متمادی عجین شدند و با انگشتان و دستان هنرمند خود هنرنمایی می كنند.
وی اظهار كرد: گوشه گوشه این شهر و در معبرهای قدیمی این شهر روح زندگی با صنعت و سفال مردان و زنان سخت كوش آن عجین شده است كه حاكی از علاقمندی دلباختگی آنها به این هنر می باشد.
مرادی پناه افزود: شهر لالجین یكی از مراكز مهم سفال ایران و جهان است و سفالینه های ساخت لالجین چه در گذشته و چه امروز با تنوع های بسیار زیاد و صدها نوع ظروف تزیینی و مصرفی را در خود جای داده است.
وی ادامه داد: بیش از 900 كارگاه با اشتغالی بالغ بر پنج هزار نفر مشغول به كار هستند و مواد اولیه این صنایع خاك رس مخصوصی است كه معادن آن در این خطه قرار دارد و تعداد فروشگاه های سفال آن به 200 واحد می رسد كه تولیدات هنرمندان را به فروش می رساند.
وی ادامه داد: امروز یكی از مصادیق عینی اقتصاد مقاومتی كه رهبری در سال جاری به عنوان خط مشی اجرایی در حوزه اقتصاد طراحی نموده اند در این شهر و صنایع مصداق پیدا می كند چرا كه بخش اعظمی از این صنایع به كشورهای اروپایی و منطقه صادر شده و ارز آوریهای مناسبی را به كشور و استان سرازیر می نماید.
فرماندار بهار با بیان اینكه در لالجین می توان مصداق كلام 'خاك را به هنر كیمیا كنیم' را به خوبی مشاهده و ملاحظه نمود افزود: پیگری های مدیریت ارشد استان و همه دست اندركاران استانی و شهرستانی و ملی موجب شد تا شهر لالجین به عنوان یكی از شهرهای جهانی در معرض جهانی شدن قرار گرفت.
مرادی پناه افزود: در روزهای اخیر مسئولان شهری و استانی به تكاپو افتاده اند تا ظرفیت هنری این دیار تاریخی را به معرض داوری داوران جهانی قرار دهند و طبیعی است چنانچه این شهر به عنوان شهر جهانی سفالی معرفی شود تحولات ژرف و عمیقی در حوزه اقتصاد استان و كشور اتفاق خواهد افتاد.
وی تصریح كرد: این شهر با انتخاب هیات داوران دارای برند جهانی خواهد شد و همه كشورهای اروپای غربی و آسیایی سفال شهر لالجین را با برند ملی خواهند شناخت و این امر موجب خواهد شد گردشگران داخلی و خارجی به این شهر سفر كنند.
وی افزود: جهانی شدن لالجین اتفاق مهمی است كه نه تنها در شهر همدان و شهر لالجین بلكه رخداد مهمی در منطقه خواهد بود و این اتفاق می تواند در جذب گردشگر خارجی و تكاپوی اقتصادی و اشتغالزایی و صادرات و توسعه صادرات صنایع دستی به طور مستقیم تاثیر عمیقی بگذارد.
وی افزود: انتخاب لالجین به عنوان نامزد شهر جهانی صنایع دستی علاوه بر تحول در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در استان در پهنه جهانی نیز نقش آفرینی خواهد داشت.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان گفت: گروهی از داوران شورای جهانی صنایع دستی امروز سه شنبه به منظور بازدید و قضاوت برای انتخاب لالجین به عنوان نامزد كسب عنوان شهر جهانی سفال وارد همدان شده اند.
علیرضا قاسمی در گفت و گو با ایرنا افزود: گروه داوران شورای جهانی صنایع دستی متشكل از چهار نفر از كشورهای هند، عمان، استرالیا و كویت می باشند و در دو روز شهر لالجین را بازدید و بررسی می كنند.
وی بیان كرد: شورای جهانی صنایع دستی از سال 2014 شهرهایی را كه در دنیا در حوزه صنایع دستی ویژگی خاصی دارند، بررسی و ثبت میكند تا این ویژگیها در سطح دنیا معرفی شوند.
وی با اشاره به اینكه شهرهای مختلف دنیا باید استانداردهایی را برای ثبت داشته باشند، گفت: سال گذشته تبریز و اصفهان به عنوان دو شهر از ایران موفق به گرفتن عنوان شهر جهانی فرش و صنایع دستی شدند.
قاسمی با اعلام اینكه برای سال 2016 پروندههای بسیاری در داخل كشور تشكیل شده است، گفت: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران پروندههای تشكیل شده را مورد بررسی قرار داد و در نهایت پرونده لالجین را به عنوان شهر سفال و مشهد را به عنوان شهر سنگهای قیمتی برای معرفی به شورای جهانی صنایع دستی انتخاب كرده است.
معاون صنایع دستی اداره كل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری همدان بیان كرد: 90 درصد امور مربوط به ثبت جهانی لالجین به عنوان شهر سفال انجام شده است و پرونده لالجین به عنوان شهر جهانی سفال ابتدا باید در شورای صنایع دستی آسیا - اقیانوسیه و در نهایت در شورای جهانی صنایع دستی تصویب شود كه این فرآیند تا شهریورماه به طول میانجامد.
لالِجین یكی از شهرهای شهرستان بهار در استان همدان و به عنوان مركز تولید سفال خاورمیانه شناخته شده است.
80 درصد از جمعیت شهر لالجین به پیشه سفالگری، سرامیك كاری و شغل های وابسته همچون نقاشی سفالینهها، بستهبندی، خرید و فروش محصولات سفالی اشتغال دارند.
لالجین از مراكز عمده ساخت سفال و سرامیك ایران و جهان به شمار میرود و محصولات هنرمندان آن علاوه بر شهرهای دور و نزدیك ایران به بسیاری از كشورهای دیگر صادر میشود.
شهر لالجین از توابع شهرستان بهار می باشد كه 17 هزار نفر جمعیت دارد و در 24 كیلومتری همدان واقع شده است.
منبع/ایرنا
دیدگاه شما