تاریخ : 10. مرداد 1395 - 18:45   |   کد مطلب: 22957
حذف جوایز صادراتی و نرخ تسهیلات بانکی توان تولید و صادرات را از فعالان اقتصادی گرفته است.
حذف جوایز صادراتی، نفس صادرات را گرفت

یکی از مهمترین تولیدات و محصولات صادراتی استان همدان، خشکبار است که اغلب آن را کشمش‎های ملایری تشکیل می‌دهد و بازارهای مختلفی چون عراق، روسیه، رومانی، اکراین و برخی کشورهای اروپایی دیگر را از آن خود کرده است.

اما تولیدکنندگان فعال در این بخش و صادرکنندگان این محصولات با مشکلات بسیاری مواجه هستند که باعث می‌شود نتوانند به رقابت در بازار با کشورهایی چون ترکیه ادامه دهند.

در این میان درخواست تولیدکنندگان این است که دولت بتواند در بخش‌های مالیاتی و تأمین اجتماعی تسهیلاتی را برای تولیدکنندگان و صادرکنندگان فراهم کند تا نقدینگی بیشتری در اختیار داشته و ضمن پرداختن به کیفیت و کمیت تولیدات امکان رقابت آنان نیز بیشتر و بهتر در بازارهای هدف فراهم شود؛ ضمن آنکه حذف مشوق‌های صادراتی، از توان صادرکنندگان بسیار کاسته است.

امروز تولیدکنندگان شرایط و ضوابط اخذ تسهیلات بانکی را نیز از بزرگترین موانع پیش روی تولید و صادرات می‌دانند و بازپرداخت این تسهیلات را ورای توان واحدهای تولید اعلام می‌کنند.

نرخ تسهیلات بانکی خارج از توان تولید کنندگان است

یک تولیدکننده و صادرکننده خشکبار در استان همدان در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس با بیان اینکه مشکلات تولید در استان تنها بانک‌ها است، اظهار کرد: نرخ سود تسهیلاتی که بانک دریافت می‌کند، خارج از توان ما به عنوان تولید کننده است.

خسرو حاتمی با اشاره به اینکه پرداخت 22، 20 و حتی 18 درصد نرخ تسهیلات در توان تولیدکنندگان نیست، افزود: هر ساله شرایط بدتر شده و عملکرد کارخانه‌ها به سمت منفی پیش می‌رود بنابراین مجبوریم با دریافت تسهیلات بانکی این میزان را جبران کنیم.

وی با بیان اینکه اگر سود تسهیلات به 12 درصد و البته تک رقمی برسد، شاید امکان ادامه روند تولید وجود داشته باشد، تصریح کرد: اگر نرخ سود تسهیلات به اندازه فعلی بماند در چند سال آینده تولید از بین خواهد رفت.

این تولیدکننده خشکبار با اشاره به اینکه شرکت ما به بانک در سال جاری 500 میلیون تومان پرداختی داشته است، ادامه داد: اگر این میزان به 250 میلیون تومان کاهش می‌یافت، توان نقدینگی و مالی شرکت برای ادامه و ارتقا فعالیت بیشتر می‌شد.

وی با بیان اینکه ادعا نمی‌کنیم تحریم‌ها هیچ مشکلی ایجاد نکردند یا با چالش بازار فروش مواجه نیستیم، خاطرنشان کرد: شرایطی که بانک‌ها ایجاد کردند، فعالیت را برای واحدهای تولیدی محدود کرده است.

حاتمی با اشاره به اینکه در سه واحد تولیدی که ایجاد کردیم، 110 نفر مشغول به کار هستند، گفت: مشکلات دیگری چون تحریم‌ها یا بازار فروش قابل حل است اما بانک‌ها را می‌توان مهمترین عامل بازدارنده رشد صنعتی دانست.

رفتار نادرست با بازار عراق

وی با تأکید بر اینکه بازار عراق بهترین بازار هدف تولید کنندگان داخلی است، اظهار کرد: متأسفانه تولیدکنندگان با بازار عراق به خوبی رفتار نکرده و محصولاتی با کیفیت مناسبی ارائه نمی‌دهیم و نظارتی بر این مقوله مهم وجود ندارد.

این صادرکننده نمونه استان با بیان اینکه وقتی محصولات بی‌کیفیت با قیمت ارزان ارائه شود، قدرت رقابت محصولات با کیفیت‌ کاهش می‌یابد، افزود: در شرایطی که محصولات کم کیفیت در بازار عراق توزیع شود، محصولات با کیفیت مجبور هستند که قیمت خود را کاهش دهند که صرفه اقتصادی نخواهد داشت و در نتیجه کیفیت محصولات کاهش می‌یابد.

وی با تأکید بر اینکه این کاهش کیفیت موجب می‌شود آینده به خطر بیفتد، تصریح کرد: باید از صادرات محصولات بی‎کیفیت به عراق جلوگیری کرد و یا حداقل آنها را درجه‎بندی کرد زیرا بازار عراق به کیفیت محصولات توجه نمی‌کند و هر محصولی را می‌خرد که این مسئله در درازمدت باعث بدنامی محصولات داخلی ما خواهد شد.

خلأ نظارت بر کیفیت کالاهای صادراتی

حاتمی با اشاره به اینکه هیچ نظارتی هم در داخل بر کیفیت این کالاها تأثیرگذار نیست، ادامه داد: اگر مدیریت و نظارت بهتری نسبت به کیفیت و کمیت تولیدات داخلی انجام شود، آینده بهتری در انتظار ایران در بازار عراق خواهد بود؛ در غیر این صورت در مقابل رقبایی چون ترکیه روز به روز ضعیف‌تر خواهیم شد.

وی با بیان اینکه برای کاهش قیمت تمام شده تولیدات داخلی مجبور به کاهش کیفیت محصولات هستیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه در این راستا اداره مالیات و تأمین اجتماعی، صادرکننده و تولیدکننده را کمک نمی‌کنند تا با اخذ مالیات کمتر، قیمت تمام شده کاهش یافته و در نتیجه قدرت رقابت افزایش یابد.

این تولیدکننده و صادرکننده خشکبار با اشاره به اینکه اگر کیفیت محصولات و بسته‎بندی را ارتقا دهیم، گفت: یک ناظر هم برای این امر در نظر بگیریم تا اجازه ندهند محصولات نامناسب خارج شود و قیمت آن نیز یکسان باشد، مطمئن باید بود که بازار عراق خواستار آن محصولات خواهد بود.

وی اظهار کرد: اما از آنجا که همه افراد با مشکل کمبود نقدینگی مواجه هستند، محصولات خود را زیر قیمت عرضه می‌کنند و سایرین نمی‌توانند طرف مقابل را قانع کنند که کاهش قیمت به دلیل مشکل مالی بوده است و در نتیجه آن نفر دیگر جایگزین خواهد شد.

حاتمی با بیان اینکه خلأ نظارتی در حوزه به شدت احساس می‌شود، افزود: نهادهای دولتی باید در این مسئله با نگاه نظارتی وارد شوند و نه اینکه وارد تقابل با واحد تولیدی برای اخذ مالیات شوند.

چرا مشوق‌های صادراتی حذف شده است؟

وی با اشاره به اینکه مشوق‌های صادراتی را از سال 88 قطع کردند در حالی که باید پرسید چرا؟، تصریح کرد: یک کارمند دولت هر سال حقوق، اضافه کار و پاداش خود را دریافت می‌کند و هرساله بر حقوقش افزوده می‌شود، اما چرا جوایز صادراتی با توجه به اینکه قانون بود اما اجرا نمی‌شود.

این تولیدکننده با بیان اینکه این مسائل تولید را آزار می‌دهد، ادامه داد: تولیدکننده، کالا را با قیمت تمام شده به بازارهای هدف عرضه می‌کند و مشوق‌های صادراتی را به عنوان سود کافی می‌داند اما دولت آن را قطع کرده است.

وی با اشاره به اینکه برای رونق تولید و صادرات باید این مشکلات حل شود، خاطرنشان کرد: وقتی کمبود مالی واحدهای تولیدی جبران شود، سایر مسائل نیز جبران خواهد شد.

مسؤولان فقط شعار می‌دهند

حاتمی با بیان اینکه هیچ مسئولی از تولیدکنندگان حمایت نمی‌کند و تنها شعار داده می‌شود، گفت: شعار داده می‌شود اما عملی صورت نمی‌گیرد، استاندار دستور پیگیری می‌دهد اما پس از طی چند سلسله مراتب اداری به آن دستور وقعی نهاده نمی‌شود.

وی اظهار کرد: در جلسات مختلف، مسؤولان فقط از یکدیگر تشکر می‌کنند و در نهایت با ختم صلوات جلسه را پایان می‌دهند و فعالان اقتصادی نیز در این مدت فقط شنونده هستند.

این صادرکننده برتر استان همدان تأکید کرد: از مسؤولان درخواست داریم که بر تولید کالای با کیفیت نظارت کننده و کنار ننشینند البته این به معنای دخالت نیست، بلکه کمک کرده و همفکری کنند.

وی با اشاره به اینکه مسؤولان مشکلات صنعت مانند بی‎آبی را حل کنند، تصریح کرد: به واحدهای تولیدی مراجعه کنند و ببینند در زیر این سوله‌ها چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است.

خط تولید فرسوده، پاشنه آشیل صادرات

یکی دیگر از تولیدکنندگان و صادرکنندگان خشکبار در استان در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه صادرات خشکبار در حال حاضر به سختی صورت می‌گیرد، ادامه داد: برای اخذ مجوزهای استاندارد برای صادرات محصولات با مشکل مواجه هستیم.

میلاد سبزیان با بیان اینکه فرسودگی خطوط تولید نیز از جمله مشکلات واحدهای تولیدی خشکبار است، خاطرنشان کرد: قدیمی و مستهلک بودن خطوط تولید باعث شده که ضمن افزایش قیمت تمام شده تولید، کالای با کیفیتی نیز تولید نشود.

وی با اشاره به اینکه برای صادرات محصولات تولیدی، خطوط تولید باید به روز شود، گفت: کیفیت نامطلوب در حوزه صادراتی نیز اثر سوء می‌گذارد.

این تولیدکننده خشکبار با بیان اینکه امروز به کشورهای روسیه، عراق و رومانی صادرات انجام می‌دهیم، اظهار کرد: در سایر کشورهای اروپایی که خواستار آنالیز خاصی هستند نمی‌توانیم به دلیل فرسودگی ماشین‌آلات، خواسته‌های آنان را تأمین و صادرات کالا را انجام دهیم.

وی با اشاره به اینکه صادرکنندگان کشمش به اروپا انگشت شمار هستند، افزود: پس از صادرات متأسفانه با مشکل جابجایی پول مواجه هستیم و سازمانی‌ هم برای نظارت بر این حوزه و پیگیری مطالبات به جا مانده وجود ندارد.

تضمینی برای برگشت پول در صادرات به برخی از کشورها وجود ندارد

سبزیان با بیان اینکه تضمینی برای برگشت پول در هنگام انعقاد قرارداد وجود ندارد، تصریح کرد: مجبور هستیم بر پایه اعتماد جلو برویم که ممکن است فردی در این حوزه فریب‌کار باشد.

وی با اشاره به اینکه اخذ تسهیلات با توجه به تأمین وثیقه مشکل است، ادامه داد: بسته‌بندی محصولات ایرانی نسبت به سایر کشورهای دیگر بسیار ضعیف است و به همین دلیل در بازار نمی‌تواند جایگاهی برای خود داشته است.

انتهای پیام/

تصاویر تکمیلی: 
حذف جوایز صادراتی، نفس صادرات را گرفت
حذف جوایز صادراتی، نفس صادرات را گرفت

دیدگاه شما

سایت رهبر معظم انقلاب
مرکزآموزش علمی کاربردی الوان ثابت