به گزارش کورنگ، چند سالی است که بحث تاریخ شمسی مناسبتهای مذهبی در کشور ما، مورد توجه عموم مردم قرار گرفته است و بهطور مشخص با فرارسیدن ماه محرم و دههی عاشورا، این بحث با جدیت بیشتری دنبال میشود. یکی از دلایل این اتفاق را میتوان مقارن شدن تاریخهای شمسی و قمری واقعهی عاشورا در سال جاری دانست. صدالبته که طی قرنهای گذشته، حساب و کتاب دقیقی برای ثبت تاریخ در همهی شهرها و نواحی وجود نداشته است و نمیتوان برای انطباق تاریخهای شمسی، قمری و میلادی به کتب و آثار تاریخی مراجعه کرد. از سوی دیگر، ملاک تقویم قمری به موقعیت جغرافیایی وابسته است و دور از ذهن نیست که دو شهر که فاصلهی زیادی از یکدیگر ندارند، ماه قمری را با اختلاف یک روز از یکدیگر شروع کنند. بههمین دلیل، پژوهشگران و مورخان برای تطبیق تاریخ از تقویمی به نام «تقویم قمری قراردادی» استفاده میکنند. در این تقویم، ماههای قمری، یکی در میان، ۲۹روزه و ۳۰روزه هستند و بهسادگی میتوان تاریخهای شمسی و قمری را با اختلاف دو-سه روز به یکدیگر تبدیل کرد. اما برای محاسبات دقیقتر، نیازمند یک دستگاه ماشینحساب و کمی دقت بالاتر هستیم. با ما همراه شوید تا با تکیه بر ریاضیات و محاسبات نجومی، تاریخها را با دقت بالاتری به هم تبدیل کنیم.
چند دادهی کلیدی
برای حساب و کتاب تبدیل تاریخ، باید مقادیر دقیق طول سال و ماههای شمسی و قمری را بدانیم؛ اما سال و ماه شمسی و قمریای که بین عموم مردم شناخته شده با آنچه منجمان در محاسبات خود استفاده میكنند، تفاوت دارد.
منجمان برای بررسی ظاهری حركت ماه از دورهای به نام دورهی هلالی استفاده میکنند که فاصلهی زمانی بین پدیدار شدن دو شکل یکسان از هلال ماه است. در بلندمدت میتوانیم طول متوسط هر ماه قمری را همان دورهی هلالی ماه در نظر بگیریم که حدود 29/530589 روز یا ۲۹ روز و ۱۲ ساعت و ۴۴ دقیقه و ۳ ثانیه است. از آنجاییكه این مقدار از 29/5 كمی بیشتر است، میتوان نتیجه گرفت كه تعداد ماههای قمری 30 روزه نیز اندكی بیشتر از ماههای قمری 29 روزه است. سال قمری از ۱۲ ماه قمری تشکیل شده و با این حساب، طول سال قمری به طور متوسط 354/367068روز خواهد بود که به زبان سادهتر میشود ۳۵۴ روز و هشت ساعت و ۴۸ دقیقه و ۳۵ ثانیه...
انتهای پیام/
دیدگاه شما