دل و جان آدمی نقطه تلاقی و ارتباط و انسان با پروردگار است و از همین کانال و پل می توان به حقایق و انوار الهی دست پیدا کرد و دیده را به دریچه های معنوی گشود. از آنجا که این جان و دل نقش اساسی و حیاتی در زندگی و تعیین سرنوشت انسان دارد، شناخت عواملی که در زنده نگاه داشتن و سلامت آن نقش دارد، جزو ضروری ترین حساسیت های زندگی هر فرد است. در متن زیر که برگرفته از کتاب مفاتیح الحیات اثر آیت الله جوادی آملی است به شماری از این موارد اشاره می شود:
عوامل سلامت و بهداشت دل
در قرآن و روایات، اموری زنده کننده قلب و مایه بهداشت آن شناسانده شده اند: قرائت قرآن، موعظه، یاد خدا، یاد مرگ، اندیشه ورزی، نور حکمت، معاشرت با صاحبان فضیلت و خرد، گفت و گوی علمی، دیدار با نیکوکاران، دیدار با صاحبان معرفت، اطعام درماندگان، مهروزی با یتیمان، طهارت ازگناه، تقوا، دوری از عشق غیر الهی و ...
خدای متعال می فرماید: ای مردم! برای شما از جانب پروردگارتان پندی هشیار کننده و درمانی برای آنچه از صفات نکوهیده در سینه هاست... آمده است(1)
امیرالمومنان(ع) فرمود: قرآن را بیاموزید... و در آن بیندیشید، زیرا بهار دلهاست و از نورش شفا بجویید که شفای دلهاست.(2)
همچنین فرمود: معاشرت با صاحبان فضیلت موجب حیات دل هاست (3) و نیز فرمود: دیدار با نیکوکاران دل را آباد می کند(4) و فرمود: دیدار با اهل معرفت دل ها را آباد می کند(5) درحدیث دیگر فرمود: آبادانی دل در همنیشنی با خردمندان است(6) در وصیت خود به امام حسن(ع) نیز فرمود: تو را سفارش می کنم به ... آبادکردن دلت با یاد خدا.(7)
مردی نزد رسول خدا (ص) از قساوت و سختی قلب خود شکایت کرد. آن حضرت (ص) فرمود: هر گاه خواستی دلت نرم شود، درمانده را اطعام کن و بر سریتیم دست(نوازش) بکش.(8)
پی نوشت ها:
1. یونس، آیه 57.
2. نهج البلاغه، خطبه110
3. غررالحکم، ص 429
4. تحف العقول، ص 80
5. غررالحکم، ص 430
6. همان، ص 429
7. نهج البلاغه، نامه31
8. مشکاة الانوار، ص 167
پایان پیام/
دیدگاه شما